ÜLKEYE BORCUMUZ VAR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Balıkesir Şubesi’nin düzenlediği ve Eğitim-Sen ile Eğitim-İş sendikaları Balıkesir Şube başkanlarının konuşmacı olarak katılarak destek verdiği “Köy Enstitülerinden Günümüze Eğitimde Çözüm Önerileri” söyleşisi hafta sonu Muhasebeciler Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören söyleşiye özellikle gençler katılım sağladı.

Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Yazar Öner Yağcı, Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut ve Eğitim İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp, eğitimin sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerini sıraladılar.

ÜLKEYE BORCUMUZ VAR

Söyleşi öncesi açılış konuşmasını yapan ÇYDD Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten yaptı. Söyleşide “Köy Enstitüleri’nden günümüze eğitim, çözüm yollarını”nın ele alınacağını söyledi. “Ülkemize borcumuz var” diyen Erten, bu memleketin medeniyetin beşiği olduğunu ve “İlklerin torunlarıyız. Bu memleket bizim” diyerek, “Anadolu, boyun eğmemenin adıdır. Aydın, ülkesi için çalışan, aklını kiraya vermeyene denir” dedi.

***

ANADOLU HİÇ KİMSEYE BİAT ETMEMİŞ

Söyleşide ilk olarak söz alan Yazar Öner Yağcı, Türk eğitim tarihine önemli katkılar sunan İsmail Hakkı Tonguç’un yaşam hikayesinden kesitler anlatarak günümüz eğitim sorunlarına Tonguç’un eğitime baktığı bakış açısıyla bakarak çözülmesi gerektiğini ifade etti. Anadolu’dan çok sayıda aydın çıktığını söyleyen Yağcı, konuşmasında özetle şunları dile getirdi:

“Aydın insanlarımızın birikimleri elden ele güzel miraslar bıraktığını söylemek isterim. Onların mirasını onuru ile taşımak bir çelenk Türkiye’de aydın olarak sürdürebilmek. Varsın ihanet edenler çıksın, kendini 5 paraya 10 paraya satanlar çıksın, bir tek kişi kalsa bile o birikimi aktarmaya bize yeter… Anadolu hep görmüş geçirmiş. Biz bu Anadolu’nun sıkıntılı günlerini kötü günlerini nasıl hangi yöntemlerle hangi araçları kullanarak, aşmış olduğunu doğru bir biçimde belirleyebilirsek ve dünyanın bugünkü koşulları ile doğru yöntemleri, doğru örgütlenmeyi, doğru önderleri yakalamayı başarabilirsek bu karanlık günlerden de kesinlikle kurtulacağız. Anadolu hiçbir zaman biat etmemiş zorbalıklara, zalimliklere. Dolayısıyla bu boyun etmemede bize çok büyük bir birikim veren İsmail Hakkı Tonguç’un yaşamından öğreneceğimiz dersler bile bugünün karşı karşıya kaldığımız sorunlarıyla nasıl baş edebileceğimiz ve bugün eğitimin sorunları konusunda nasıl örnek bir yaşam.”

***

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU GEREKLİ

Daha sonra konuşan Eğitim İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp ise günümüz Türkiye’sinin eğitim sorunlarını dinleyenlere aktardıktan sonra sendika olarak çözüm önerilerini açıkladı. Öncelikle öğretmenler için bir meslek kanunu gerektiğini ifade eden Demiralp, öğretmenliğin tam anlamıyla tanımı yapılan bu kanun ile bazı haklarında eğitim camiasına verilmesi gerektiğini açıkladı. Köy Enstitülerinden sonraki süreçte Türkiye’de eğitim gerilediği ifade eden Demiralp, çözüm önerileri noktasında şunları söyledi:

“Öğretmenlik Meslek Kanunu gerekli. Çünkü tam olarak tanımı yapılmış değil. Milli Eğitim Temel Kanunun da var. Ama kapsamı, görevi, sorumlulukları yetkileri belirlenmiş değil. Bir meslek kanununa ihtiyacımız var mı? Var. Şuanda bu meslek kanunun hazırlıkları Cumhurbaşkanlığının atadığı Milli Eğitim Bakanlığı dururken, Cumhurbaşkanlığı Sarayında oluşturulmuş Eğitim, Öğretim Politikaları denilen ve içinde sadece bir eğitimcinin yer aldığı diğer üyelerinin işletmeci yada ilahiyatçı olduğu bir kurul tarafından yapılıyor. Dolayısıyla kupon arazilerden araçların camlarındaki filmlere kadar hiçbir konuyu başka bir devlet kurumuna bırakmayan Cumhurbaşkanı tıpkı 2023 eğitim vizyonun önemli kısımlarının açıklamasını Mili Eğitim Bakanına bırakmadığı gibi kendisi açıkladığı gibi Öğretmen Meslek Kurulu için kendi bir şeyler yapıyor. Eğitimci kökenli olmayan bu kuruldan çıkacak olan kanunu nasıl bir kanun olacağı konusunda bizim kolay tahminler yapmamıza vesile oluyor. Buradan nelerin geleceği az çok biliniyor.”

***

BİLİMSEL EĞİTİMİN ÖNÜNDEKİ ENGEL LAİKLİK

Söyleşide son olarak konuşan Abdurrahman Bulut ise laikliğin önemine dikkat çekti. Bilimsel eğitimin önündeki engellerinden birisinin de laiklik olduğunu söyleyen AKP iktidarını eğitimde kindar ve dindar nesiller yetiştirdiğini iddia ederek eğitimdeki sorunları görülmesine rağmen toplumun sessiz kalmasının eğitimdeki gerilemenin nedenlerinden birisi olduğunu söyledi.

KİTAPLARINI İMZALADI

Söyleşi sonrası Yazar Öner Yağcı, Tivoli Kitabevi’nde “Büyük Oğul Efsanesi” adlı kitabını okurları için imzaladı.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
ÜLKEYE BORCUMUZ VAR
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!