ELEKTRİKLİ ARAÇ DÜNYASINDA NELER OLACAK?

Elektriklileşme etkisinin iyiden iyiye arttığı otomotiv sektöründe, elektrikli otomobillerin oto ekspertiz süreçlerindeki değişimde öncü roller üstleneceğine dair açıklamalarda bulunan Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, sektörde yeni bir vizyona ihtiyaç olduğunu ve dönüşümün tahmin edilenden daha hızlı olabileceğine değindi. “Özellikle elektrikli motorların kontrol ve arıza tespitlerinde yenilikçi teknolojilere ihtiyaç var. Elektrikli otomobillerin en kritik parçalarından biri de bataryaları oluyor. Bataryaların değişimi de çok maliyetli olacağı için tüm bu kontroller araç satın alacaklar için büyük önem arz edecek. Yüksek voltaj riskine karşı teknik ekip istihdam edebilmek ise ancak eğitimlerle mümkün. Elektrikli araçlar tarafında çalışmalarımıza başladık” açıklamasını yaptı.  

 

Pilot Garage, elektrikli araç dünyasının oto ekspertiz pazarında oluşturacağı etkilere dair önemli açıklamalarda bulundu. Dönüşümün şarj istasyonları altyapı destekleri ve TOGG ile birlikte beklenenden daha hızlı olabileceğinin altını çizen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Günümüzde ikinci ele düşen elektrikli araç sayısı sınırlı olsa da, kapsamlı bir dönüşümle birlikte günden güne araç parkındaki elektrikli sayısı artacak. Dolayısıyla bu araçların alım-satımlarında en önemli kurumlar oto ekspertiz merkezleri olacak.” değerlendirmesini yaptı.

 

Eğitimli teknik ekip ve yenilikçi ekipmanlar önem kazanacak

Günümüzde yüksek teknolojinin ürünü birçok ekipmanın oto ekspertiz sektöründe kullanılmasına karşın, insan faktörünün halen çok değerli olduğunu kaydeden Emre “Elektrikli otomobilleri içten yanmalı motora sahip geleneksel araçlardan ayıran motorları ve bataryaları; bu motorların sağlığının kontrolü, arıza kontrolleri ve bataryaların pil ömrü çok önemli. Zira özellikle batarya değişimi bu araçlar için en büyük maliyet kalemiyken oto ekspertiz esnasında ilk kontrol edilmesi gereken elemanlardan biri haline geliyor. Kontrollerin başarılı biçimde yapılması için yenilikçi ekipmanlara ihtiyaç olduğu kadar kalifiye teknik eleman eksikliği gelecekte problem teşkil edebilir.” şeklinde konuştu. Emre, “Hizmet Yeterlilik Belgesi ve TSE Belgesi olmayan oto ekspertiz noktaları ise elektrikli araçlara yanlış uygulamalarla ciddi zararlar verebilir.Yeterli eğitimi almayan teknik elemanlar için yüksek voltaj, hayati risk taşıyacaktır. Bu sebeple elektrikli araçların ekspertiz ve check-up süreçlerinde eğitim geleceğe yatırım olarak nitelendirilebilir. Pilot Garage olarak bu alanda çalışmalarımıza başladık.” dedi.

Exit mobile version