TAPIS adlı tekstil markasının ‘Balıkesir’ temalı ürünleri gündem oldu!
Politika Gazetesi yayınlandı
TAPIS isimli tekstil markası, Anadolu kilimlerinin asırlık geleneklerine saygı niteliğinde bir giyim koleksiyonu ortaya çıkardı. ‘wear your culture’ yani ‘kültürünü giy’ temasıyla çıktıkları yolda, Güllüoğlu gibi markalarla yaptıkları iş birlikleri sayesinde bilinirliğini bir hayli artırdı. Balıkesir temalı konseptleri ise büyük ilgi gördü.
Anadolu kültürü ve mirasından aldığımız güçle sokak modasına yeni bir soluk getiriyoruz.
2020 yılında İstanbul’da kurulan TAPIS; Anadolu kilimlerinin asırlık geleneklerine, benzersiz ve dinamik bir yorum getirmek için yola çıktı. Her biri orijinal el dokuması parçalara sahip ürünlerimizle tarihi kutlarken, kalıcı bir etki yaratmayı amaçlıyoruz. Monotonluktan sıyrılmak ve sıra dışı bir tarz sergilemek isteyenlere sıra dışı ürünler yaratmaya devam ediyoruz.
TAPIS’de her bir parça; geleneksel zanaatkarlıktan, tarihten ve etnik sembollerden gücünü alıyor.
Benzersizliğe ve orijinalliğe her şeyden çok değer veriyoruz. Sınırlı sayıda üretilen koleksiyonlarımızdaki her bir parça, üzerinde taşıdığı halı ve kilim parçalarıyla tarihi bir esere dönüşüyor. Misyonumuz; monotonluktan uzaklaşmak ve özel hissetmek isteyen herkese, Anadolu’nun özgün kültürüyle işlenmiş farklı ve yenilikçi bir tarz sunmak.
Farklı ve sıra dışı bir şey sunmayı amaçlıyoruz: Tamamen yeni bir estetik yaratırken, Anadolu kültürü ve mirasını kutlayan giysiler.
1966 yılında Balıkesir şehrinde dokunan “Cicim” stili bir kilime sahip bu sweatshirt yalnızca 100 adet üretildi.
57 yıllık maziye sahip bu kilim sweatshirte uygun tasarıma hazırlanmak için yaklaşık 3.5 hafta çalışıldı, temizlendi ve güneşte kurutularak renklerinin bu canlı görünümü elde etmesi sağlandı.
Cicim dokuma nedir?
Cicim, atkı ve çözgülerin birbirini gizlemeden eşit aralıklarla kesiştiği bez dokuma veya atkı yüzlü dokuma da (kilim), atkı iplikleri arasına renkli desen iplikleri sıkıştırarak, dokumanın yüzeyinde kabartma desenler oluşturma tekniğidir. Cicim kavramı, ensiz olarak dokunan, bazen duvarlara asılan, kimi zaman odalara serilen bir çeşit el dokumasını ifade etmektedir. İnce dokunmuş nakışlı kilim de denilen cicimler, çok nadiren tek parça yapıldığı halde genellikle ince uzun şeritler halinde birkaç parça dokunmaktadır. Bu parçalara kanat adı verilmektedir. Parçalar halinde dokunan cicim sonradan yan yana eklenerek bir bütün oluşturur. Dışarıdan bakıldığında bir bütünlük oluşturması dokuma sırasında kullanılan motiflerin birbiriyle uyumlu olmasından ileri gelmektedir.