BORNOZ VE HAVLULARINIZI BAŞKASIYLA PAYLAŞMAYIN

Sağlıklı bir yaşam ve beden temizliği için bireylerin her gün duş alması gerekiyor. Gün içinde istemeden de olsa birçok bakteriyle yakın temas halinde oluyoruz. Diş fırçası ve tarak gibi kişisel eşyalar olmak üzere, cep telefonu, bilgisayar ve araba direksiyonu da en çok mikrop barındıran alanların başında geliyor. Dışarıdaki birçok bakteriyi günün sonunda evimize taşıyoruz. Bu bakterileri yatağımıza kadar sokmamak için eve girer girmez ellerimizi yıkamamız, üstümüzü değiştirmemiz, duş alarak temiz kıyafetler giymemiz gerekiyor.

Suyu ve sıcak havayı seven mikroplar bizi banyoda da takip ediyor. Havlu ve bornozlar onlar için ideal bir yaşam alanı oluyor. Her sabah yüzümüzü sildiğimiz, duş sonrası tüm vücudumuzu kuruladığımız havlu ve bornozların antibakteriyel olması büyük önem taşıyor. Cotton Box’ın bambu ağacı ipliğinden üretilen bornozları suyu hızla emerek, nemi kolayca hapsediyor. Bambu doğal yapısı ve hava geçirgenliğiyle banyo sonrası vücudun nefes almasını sağlarken, antibakteriyel özelliğiyle bakteri üremesini engelliyor.

Bornoz ve Havlular Kişiye Özel Olmalı

Bornozunuzu ve havlunuzu başkalarıyla paylaşıyorsanız, beraberinde birçok şeyi de paylaşıyorsunuz demektir. Mesela mikroplar… Havlunuzu başkalarıyla paylaştığınızda, havluya bulaşan mantarlar ve ölü deri hücreleri çıban, sivilce veya farklı bir enfeksiyona sebep olabiliyor.

Bakteriler Nemi Seviyor

Bakteriler için ideal bir üreme alanı olan havlu ve bornozlar; su, yüksek sıcaklık, oksijen, nötr pH ve besin olmak üzere mikropsal yaşam gereksinimlerinin pek çoğunu içeriyor. Bakteriler nemli ortamları sevdiği için bu alanlarda çabuk çoğalıyor, havlu ve bornozlar diğer pek çok mikrop için de bir üreme alanı haline geliyor. Eğer havlunuzdan ve bornozunuzdan gelen bir koku varsa, orada üremekte olan mikroplar var demektir. Bu ürünlerin mutlaka yıkanması gerekir. Hücre enkazları ve havadan gelen diğer tortular mikroplar için besin görevi görerek, nem ve su ihtiyacını karşılıyor. Duştan çıktıktan sonra vücudunuzu bornozunuza silerek kuruttuğunuz zaman, vücudun üzerinde yaşayan mikroplar, hücre enkazları ve diğer salgılar havluya yerleşiyor.

Bornoz ve Havlu Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bornoz, yüz ve banyo havlusu kişiye özel olmalı.
  • Havlu ve bornozlar antibakteriyel özellik taşımalı.
  • Dokusunda suyu çabuk emen, pamuk ve bambu ipliği kullanılmalı.
  • Polyester gibi sentetik malzemeden üretilmemeli.
  • Bakteri üremesine engel olmak için kullanıldıktan sonra mutlaka havalandırılmalı.
  • Yalnızca bir kişi tarafından kullanılmalı ve haftada bir kez yıkanmalı.
  • Banyoda ve mutfakta kullanılan havlular ayrı olmalı ve ayrı yıkanmalı.
  • El havlusu birkaç günde bir, misafir havlusu her gün değiştirilmeli.

Havluları yıkamak kadar kurutmak da önemli. Bakteri üremesine engel olmak için fazla nemli bırakılmadan, çabuk kurutulmalı.

 

Exit mobile version