Bir kez yapılıyorsa yanlış, tekrar ediyorsa tercih olur… Sayıştay raporlarındaki tespit ve uyarılara karşın devam ediyorsa, kasıtlı bir eylemdir ve usülsüzlük sayılır…
Türk Dil Kurumu (TDK), Usulsüzlüğü “1. Usulsüz olma durumu. 2. Usule, nizama aykırı iş, yolsuzluk.” olarak tanımlıyor…
Diğer bir ifadeyle Usulsüzlüğün eşanlamı,Yolsuzluk veya Yöntemsizlik oluyor…
TDK, eşanlamlı Yolsuzluğu ise şöyle tanımlamış;
“bir görevi, bir yetkiyi kötüye kullanma, yasaya, kurala, yönteme aykırı iş yapma.”
TDK dışında Usulsüzlüğün veyaYolsuzluğun genel kabul gören tanımı ise şu şekilde;
“ Usulsüzlük veya Yolsuzluk, ticari açıdan etkinliği hukuken tam anlamıyla kontrol edilemeyen, daha çok kamu kuruluşlarında, özellikle yerel yönetimlerde oluştuğu iddia edilen, mevzuatın esnetilip görmezden gelinmesi veya ihlallere göz yumulması hallleri”
Peki, bu hallerin oluşmasından fayda/zarar analizi yapılırsa ve ortada bir zarar varsa, zararı gören tartışmasız kamudur(yani kamu olarak bizleriz).
Şayet kamu olarak bizler bu hallerden zarar görüyorsak ve bundan kimler faydalanıyorsa bunu da ortaya çıkaracak olan Adalet Sistemidir.
Yanlış, ilk kez yapılıyorsa bu bir kazadır, ikinci kez yapılıyorsa bunahatadenebilir, üçüncü kez yapılıyorsa bu artık bir tercihtir…
Tercih ise bilinçli ve kasıtlı yapılan bir eylemdir…
İnsanlık var olduğundan bu yana, gerek kişisel ve gerekse toplumsal olarak ortaya koydukları tercihlerin kaçınılmaz sonuçlarını, ya ödül ya da ceza düzleminde yaşamıştır ve kıyamete kadar da bu değişmeyecektir.
Gelelim AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesine…
T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI, 2021 yılına ait yapmış olduğu Denetimlerin Raporlarını Ekim ayı içerisinde yayınladı…
Sayıştay’ın denetim raporlarında Balıkesir Büyükşehir Belediyesininyaptığıo kadar çok yanlış var ki; hangisini ele alalım?
Taşınmazlara İlişkin Envanter, Kayıt ve Değer Tespit İşlemlerinin Yapılmamasından, Kullanım Ömrü Tamamlanmış veya Ortadan Kalkmış Maddi Olmayan Varlıkların Hesaplarda Takip Edilmesinden tutun da…
Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu Kararına Göre Belediyeye Devredilen Taşıtların Taşınır Envanterine ve Muhasebe Kayıtlarına Alınmasına Yönelik İşlemlerin Yapılmamasına, Parasal Limitler Dâhilinde Yapılan Mal Alımlarında Bütçeye Konulan Ödeneğin %10’unun Kamu İhale Kurulunun Uygun Görüşü Alınmadan Aşılmasına, Akaryakıt İstasyonları ve İçerisinde Bulunan İşletmelerin Yetkili İdare Tarafından Ruhsatlandırılmamasına, Alışveriş Merkezi Niteliğindeki Yerlerde Bulunan İşletmelere İlçe Belediyesi Tarafından İşletme Ruhsatı Verilmesine, İlçe Belediyeleri ile Yapılan Protokollere İstinaden Harcama Belgeleri Sunulmadan Ödeme Yapılmasına, Birinci Sınıf Gayrisıhhî Müessese Niteliğindeki Zeytinyağı İmalathanelerinin Denetim ve Ruhsatlandırma Çalışmalarının Yapılmamasına, Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Tahsis Edilen Taşınmazların Bakım ve Onarım Giderlerinin Üstlenilmesine, İşçilerin Yıllık Ücretli İzinlerinin Kanuna Uygun Olarak Kullandırılmamasına, Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Teknik Şartnamelere Rekabeti Engelleyici Hükümler Konulmasına varıncaya kadar yapılan bir çok yanlış Sayıştay’ın denetim raporunda yer alıyor…
Yapılan bu yanlışları tek tek ele alıp bunların hangileri kaza, hangileri hata, hangileri tercih olduğunu ortaya koymak ise uzun bir iş.
Kamu yararını direkt ilgilendirdiği için sadece ihalelerde yapılan yanlışlara ışık tutayım…
DOĞRUDAN TEMİN İŞLERİ
Aslında daha önce 2021 yılında yapılan ihaleler ile ilgili yazı yazmış ve o yazımda bazı yapılan yanlışları da dile getirmiştim…
Sayıştay’ın denetim raporu o yazımı teyit eder nitelikte…
Kamu İhale Kanuna göre Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 121 bin 405 TL. olan sınırın altındaki alımlar için ‘Doğrudan Temin’ usulüyle alım yapma yetkisine sahip…
Sayıştay raporuna göre AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı içerisinde toplamda 10 milyon 600 bin 642 TL. tutarındaki‘Avadanlık ve Yedek Parça” alımları için kanunun öngördüğü 121 bin 405 TL. olan sınırın altında kalarak, 223 kez ‘Doğrudan Temin’ usulüyle alım yapmış…
Pes…
Yahu arkadaş hiç mi üşenmediniz?
Bir yılda 52 hafta var. İki günü tatil, bir yılda 104 gün eder. Geriye çalıştığın 261 gün kalır. Bayramını, resmi tatilini çıkarsan neredeyse her gün ‘Doğrudan Temin’ usulüyle alım yapıyorsun. Bir yılda toplam 10 milyon 600 bin 642 TL. tutarında…
Bitmedi, dahası var raporda…
Toplamda 799 bin 807 TL. olanYağ Alımı için 10 kez ‘Doğrudan Temin’ usulüyle alım yoluna gidilmiş.
Baskı ve Cilt Giderleri Alımı için 51 kez ‘Doğrudan Temin’ usulü uygulanırken bu alımlar için toplam 2 milyon 850 bin 272 TL. ödenmiş.
Toplamda 809 bin 26 TL. olanTemizlik malzemesi alımları için ise 16 kez ‘Doğrudan Temin’ usulüyle malzeme alımı gerçekleştirilmiş…
Aynı şekilde 2021 yılında belediye toplamda 470 bin 560 TL.olan Mobilya Alım İşini de 4’e bölerek ‘Doğrudan Temin’ usulüne başvurmuş…
Sayıştay aynı zamanda AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin, Kamu İhale Kanununa uymadığını da raporunda belirtiyor…
Zağnos Paşa Meydanı’nda sergilenmek için alınan eserler ve Çamlık tesisindeki kütüphanenin duvar kaplamasını yaptırmak için çıktığı ihale şartnamelerinde, marka, model ve patent ismi verilmek suretiyle özel bir firmanın işaret edildiği, bunun kanuna aykırı olduğu da raporda yer alıyor…
Bunların hepsine hata ve kaza demek ise safdillik olur…
Defalarca ve defalarca kez bu yanlışlar yapılıyorsa buna tartışmasız tercih denebilir…
Tercih, bilinçli ve kasıtlı yapıldığına göre alımların takside bölündüğü ve ihale yasasının açıkça ihlal edildiği yerde, TDK tanımı çerçevesinde usulsüzlük ve yolsuzluk olduğu ise apaçık ortada…
Hizmet Belediyeciliği ile düşman mı çatlatacaksınız?…
Çatlatın…
Ama işinizi de, tercihlerinizi de düzgün yapın be kardeşim…
Önce çalışan emekçinin kanuni izinlerini kullandır sonra ‘Hizmet Belediyeciliği’nden bahset…
Tabii vatandaş yerse…