Balıkesir Ticaret Odası tarafından düzenlenen “Ege Bölgesi Yeni İktisadi Hamlesini Nasıl Yapar” konulu konferans Barış Aydın Meclis Toplantı Salonu’na gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak Prof. Dr. Kenan Mortan’ın katıldığı konferansta Balıkesir’in Ege Bölgesi’nden ayrı düşünülemez olduğuna vurgu yaparak, Balıkesir’in mevcut kaynaklarını iyi koruması gerektiğini söyledi.
Balıkesir Ticaret Odası tarafından düzenlenen konferans öncesinde bir konuşma yapan Oda Başkanı Rahmi Kula da Balıkesir’in mevcut durumu hakkında bilgiler verdi. Kula Balıkesir’in yeni yatırımcıların gözdesi olduğunu da belirttiği konuşmasında marka şehir olmak için yapılan tanıtım faaliyetlerine değindi.
KULA: “BATI ANADOLU’NUN EN YÜKSEK YATIRIM POTANSİYELİNE SAHİBİZ”
Balıkesir’in ülke genelindeki katma değerinin yüksek il olduğunu belirten Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, “Türkiye’yi doyuran şehir Balıkesir’in tarımsal üretimde ülke genelindeki katma değeri oldukça yüksek bir ildir. Bunun yanında hayvancılık, turizm ve yenilenebilir enerji alanında önemli bir potansiyele sahiptir. Yeni yatırımcıların özellikle son dönemde değerlendirdiği ilimiz 6 adet Organize Sanayi Bölgesi ile Batı Anadolu’nun en gelişme ve yatırım potansiyeline sahip bir konuma gelmiştir” diye konuştu.
“İLİMİZİ TANITMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Balıkesir’in yatırım şehri olması için yapılan çalışmalara da değinen Kula, “İlimizin yatırım şehri olması adına biz Ticaret Odası’nın Balıkesir’in marka şehir olması için ilimizin yöresel ürünlerinin, yöresel lezzetlerinin ve turizm destinasyonlarının tanıtımını yurt içinde ve yurt dışında fuarlara katılarak gerçekleştiriyoruz” dedi.
“TÜM YOLLAR BALIKESİR’E ÇIKIYOR”
Yatırımcıların Balıkesir’i tercih etmeleri konusunda da açıklamalarda bulunan Rahmi Kula, “Yatırımcıların son dönemde Balıkesir’i tercih etmelerindeki en önemli etkenlerden birisi Balıkesir’in lojistik imkanlarıdır. Tüm yollar Balıkesir’e çıkıyor diye nitelendireceğimiz şekilde bölgedeki lojistik imkanlar kamu ve özel sektörün yatırım paralelinde çok hızlı gelişme gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“GÜVENLİ ULAŞIM”
Balıkesir’deki lojistik imkanlar hakkında bilgiler veren BTO Başkanı Rahmi Kula, “Sanayinin gelişi için hayati rol oynayan ulaşım konusunda Balıkesir büyük bir avantaja sahiptir. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinin yakınına kurulan Gökköy Lojistik Merkezi sanayicimizin ürünlerini hızlı, güvenli ve daha uygun maliyetlerle limanlara veya gideceğe noktalara ulaşma imkanı sunmaktadır” dedi.
“YENİ YOLLARLA MESAFELER KISALDI”
Balıkesir’in karayolu ulaşım ağının merkezinde olduğuna dikkat çeken Rahmi Kula, “Türkiye’nin en yoğun kara yolu trafiğine sahip İstanbul, Bursa, İzmir güzergahının üzerindeki ilimizin İstanbul-İzmir otobanının tamamlanmasıyla İstanbul’a ulaşım 3 saatten daha az bir mesafeye inmiştir. Tarım ve ticaretin büyük kısmının gerçekleştiği Marmara’nın otoyol ve köprülerle birleştiği bölgeye milyarlık yatırımlar çekmiştir ve çekmeye devam etmektedir. 1915 Çanakkale Köprüsü ile Ankara-Çanakkale otoyolunun hizmete açılmasıyla tamamlanan Marmara’nın Ringi otoyol projesiyle İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ birbirine bağlanmıştır. Oto yolların geçtiği alanlarda 58 yeni organize sanayi bölgesi kuruldu. Bu bölgelerde 100 binden fazla yeni istihdam sağlandı. 1915 Çanakkale Köprüsü ile bağlantılı olan ve yapımı devam eden Balıkesir Çanakkale yolunun tamamının açılması ile Balıkesir tüm yolların kesiştiği jeopolitik bir konuma gelmektedir” bilgisini paylaştı.
“LİMANLARA YAKINIZ”
Deniz ve havayolu açısından da Balıkesir’deki imkanlara değinen Rahmi Kula, “Balıkesir merkez hava alanının tamamlanmasıyla, Edremit hava limanıyla birlikte ilimizde 2 havalimanı bulunmaktadır. Bandırma limanı ise İstanbul’dan sonra ağır yük taşımaya imkan sağlayan derinliğe sahip ülkemizin en büyük ikinci limanıdır. Bunun haricinde inşaatına devam edilen ve Avrupa’nın sayılı limanlarından olacak Çandarlı Limanı yaklaşık 130 kilometre İzmir Limanı 170 kilometre Gemlik Limanı ise 180 kilometre mesafededir. Sekiz Ticaret Odası, bir Sanayi Odası ve beş Ticaret Borası bulunan Balıkesir’de üretilen ürünlerin çoğu yurt içinde tüketilmekte bir kısmı da Bandırma Limanından ihraç edilmektedir” diye konuştu.
“TERMAL TURİZM DOĞRU DEĞERLENDİRİLMELİ”
Balıkesir’in turizm potansiyeli hakkında da bilgiler veren Rahmi Kula, “İlimizin turizm potansiyeli çok yüksektir. İki denizi ve sahili olan ilimiz birçok farklı seçeneği sunmaktadır. Özellikle termal turizmin doğru değerlendirilmesi sonucunda alternatif turizm konusunda yatırım miktarları artmaktadır” dedi.
“BALIKESİR ÖNEMLİ TARIM VE HAYVANCILIK ŞEHRİ”
Balıkesir’deki tarım ve hayvancılık faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulunan Rahmi Kula, “Ayrıca Türkiye’yi doyuran il sloganımıza yakışır şekilde Balıkesir çok önemli bir tarım ve hayvancılık şehridir. Şehirde tarıma dayalı sanayi alanının olmasının yanında gıda, tarım makineleri, enerjide başlıca üretim alanlarıdır. İlimizde kırmızı et, et ve süt ürünleri, yumurta, zeytin ve zeytinyağı, pirinç ile Türkiye’nin en fazla üretimini yapan ilk 5 ilinden biridir. Tüm yolların kesişim noktası olan Balıkesir yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
KENAN MORTAN: “BALIKESİR’İ EGE’DEN AYRI TUTAMAYIZ”
Konuşmasına “Balıkesir’i de iktisadi olarak Ege’den sayalım ve buna göre bir kalkınma planı yapalım diyerek başlayan Kenan Mortan, Balıkesir’in lojistik olarak konumunun öneminden, lojistik çalışmalarına daha çok hız verilmesi gerektiğinden bahsetti. Coğrafi konum ve iklim yapısı açısından yenilenebilir enerji alanında daha aktif olunması gerektiğini vurgulayan Mortan, ayrıca ihracat yapan firmaların karbon ayak izine dikkat etmelerini söyledi. Balıkesir’in turizm, hayvancılık, maden, jeotermal gibi potansiyel varlıklarının çok olduğu fakat kıymetli ve katma değere sahip bir ürün haline getirilemediği sürece önemsiz hale geleceğini vurguladı. Kalkınma planının, ihtisas OSB’ler ve kümelenme ile birlikte, doğru hamle ve doğru yatırımlar gerektirdiğinden bahseden Mortan, Balıkesir’in kaynak olarak çok verimli bir il olduğunu ve bunu doğru kullanabilirsek şu an olduğu konumun çok daha üzerinde bir yerde olabileceğini söyledi.
Konferansa Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ve Meclis Başkanı Okan Telaşeli, Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Yarış ve Meclis Başkanı Ergin Birgül, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çetin ve Meclis Başkanı Mustafa Lemi Aytekin, BASİAD Başkanı Ümit Baysal, MÜSİAD Başkanı Erdem Özer, GÜNMARSİFED Başkanı Abdullah Bekki, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi İsa Tamer Çelik, BTO Meclis ve Komite Üyeleri katıldı.