MARKA ŞEHİR TEMASI: GASTRONOMİ ŞEHRİ BALIKESİR

Balıkesir’in markalaşması için başlatılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Marka Şehir Balıkesir projesi lansmanının ardından Balıkesir’in ikinci marka teması “Gastronomi Şehri Balıkesir” olacak.

 

Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Balıkesir’i bir marka şehre dönüştürmek hedefiyle başlatılan “Marka Şehir Balıkesir” projesi lansmanının ardından, markalaşma yolculuğu gastronomi şehri olma iddiasıyla devam ediyor. Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğiyle gerçekleştirilen “Gastronomi Şehri Balıkesir” projesinin ilk adımı 26 Ekim Pazartesi günü düzenlenen imza töreniyle atıldı.

 

GASTRONOMİ ŞEHRİ BALIKESİR İÇİN İLK İMZALAR TÖRENLE ATILDI

Balıkesir’in gastronomik zenginliklerini ilk etapta Türkiye’ye, sonrasında ise tüm dünyaya tanıtmak isteyen Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı güçlerini “Gastronomi Şehri Balıkesir” projesi için birleştirdi.

Bu kapsamda hazırlanan “Gastronomi Şehri Balıkesir Projesi”nin protokol imzaları 26 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirilen bir törenle atıldı. İmza töreni Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş ve GMKA Genel Sekreteri Hasan İskender’in katılımıyla gerçekleştirildi.İmza törenine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, TÜRSAB Bölge Temsilciliği, Rehberler Odası Temsilciliği, Lokantacılar Odası, Altıeylül ve Karesi Belediyeleri ve Kaymakamlıkları ile özel sektör temsilcileri de katılım sağladı.

İmza töreninde Güney Marmara Kalkınma Ajansı Turizm Birim Başkanı Candan Şahin, Balıkesir Gastronomi Şehri Olma yolunda konulu sunumu gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, hazırlığına başlanan bu ikinci proje ile Balıkesir’in gastronomik değerlerinin araştırılması ve bu değerlerin ticarileştirilerek turizm öğesi haline getirilmesin hedeflendiğini söyledi. Balıkesir’in gastronomi dalında başarılı ve sürdürülebilir bir Marka Şehir olabilmesi için yapılacak en önemli çalışmalardan birinin ise Balıkesir’in UNESCO ağlarına dahil edilmesi olduğunu belirten Balıkesir Valisi Hasan Şıldak “Gastronomi turizmi, sezondan bağımsız şekilde yılın her döneminde turizmden gelir elde edebilmek için önemli bir araçken tarımsal üretimi, gıda sanayisini, hizmetler ve konaklama sektörü gibi istihdam yoğun sektörleri tetikleyebilen önemli bir araçtır” diye konuştu.

 

Tüm Yıla Yayılan Bir Turizm Konsepti: Gastronomi Turizmi

Gastronomi turizmi, yaz turizminden bağımsız bir turizm değeri olarak turizm sektörünün önemli bir kaldıracı olarak dikkat çeken bir gelişim göstermektedir. Bu tematik turizm konsepti, yerelin kültürel miras öğelerini koruyan ve destinasyon kimliğini güçlendirici bir özelliğe sahiptir.  Gastronomi sektörü, istihdamı artırmada önemli bir araçtır.

Balıkesir, gastronomi turizmi açısından değerli kılan pek çok zenginliği sahip Türkiye’nin en önemli kentleri arasında yer almaktadır.

Balıkesir sahip olduğu tarımsal ürün çeşitliliği, yeme-içme alışkanlığı ve zengin mutfağı ile gastronomi turizmi aracılığıyla bu zenginliği misafirleriyle paylaşabileceği güçlü bir ortam barındırıyor. Pek çok coğrafi işaretli ürünün yanı sıra Balıkesir ile özdeşleşmiş çok sayıda ürün önemli bir potansiyel oluşturuyor. Balıkesir’de üretilen Edremit, Burhaniye ve Ayvalık zeytinyağlarının coğrafi işareti bulunmakta olup, önemli bir turizm sembolü olarak öne çıkıyor.  Bunun yanında Balıkesir höşmerim tatlısı, Edremit yeşil çizik zeytini, çeşnili zeytinyağları, Gönen baldo pirinci, Gönen eti, Balıkesir Kuzu Eti, Manyas kelle peyniri, Susurluk ayranı, Susurluk ve Ayvalık tostları, Ege otları, deniz ürünleri ve Balıkesir kaymaklısı Balıkesir’in ulusal çapta bilinen en önemli gastronomik değerleri oluşturuyor.

Aynı zamanda Marka Şehir Konseptini de destekleyecek olan bu yeni girişim, Balıkesir’in enerjisini güç birliği anlayışı içinde birleştireceği ve turizm şehri özelliğini ön plana çıkaracağı yeni bir gelişim alanı oluşturuyor.

 

Exit mobile version