SAVAŞTEPE KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU MUSTAFA YILMAZ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Savaştepe Köy Enstitüsü’nden 1952 yılında mezun olan ve Türkiye’nin çeşitli şerlerinde Edebiyat Öğretmenliği yapan Mustafa Yılmaz, Köy Enstitüsü anılarını POLİTİKA’ya anlattı. Emekli Edebiyat Öğretmeni Mustafa Yılmaz Köy Enstitüleri’nin ülkenin aydınlanması açısından önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Köy Enstitülerinde verilen eğitimin ilerici, çağdaş ve bilimsel temellere dayandığını belirten Emekli Edebiyat Öğretmeni Mustafa Yılmaz günümüz eğitim sisteminin Köy Enstitüleri’ndeki eğitime dönmesi gerektiğini vurguladı.

MÜZİK OLMAZSA OLMAZIMIZDI

86 yaşındaki Emekli Edebiyat Öğretmeni Mustafa Yılmaz Savaştepe Köy Enstitüsü’ndeki eğitim hayatında müziğin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Yılmaz şunları söyledi:

“Okulumuzda mandolin temel çalgıydı. Kimi arkadaşlarımızın kendilerinin, okulumuzun da 100’e yakın mandolini vardı. Bu mandolinler, öğrencilerin kullanımı içindi. Müzik derslerinde, her öğrencinin elinde bir mandolin bir de Köy Enstitülerinde Müzik Eğitimi Kılavuzu adındaki kitap olurdu. Hep mandolinlerle yapılırdı müzik dersleri. Öğrenciler, pratik mandolin çalmayı, derslerin dışında birbirlerinden öğrenirlerdi. Halk müziğinden yola çıkılarak yapılan müzik eğitimimizin amacı, müzik dinlemekle yetinen bireyleri müzik yapabilir duruma getirerek toplumu bu yolla canlandırmaktı.

Müzikte daha başarılı öğrencilerden oluşan bir mandolin birliğimiz vardı. Sabahları oynanan halk oyunlarının müziğini mandolin birliğimiz çalardı. Oyun müzikleri konusunda da bir sorun olmazdı okulumuzda. Müzik eşliğinde oynanan sabah oyunlarına öğretmenlerimiz de katılırdı çoğu kez. Bu oyunlardan sonra derslerimize ve öteki çalışmalarımıza daha istekli başlardık.

Okulumuzdaki 17 Nisanları kutlama izlencelerinde, toplu bedensel devinimler müzikle yapılır. 19 Mayısları kutlama izlencelerinde aynı gösteriler, Balıkesir’de yenilenirdi. Müzik eşliğinde yapılan bu gösterimlerimiz, Balıkesir yöresi halkının çok ilgisini çekiyordu. Balıkesir yöresinde biz Savaştepe Köy Enstitüsü öğrencilerine Savaştepeliler denirdi. 19 Mayıslarda hep Savaştepeliler gündemde olurdu. O yıllarda nüfus şimdikine göre çok daha az olmasına karşın, Savaştepeliler gelmiş diyerek Balıkesir Stadyumu, gösterilerimizi izlemek isteyenlerle dolup taşıyordu. Bayramda öteki okulların devinimleri komutla başlar, sayı ile sürer ve sayı ile biterdi. Savaştepeliler’in toplu bedensel devinimleri ise mandolin birliğimizin çaldığı müzikle başlar, müzikle sürer ve müzikle sonlanırdı. 17 Nisan ve 19 Mayıslardan birinde, devinim müziği olarak Franz Schubert’in Moment Musical’i seçilmişti. Mandolin birliğimiz, bu tür müzikleri de kolayca çalabiliyordu.

Müzik, toplu bedensel devinimlerimizde yapılabilecek yanlışlıkları önlüyor, doğal bir disiplin de sağlıyordu. O yıllarda Savaştepeliler, Balıkesir’deki okullarda müzikli devinimleriyle örnek olmuş ve bu gösterilerini onlara sevdirip benimsetmiştir. Savaştepelilerin ilgiyle izlenen ve sevilen bu gösterileri, bizlerden sonraki Savaştepelilerce de sürdürülmüştür.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
SAVAŞTEPE KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU MUSTAFA YILMAZ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!