OGM’den sel kontrolü için yeni mücadele planı

Orman Genel Müdürlüğü, 2024-2028 yıllarını kapsayan yeni bir sel kontrol mücadele planı hazırladı.

OGM'den sel kontrolü için yeni mücadele planı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orman Genel Müdürlüğü; ağaçlandırma, yangınla mücadele, rehabilitasyon ve fidan yetiştirme gibi ormancılık faaliyetlerinin yanı sıra erozyon kontrolü için mera ıslahı, çölleşmeyle mücadele ve sel ile çığ gibi felaketleri kontrol altına alma gibi çalışmalar da yürütmektedir.

OGM, çeşitli konularda eylem planları uygulamaktadır. Sel havzalarına yönelik ilk mücadele planı, 2013-2017 yılları arasında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmıştır. Bu plan çerçevesinde, 25 ana havza içinde yer alan 346 sel havzasında toplam 145 bin 836 hektar alanda çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Genel Müdürlük, 2019-2023 döneminde sel kontrol çalışmaları sürdürülmüş ve bu süreçte 126 harçlı ıslah, 12 çelik moloz bariyeri ile 21 kaya dolgulu çelik kafes duvarı inşa edilmiştir. Plan döneminin sona ermesinin ardından yukarı havza sel kontrol faaliyetlerine devam edilmiştir.

2024 itibarıyla, klasik sel kontrol önlemlerinden ziyade daha sağlam yapılar da inşa edilmeye başlanmış, özellikle Doğu Karadeniz gibi yoğun yağış alan bölgelerde harçlı ıslah yöntemleri uygulanmaktadır.

OGM, iklim değişikliğinin etkisiyle son yıllarda artan sel vakaları ve yukarı havzada alınacak önlemlerin öneminin farkında olarak yeni bir eylem planı uygulamaya karar vermiştir. Bu doğrultuda, 2024-2028 yıllarını kapsayan yeni bir Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı hazırlanmıştır. Plan kapsamında, OGM’nin faaliyet alanlarına giren her ilde öncelikli havzalar belirlenmiştir.

Plan, söz konusu yıllar içinde tamamlanacak ve 30 ilde bulunan 194 sel havzasında 240 bin 535 hektar alanda çalışma yapılacaktır. En fazla sel kontrolü yapılacak il Kayseri olarak belirlenirken, onu 12 uygulama ile Kastamonu, Ankara, Giresun ve Trabzon takip etmektedir. Amasya ise 11 uygulama ile dikkat çekmektedir. Bu illerde sel riski taşıyan havzalarda mekanik önlemler kapsamında, arazinin yapısına göre yamaç, oyuntu ve mecra ıslahı çalışmalarına odaklanılacaktır.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
OGM’den sel kontrolü için yeni mücadele planı
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!