Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon, kuş gribi nedeniyle üretimi azalan Kuveyt’e yumurta ihraç etmeye başladıklarını belirterek, “Bu ülkeye yumurta ihracatının başlaması bizim için iyi bir fırsat ancak yetmez. Bizim yeni pazar arayışlarımız devam ediyor.” dedi.
Afyon, AA muhabirine, Kuveyt’te mart ayından itibaren görülmeye başlanan kuş gribi vakaları nedeniyle yumurtacı tavukların itlaf edildiğini, bunun da ülkedeki üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.
Avrupa’da da benzer bir hastalığın görüldüğü yönünde haberler aldıklarını dile getiren Afyon, bu nedenle hastalığın görülmediği ülkelerden biri olan Türkiye’nin Kuveyt’e yumurta ihraç etmeye başladığını bildirdi.
Afyon, bu ülkeye haftalık 10 tırla yaklaşık 3,5 milyon adet yumurta ihraç ettikleri bilgisini vererek, şöyle konuştu:
“Bu pazardaki eksikliği biz doldurmaya başladık. Kuveyt’e bizden daha sağlıklı ve hızlı yumurta ihraç edecek başka ülke yok. Ülkemiz hastalıktan ari olduğu için en uygun tedarikçi ülke biziz. Oranın ihtiyacını biz tamamlıyoruz. Yaz döneminde de bu ülkenin yumurta ihtiyacını karşılarız. Kuveyt’e yumurta ihracatının başlaması bizim için iyi bir fırsat ancak yetmez. Yeni pazar arayışlarımız devam ediyor. Bizim, Kuveyt pazarını ve daha fazla ülkeyi göğüsleyecek üretimimiz var. İhracata dönük ve iç pazara yönelik üretimlerimiz ayrı ayrı mevcut, ikisi birbirini etkilemiyor.”
AFRİKA VE KÖRFEZ BÖLGESİ DE HEDEFLER ARASINDA
Yeni pazar arayışları kapsamında Afrika ve Dubai gibi bölgelerin öne çıktığını belirten Afyon, “Körfez bölgesinde de fırsatı değerlendiriyoruz. Buraya haftalık 100 konteyner yumurta gönderiyoruz. Bu pazarın daha da genişlemesini istiyoruz. Yeni pazarlara tutunmamız için devletimizden siyasi ve maddi destek bekliyoruz. Rakip ülkelerle mücadele etmek ve yeni pazarlarda kalıcı olmak için bazı desteklere ihtiyacımız var. Afrika pazarı için de lojistik ve pazara giriş desteği talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Afyon, beyaz et sektörünün Uzak Doğu pazarlarına açıldığını ve kendilerinin de yumurta sektörü olarak buralarda yer almak istediklerini dile getirerek, “Bu pazarlarda likit yumurta gibi ileri işlenmiş ürünlerle var olmaya çalışacağız.” diye konuştu.
Mısır başta olmak üzere yem ve ham madde fiyatlarında anormal yükselişler yaşandığına dikkati çeken Afyon, şunları kaydetti:
“Mısırda yeni hasat dönemine daha vakit olduğundan, geçen yılın mahsulüne ilişkin stoklar bitiyor. Bu nedenle fiyatlar ithal girdilerle yarışıyor. Yeme ulaşmak isteyen üretici de yumurtasını zararına satmaya başladı. Bu süreçte ham madde desteğine ve ucuz yeme ihtiyacımız var. Yumurtanın üreticiden çıkış fiyatının, maliyet fiyatının altında olması sebebiyle bizleri zor bir dönem bekliyor.”