S.S. Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan 2019 yılı hayvancılık desteklemeleri hakkında bilgi verdi.
Uzun süredir üreticilerin beklediği tebliğle yürürlüğe giren hayvancılık desteklemelerinin tüm üreticileri hayırlı olmasını dileyen Faruk Özen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırlayacağı uygulama tebliği sonrasında desteklemelerin kullanılabileceğine dikkat çekti.
DÜVE ALIMINA YÜZDE 40 HİBE DESTEĞİ
HAYKOOP Başkanı Faruk Özen 2019 yılı hayvancılık desteklemeleriyle ilgili şunları söyledi:
“Tebliğin içeriğine baktığımızda dikkat çeken destekleme modeli olarak 1 ile 10 baş arası düve alımlarına bakanlıkça belirlenecek fiyat üzerinden %40 hibe verilecek. Bu destek ile küçük aile işletmelerinin kapasitesini arttırması hedeflenirken damızlık hayvan ticaretine de hareket getirmesi ön görülüyor.
BESİLİK DANA DESTEĞİ 250 TL
Besilik hayvan besleyen üreticiler hayvan başına 250 TL destek alacaklar. Burada üst sınır 200 baş olarak belirlenmiş. Endüstriyel boyutta büyük ölçekli işletmeler 200 den fazla kestirdikleri danalar için destek alamayacak.
BUZAĞI DESTEĞİ DANA İTHALATINI BİTİRMEYİ HEDEFLİYOR
Tebliğde buzağı desteğinde etçi ve kombine ırklara verilen ilave destek dikkat çekiyor. Temel buzağı desteği 350 TL olarak belirlenmiş. Ancak ilkine doğumda ananın 810 günde doğurma şartı var. Yani düveler en geç 18 aylıkken gebeleşmesi gerekiyor. İkinci buzağı doğum arasını da 450 güne çekmekle hayvandan alınacak buzağının süresini kısaltma hedeflenmiş. Bu şartlara ilave olarak 5 yaş üzeri sütçü ırka etçi veya kombine ırk tohum atan üreticilere buzağı desteği 350 TL den 600 TL çıkartılıyor. Yılda 20 doğum ve üzeri olan işletmelere hayvan sayısının yüzde 60’na kadarını etçi ve kombine ırkla tohumlaması halinde yine 600 TL destek verilecek. Böylece Bakanlık yıllık 300 bin ton et açığını etçi ve kombine ırk buzağılar ile kapatmayı hedefliyor.
MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİNDE ARTIŞ GÖZE ÇARPIYOR
Buğday, arpa, tritikale, çavdar ve yulaf ekilişlerine dönüm başına 19 TL mazot ve 8 TL olmak üzere toplam 27 TL destek verilecek. Dane mısırda mazot desteği 25 TL, gübre desteği 4 TL olmak üzere toplam 29 TL olurken, silaj yapılan ve diğer yem bitkilerine 17 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplam 21 TL destek verilecek.
YEM BİTKİSİ DESTEKLEMELERİ
Sulu tarımla yetiştirilen yoncaya; 90 TL, Kuru tarımla yetiştirilen yoncaya 40 TL dönüm başı destek, ulu tarımla yetiştirilen silajlık mısıra 100 TL, tek yıllık yem bitkilerine 60 TL destek verilecek. Şimdi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulama tebliği yayımlanacak. Üreten çiftçimize katkı sağlaması dileğimizle içinde taleplerimizin de yer aldığı tebliğin Ülke tarım ve hayvancılığına hayırlı olmasını diliyoruz.”