Kedi ve köpekler, yüzyıllardır insan hayatının ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor. Hayvan dostlarımızın beslenmesine yönelik artan ilgi, pet maması sektörünü de her geçen gün daha ileri taşıyor.
Bu alandaki yerli üretimin önde gelen temsilcilerinden biri olan “FRIEND” markasının bilimsel danışmanı ve Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özcan Cengiz, pet maması sektörüne dair önemli bilgiler verdi.
Türkiye’de Yerli Mama Üretimi Yükselişte
Türkiye’nin kedi ve köpek maması üretimi konusunda son 15 yılda önemli bir atılım gerçekleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Cengiz, yerli sektörün büyüme hızına dikkat çekti. “Petfood üretiminde kaliteyi artırmak ve bunu sürdürülebilir hale getirmek sektörün en önemli hedefidir. Ülkemizde mama üretimi hem nitelik hem de nicelik açısından sürekli bir yükseliş trendinde” dedi.
Ev Yapımı Diyetlerin Riskleri
Ev yapımı diyetlerin giderek yaygınlaştığını, ancak bu diyetlerin çeşitli beslenme hastalıklarına davetiye çıkardığını belirten Prof. Dr. Cengiz, “Kedi ve köpeklerin yaşamlarının her dönemine uygun formüllerle hazırlanmış ticari diyetlere ihtiyaçları vardır. Evde hazırlanan diyetler, genellikle dengeli bir beslenme sağlayamadığından malnutrisyon sendromu gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Ayrıca bu tür diyetler aşırı enerji, tuz, fosfor içerirken, protein, vitamin ve iz elementler açısından eksik kalabiliyor” ifadelerini kullandı.
“Süper Premium” Kavramının Önemi
Pet maması sektöründe sıkça kullanılan “süper premium” kavramına da değinen Prof. Dr. Cengiz, FRIEND markasının bu kategoride yer almasının ne anlama geldiğini şöyle açıkladı:
“Süper premium mamalar, yüksek kaliteli hammaddeler, dengeli formülasyonlar ve bağışıklık, sindirim, deri-tüy sağlığı gibi konularda özel katkılar içerir. Bu ürünler, dünya standartlarındaki en kaliteli mamalardır ve petlerin tüm beslenme gereksinimlerini tam olarak karşılar. Ayrıca çevresel stres faktörlerinden koruma gibi avantajlar da sunar.”
Türkiye ve Avrupa’daki Pet Beslenme İstatistikleri
FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) verilerine göre Avrupa’daki evlerin %24’ünde kedi veya köpek beslenirken, Türkiye’de bu oran %9 kedi ve %6 köpek şeklinde. Türkiye’nin 1,8 milyon köpeğe ve 3,35 milyon kediye ev sahipliği yaptığını belirten Prof. Dr. Cengiz, yerli mama üretiminin bu ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hızla geliştiğini söyledi.
Türkiye’de hayvan dostlarının sağlıklı bir şekilde beslenmesi için büyük katkı sağlayan yerli üretim, uluslararası standartlara uygun mamalarla büyümeye devam ediyor.