Hilmi DUYAR / POLİTİKA /Burhaniye’de bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Aromaterapi festivaline katılan Dr. Ender Saraç Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) bitkilerin tedavi etme güçleri ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.
Saraç Hatmi Çiçeği’nin kış aylarında soğuk algınlığına yaz aylarında da klima çarpmalarına karşı doğal bir ilaç olduğunu vurguladı. Sindirime yardımcı olması, hazmı kolaylaştırması için Mercanköşk, Covid-19 aşılarının zayıflattığı hafızayı güçlendirmek için Biberiye kullanılmasını önerdi.
Hatmi Gülhatmi çok yararlı bir bitkidir. Doğal bir antibiyotik gibidir. Bağışıklığı güçlendirir. Kuru öksürükte, alerjik öksürükte, meyankökü ile birlikte kullanıldığı zaman bir türlü geçmeyen kronik öksürükte çok iyi sonuçlar alınır. Gripal enfeksiyonlar, burun akıntısı ve nezlede de çok faydalıdır. Bu mükemmel süs bitkisi pek çok yerde kullanıldığı gibi ayni zamanda vücudun direncini de arttırıyor. Bitki çayları Sıçak içilir diye biliniyor, fakat yaz aylarında, soğuk içilebilir. Hatmi çiçeği, biraz tarçın, içerisine 1-2 tane karanfil atın çay yaptıktan sonra bekletin soğusun. Süzdükten sonra içerisine biraz buz ve maden suyu katın. Kaybettiğimiz mineraller ve vitaminleri geri almak için. C vitamini açısından ince bir limon dilimi, klimaların çarpmasına karşı, klima enfeksiyonlarına karşı korur” dedi.
Saraç, Mercanköşk bitkisinin mikroplara karşı koruyucu olduğunu ayni zamanda hazmı kolaylaştırdığını vurguladı. Covid-19 aşılarının bazı kişilerde hafızayı zayıflattığını öğrendiklerini belirten Saraç, “Biberiye yağı hafızayı güçlendirir. Covid 19 aşılarından sonra pek çok kişide hafıza ile ilgili sorunlar duyuyoruz. İngiltere’de psikologlar birliğinin yaptığı bir araştırmada günde birkaç kez Biberiye yağı koklayan öğrencilerin sınav başarısı yüzde 60-70 oranında artmış. Biberiye bitkisini hafif sıktığınızda hemen uçucu yağını dışarı verir. Bu yağı koklayın. Unutkanlık, Alzheimer’e karşı hafızayı güçlendirir sınav başarısının iyi olması için Kakule ile birlikte Biberiye yağını koklarsanız bir hayli yararlı olur, hafızayı güçlendirir” diye konuştu.
Saraç Ekinezya bitkisinin Kızılderililerden bize miras kaldığını, iltihaplara karşı koruyucu olduğunu belirtti. Saraç, “Ekinezya’nın en büyük özelliği mikropsuz iltihaba karşı koruyucu olmasıdır. Vücutta, mantar, virüs ve bakteri enfeksiyonlarına karşı vücut direncini yükselterek koruyucu etki sağlar, doğal bir antibiyotik görevi görür” dedi.