EDREMİT, BANDIRMA, KARESİ VE GÖNEN BELEDİYE BAŞKANLARININ DİKKATİNE!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın parti binasında düzenlediği basın açıklamasının ardından Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliğini ziyaret etti. Balıkesir’in depremselliğinin konuşulduğu ziyarette Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl temsilcisi Aysun Aykan Karesi, Edremit, Bandırma ve Gönen belediye başkanlarına depremle ilgili dikkatli olma uyarısında bulundu.

 

Balıkesir’de yerleşim yerlerinden geçen diri fay hatlarının büyük tehlike yaratabilecek deprem potansiyeline sahip oldukları uyarısını yapan Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Aysun Aykan Edremit, Bandırma, Karesi ve Gönen Belediye başkanlarını ruhsat verirken dikkatli olmalarını istedi.

 

AKIN: “AKIL BİLİM VE MANTIKLA TÜRKİYE’Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın İl Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Deprem Koordinasyon Komisyonu olarak ilk ziyaretlerini Jeoloji Mühendisleri Odası’na yaptıklarını söyledi. Akın, depreme hazırlık konusunda yapılacakların akıl, bilim ve mantıkla gerçekleştirilebileceğini belirterek, “Hepimizin başı sağ olsun. Milletimiz büyük bir acı yaşıyor ama bu acıların yaşanmaması için Jeoloji Mühendisleri Odası gerek genel merkezi gerekse de il temsilciliği gerekli uyarıları yaptı. Ama bunlar uyarıda kalınca özellikle merkezi iktidarın bu konularla ilgili duyarlılığı yeteri kadar yerine gelmeyince bilim adamları, STK’ları, hayatını yerbilimine adamış insanları, üniversitelerimizi dinlemek yerine akıl dışı sistemlerle büyük bir faciadan sonra yine keşke deniyor. Bunun denmemesi gerekir. Çünkü bu işi bilinler bilim insanlarıdır. Yani onun için her şeyi ben biliyorum demek kadar tehlikeli, her şeye ben karar veririm demek kadar tehlikeli bir noktayı yaşamış olduk. İşte tek adam, teke kişi, tek insan ve tek karar mercii ile her şeyi ben bilirim algısıyla geldiğimiz noktada binlerce insanımız öldü, yüz binlerce yaralımız var. CHP Balıkesir il başkanlığı bünyesinde Afet Koordinasyon Komisyonu kurduk. Bu komisyonun en büyük destek alacağı yer sizler olacaksınız. Sizlerin fikirlerini hayata taşımak üzere bunu yaptık. Bunun yanında altılı masa olarak Afet Bakanlığı kuracağımızı ilan etmiştik. Bununla ilgili yol haritası hazırladık. Burası Balıkesir ve Aysun Hanım’ da diri fay haritasını ortaya koyarak Balıkesir tehlike altında dedi. Biz de bunu önümüzdeki ilk seçimin ardından gerekli önlemleri almak adına hazırlığımızı yapıyoruz. Bu acıları Balıkesir’de kesinlikle yaşanmasını istemiyoruz. Bu süreçte sizlerle iş birliği içinde olacağız, tam istişare edeceğiz. Önümüzdeki seçimlerden sonra iktidara geldikten sonra yerel seçimlerin ardından Balıkesir’i ve Türkiye’yi hep birlikte bilimle, akılla, mantıkla inşa edeceğiz” diye konuşu.

 

AYKAN: “KAHRAMANMARAŞ’A DİKKAT ÇEKMİŞTİK”

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan ise Balıkesir’in depremselliği konusunda uyarılarda bulundu. Aykan şunları kaydetti:

“Ülkemiz deprem tehlikesi yüksek bir yerdeyiz. Dünyanın tektonik anlamda en aktif kuşaklarından birisi olan Alp-Himalaya Tektonik kuşağı üzerinde ve deprem ülkesiyiz. Bizim ülkemizin genelinde 500 tane diri fay var. Şu an çizilen fay haritalarında 5 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip faylardır. Herhangi bir zamanda deprem haberlerini duymamız çok normaldir. Ülke genelinde zaman zaman buralara dikkat edelim, şurası sismik boşluk, yani yakın gelecekte deprem üretme potansiyeline sahip bir yer dikkat edelim tarzında çoğu bilim adamları bunları söyledi. Biz de oda olarak yaptığımız çalışmalara göre defalarca ifade ettik. Kahramanmaraş depreminden önce de Marmara Denizi bir sismik boşluk olduğu gibi Kahramanmaraş’ın da sismik boşluk olduğunu, Balıkesir ve İzmir’de de sismik boşluk olduğunu ve buralara dikkat edilmesi gerektiğini defalarca ifade etmiştik.

 

 

BANDIRMA FAYI YERLEŞİM YERLERİNE ÇOK YAKIN”

Bu süreçte zaman zaman deprem haberlerini Kahramanmaraş’ta duyduk, yarın Balıkesir’de de duyabiliriz. Çünkü Balıkesir deprem tehlikesi yüksek bir ilimizdir. Çünkü Kuzey Anadolu Fayı’nın güney koluna ait fay segmentleri şehir merkezinden, ilçelerimizden, yerleşim yerlerinden geçen faylar var. Balıkesir genelinde 20 tane diri fayımız var. Bunların hepsi de 5,5 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip faylardır. Özellikle şehir merkezlerinden geçen faylara çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bunlar ilk başta Bandırma ilçemiz yer alıyor. Çünkü Bandırma’nın yerleşim birimlerinden geçen hem kendi adıyla ismine has Bandırma Fayı, Edincik ve Sinekçi fayımız bulunuyorl. Özellikle Sinekçi Fayı’nın üzerinde binalar var. Marmara Denizi içinden geçen ve sismik boşluk dediğimiz 7,6 büyüklükte deprem üretme potansiyelindeki faya 50 kilometrelik bir mesafede yapılaşama var. 2020’de Ege Denizi’nde deprem oldu ve İzmir depremi diye geçti. Ama aslında Ege Denizi merkezli bir depremdi ve 80 kilometre ilerisindeki Bayraklı ilçesinde yıkımlara neden oldu. Fakat bizim buradaki Bandırma ilçemiz sadece 7,6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip faya sadece 50 kilometre uzaklığında yapılaşma vardır. Ben kesinlikle Bandırma ilçesinin yerel yöneticilerini uyarmak istiyorum. Gerekeli tedbirleri bu günden itibaren almalarını istiyorum. Depremin şakası olmaz. Ülkemizde yaşadığımız depremlerde yaşanan yıkımların sorumlusunun kesinlikle depremi ciddiye almamak olduğunu, kesinlikle tedbirsizlikten kaynaklı yıkımların olduğunu ifade etmek istiyorum. Yerleşim yerlerinden geçen Bandırma fayı, Edincik ve Sinekçi fayları 1935 tarihinde 6,4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Belediye başkanının bu konuya titizlikle değinmesi gerekiyor. Yaptığı toplantılarda muhakkak Jeoloji Mühendisleri Odası’nın fikirlerini almasını önemsiyorum. Maalesef bu böyle olmadı. Daha önce yapılan toplantılarda biz oda olarak davet edilmedik. Niye olduğunu ben bilmiyorum. Bu kesinlikle şakaya gelmeyecek bir durumdur.

 

 

GÖNEN EDREMİT VE KARESİ BELEDİYE BAŞKANLARI DİKKATLİ OLMALI”

İkinci tehlikeli bir yerimiz Gönen’dir. Gönen ilçemizde Yenice- Gönen fayı 7,2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu da şehir merkezinde geçmektedir ve 2021 yılında Gönen’de bir sempozyum yaparak bunları ifade ettik. Burada da Gönen Belediye Başkanının ruhsat verirken buna dikkat etmesi gerekiyor. Daha sonra yine şehir merkezinden diri fay geçen yerimiz Edremit ilçemizdir. Toplam 90 kilometre uzunluğunda Edremit Körfezini boydan boya sınırlamaktadır. Burada da özellikle sıvılaşma riski olan bir yer. Zemin etüt raporlarının yapılırken çok dikkat edilmesi ve zemin etütlerinin denetlenmesi burada çok önemlidir.  Edremit ve diğer aktif fay hatları 7 ve üzerinde deprem üretecek potansiyeline sahiptir. Edremit’te 1944’de 6,8 büyüklüğünde meydana gelerek can ve ekonomik kayıplar yaşandı. Toplam 5 bin bina yıkıldı, 73 kişi hayatını kaybetti. O yüzden burası da deprem tehlikesi yüksek bir yerimiz ve Edremit belediyesinin de dikkat etmesi gerekiyor. Diğer şehir merkezinden gelen Balıkesir fayımız var. Balıkesir fayımız Karesi ilçesinden geçmektedir ve Karesi belediyesinin bu konuda dikkat etmesi gerekiyor.”

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
EDREMİT, BANDIRMA, KARESİ VE GÖNEN BELEDİYE BAŞKANLARININ DİKKATİNE!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!