CumhurbaÅkanlıÄı Strateji ve Bütçe BaÅkanlıÄı’nın verilerine göre, son altı ay içerisinde MTV geliri %63, ÃTV geliri ise %96 oranında arttı.
Raporda, önümüzdeki döneme iliÅkin küresel veya bölgesel geliÅmeler sebebiyle dıŠfinansman teminin konusunda risklerin yaÅanabileceÄi öngörüldü.
CumhurbaÅkanlıÄı Strateji ve Bütçe BaÅkanlıÄı âMerkez Yönetim Bütçe GerçekleÅmeleri ve Beklentilerâ raporunu yayımladı.
Raporda 2023 yılının ilk 6 aylık sürecinde kamu maliyesinin hedefleri, merkezi yönetim bütçe gerçekleÅmeleri, merkezi yönetim bütçesinin finansman ve borç stokunun geliÅimi gibi konular ele alındı.
Vergi gelirleri
2022 yılı ocak-haziran döneminde 1 trilyon 33 milyar 791 milyon TL olan vergi gelirleri, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 55 oranında artarak 1 trilyon 602 milyar 312 milyon liraya ulaÅtı.
2023 yılı için bir defaya mahsus olmak üzere iki defa ödenecek MTV’den elde edilen gelir geçen yılın ilk 6 ayına kıyasla yüzde 63,4 oranında arttı. MTV’den bu yılın ilk altı ayında toplam 19 milyar 540 milyon TL gelir elde edildi.
7 Temmuz 2023 tarihinde CumhurbaÅkanı kararına göre; mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18âlik KDV yüzde 20âye çıkarılmıÅ, bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8âlik KDV ise yüzde 10âa yükseltilmiÅti. 2023 yılı ocak-haziran dönemi dahilde alınan KDV’den elde edilen gelir yüzde 69 oranında artarak toplam 125 milyar 937 milyon TL oldu. Geçen yılının aynı döneminde alınan vergi tutarı ise 74 milyar 528 milyon TL idi.
ÃTV’den elde edilen gelir
Akaryakıt, motorlu taÅılar, kolalı ve alkollü içecekler ile tütün mamulleri, dayanıklı tüketim malları ile lüks olarak adlandırılan ürünlere uygulanan ÃTV’den bu yıl toplam 325 milyar 68 milyon TL gelir elde edildi. ÃTV gelirleri geçen yılan oranla yüzde 96,6 oranında arttı.
Raporda, Türkiye ekonomisinin geleceÄine yönelik strateji ve risk faktörleri de ele alındı. Borç yönetiminde ÅeffaflıÄın ve öngörülebilirliÄin artırılmasına yönelik bilgilendirme yapılacaÄı belirtilen raporda, Åu deÄerlendirme yapıldı:
âDıŠfinansman hedefine ulaÅılmasında tek bir piyasaya odaklanmamak, çeÅitlendirme stratejisi izlemek ve yatırımcı tabanını geniÅletmek amacıyla ABD doları ve avro gibi geleneksel piyasaların yanında diÄer piyasalarda da potansiyel iÅlem olanaklarının takip edilmesi dıŠfinansman faaliyetleri çerçevesinde benimsenen stratejilerden birisidir.
Küresel ve/veya bölgesel spesifik geliÅmeler sebebiyle uluslararası sermaye piyasalarında iÅlem yapmanın mümkün olmaması veya aÅırı maliyetli olması ve uluslararası piyasalardaki muhtemel riskler çerçevesinde saÄlanacak tutar ve maliyetlerde deÄiÅiklik olması, dıŠfinansman temini çerçevesinde karÅılaÅılan riskler arasında yer almaktadır.â