Birlikten kuvvet doğar! 18 üretici birliği süt ürünleri fabrikası kuracak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’de et ve süt üreten 42 bin üreticinin örgütlü olduğu 18 birliğin tek çatı altında birleştiği Balıkesir Birlikleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin kuracağı süt tozu ve süt ürünleri fabrikası için arsa tahsisi düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

 

Balıkesir Birlikleri Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adıyla güçlerini birleştiren birlikler bundan sonra üreticilerin ortak ekonomik çıkarlarını korumak için tesisleşme adına ilk adımı attı. Balıkesir OSB’de arsa tahsisi yapılan Balıkesir Birlikleri A,Ş kuracağı fabrika ile ilk etapta süt tozu ilerleyen dönemler de de süt ürünleri üretecek.

Balıkesir Sanayi Odası Rona Yırcalı Toplantı Salonu’nda düzenlenen törende 42 bin üreticiyi temsil eden birliklerin oluşturduğu oluşuma yer tahsis sözleşmesinin imzalandığı törene Vali İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Balıkesir Milletvekilleri İsmail Ok ve Mustafa Canbey, OSB Yönetim Kurulu Başkanvekili Hüseyin Bekki, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Balıkesir Birlikleri A.Ş Yönetim Kurulu’nu oluşturan birliklerin başkanları ile sektör temsilcileri katıldı.

 

MESUT ERAY: “17 BİN METREKARE ALAN TAHSİS EDİLDİ”

Yer tahsis töreninde ilk olarak OSB Müdürü Mesut Eray söz alarak gelinen süreç hakkında bilgiler verdi. Eray, “Şehrin kalkınmasına yönelik her projede yer almakta ve fırsatlar bulunmaktadır. 18 adet birliğin bir araya gelerek kurduğu Balıkesir Birlikleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi yönetimine başvurarak arsa tahsis talebinde bulunmuşlardır. Müteşebbis heyetimiz bu başvuruyu uygun bulmuştur ve bu çerçevede yönetim kurulumuza yetki vermiştir. Yönetim Kurulumuz 6 Ekim 2023 tarih ve 2023/19 sayılı karar ile 17 bin metrekare büyüklüğündeki sanayi parselini Balıkesir Birlikleri A.Ş’ye tahsis etmiştir. Alınan bu tahsis kararı doğrultusunda BALOSB ile Balıkesir Birlikleri A.Ş arasında arsa tahsis sözleşmesi imzalanacaktır” dedi.

 

TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRÜ ERKAN ALKAN: “TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan da birliğin kurulma aşaması hakkında katılımcılara bilgiler vererek şunları söyledi:

“Balıkesir her yönüyle tarım ve hayvancılık şehridir. 510 bin büyükbaş hayvan sayımız, yaklaşık 1,5 milyon küçükbaş hayvanımız mevcut. Bugün baktığımız zaman gerçekten tarım ve hayvancılık sektöründe Türkiye’nin gurur duyduğu bir iliz. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla beraber yem bitkilerinin dağıtımında son iki yıl içerisinde 5 misli yem tohumu dağıttık. Bunun amacı hem üretimin maliyetini azaltmak aynı zamanda da Balıkesir ürün desenini değiştirmekti. Özellikle mısır üretimi çok fazla su tüketiyor ve uzun vadede de toprakları kuraklaştırma özelliği ok fazladır. Bunun yerine biz başka yem bitkilerini ön plana çıkarmak istiyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz? Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın destekleriyle tüm çiftçilerimize yüzde 75 hibe destekli olarak bu tohumları dağıtıyoruz. Böylelikle hem maliyetleri azaltıyoruz hem de ürün desenini değiştiriyoruz. Özellikle mera kullanımı konusunda şu ana kadar 71 bin dekarlık alanda ıslah çalışması yaptık. Bunun çok değerli olduğunu düşünüyorum ve Manyas’ta yaptığımız örnek de Türkiye’de tek oldu.

 

“SÜT ÜRETİMİNDE ÜÇÜNCÜYÜZ”

Özellikle süt konusunda 2010 yılında TÜİK verilerine göre Balıkesir üretimde Türkiye birincisiyken bu yıldan sonra üretim yavaş yavaş düşmeye başlamış ve şu an Türkiye üçüncüsüyüz. Süt üretiminde İzmir Türkiye birincisidir. İzmir özeline baktığımız zaman 18 bin süt üretim işletmesi varken bizim Balıkesir’de süt işletmesi sayımız 22 bin. İzmir yılda yaklaşık 1,5 milyon ton süt üretirken biz 1 milyon ton süt üretimi gerçekleştiriyoruz. Yani bizim kapasitemiz, imkanımız var. İnşallah bu birlik meselesiyle de bu üretim rakamlarını eski günlerine kavuşturacağız. Tarım ve Orman Bakanlığımız 2022 yılında 877 milyon lira hibe desteği verdi. Bunun 358 milyon TL’si ise çiğ süt desteği olarak gerçekleşti.

 

“UZUN VADEDE TORKU’YU GEÇERİZ”

Hayvancılığın en önemli kurumu 2021-2022 yılında görüldüğü gibi süt fiyatları ile yem fiyatları paritesi arasında fark oluştuğu zaman ciddi şekilde üreticilerimizi sıkıntıya girdi ve özellikle bayram dönemlerinde veya farkla dönemlerde üreticilerimiz işletmelere süt verememektedir. Bu şekilde üreticilerimize ciddi şekilde zararlar oluşmaktadır. Bunları önlemek için bir uygulama yaptık Balıkesir olarak tamamen tek bir birlik altında bütün üreticilerimizi birleştirelim dedik. Bununla ilgili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Koyun-Keçi Birliği, Manda Birliği, HAYKOOP, TARKOOP ve bu birliklerin altındaki 188 tane kooperatif var. Bunların hepsini tek çatı altında birleştirdik. Bunun çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz Türkiye’de sadece tüm birliklerin birleştiği başka bir örnek yok. Ama Balıkesir’de yaşıyorsanız, çiftçilik yapıyorsanız, sağmal hayvanınız varsa bu şirkete ortaksınız. Yani kimseyi dışarıda bırakmadık. Uzun vadede de bu oluşumun TORKU’yu geçeceğine inanıyoruz. Önemli olan pedalı bir defa çevirmektir.”

 

KARESİ VE ALTIEYLÜL SÜT ÜRETİCİLERİBİRLİĞİ BAŞKANI CİHAT ŞİMŞEK: “OSB’DE YER ALMAK BİR AYRICALIK”

Karesi ve Altıeylül Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek de yaptığı konuşmada OSB’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Biz Balıkesir’deki hayvancılığın Türkiye genelinde ne kadar önde olduğunu biliyoruz. Örgütlenme açısından da Türkiye’nin önde gelen illerinden bir tanesi olduğunu biliyoruz. Ama Balıkesir OSB’de olmak da çok ayrı bir ayrıcalıkmış. Biz bunu son 1 yıl içerisinde yaptığımız çalışmalarla öğrenmiş olduk. Onun için Balıkesir OSB’de yer edinmek çok kıymetli. Sayın Valimiz başta olmak üzere OSB Müteşebbis Heyetine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

HAYKOOP BAŞKANI FARUK ÖZEN: “DESTEĞİNİZİ ESİRGEMEYİN”

Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Faruk Özen de oluşumun büyüyerek gelişmesi için herkesin bir adım atması gerektiğine dikkat çekti. Özen şunları dile getirdi:

“Çiftçi gülerse herkes güler. Çiftçinin yüzü güldüğünde esnafın da, siyasetçinin de, idarecilerin de yüzü güler. Çiftçinin yüzünü güldürecek bir projeye bugün hayırlısıyla bismillah diyoruz. Kırılganlığın olduğu, çok hızlı çıkışın olduğu hayvancılık sektöründe çıkışı engelleyecek, hayvancılığa insanları tekrar bir heyecan getirecek, bir şevk verecek bir proje olduğuna kalpten inanarak bu oluşuma başından beri evet dedik, destek verdik. Desteklerimiz inşallah bundan sonra devam edecektir. Türkiye’ye örnek olacak böyle bir oluşumda irade ortaya koymamızın asıl sebebi çok değerli protokolüne ve siyasetine olan güvenimizdir. Bu noktaya kadar Ticaret Odası, Sanayi Odası üzerine düşenleri yerine getirdi. İnşallah bundan sonrasında büyük bir yatırım yapılacak. Burada 100 milyon TL civarında büyük bir yatırım var. Bu yatırımın her aşamasında desteğe ihtiyacımız olacak. Bu noktada da sizlerin makamlarınızdan bu şirketin tesisinin buraya kurulup yine aynı hazirunla kurdeleyi kestiğimiz günkü heyecanı da şimdiden görmek istiyorum. Lütfen elinizden geleni fazlasıyla bizlerden esirgemeyin. Çıktığımız bu yolda sizleri her zaman yanımızda görmek istiyoruz.”

 

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI HASAN ÇETİN: “ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK”

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin de konuşmasında şirketin kuracağı tesisin oluşmasında herkesten destek istedi. Çetin, “Bugün hep birlikte tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Bugün 42 bin üreticimizin faydalanacağı tesisin arsa tahsisindeyiz, heyecanlıyız. Buralara gelirken bizlere desteğini esirgemeyen başta Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, OSL Bölge Müdürlüklerine teşekkür ediyorum. Bu desteğin bundan sonra da devam edeceğinden hiç şüphemiz yok. Bizler elimizi taşın altına koyduk. İnşallah gerisi de değerli büyüklerimizin diyorum” ifadelerini kullandı.

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI YÜCEL YILMAZ: “BU PROJEYİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMALIYIZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da arsa tahsis töreninde yaptığı konuşmada kurulacak tesisin tüm şehir tarafından sahip çıkılması gerektiğine değindi.

Yılmaz, “Ben Balıkesir’in bu birlikteliğinin birçok işi son 10 senede hallettiğini düşünüyorum. Bir araya geldiğimizde, el ele verdiğimizde birçok işi hallediyoruz. Sorunlar konuşulup masaya yatırıldığında hani diyorlar ya bir şeyi yazdığınızda işin yüzde 50’si aslında çözülmüştür. Bir araya geldiğimizde işleri çözebiliyoruz. Bir taraftan Balıkesir tanıtım günlerini yaparken Balıkesir Kahvaltısı ile peynirlerini, hayvancılığını tanıtıyoruz. Bu iş rayına girdi. 50 Peynirli Şehir kitabının ödül alması, en son Norveç’te Kirli Hanım Peynirinin ödül alması bunun bir göstergesidir. Bu sonuçta bizim üreticilerimizin bir eseridir. Hollanda’ya baktığınızda havaalanından indiğiniz andan itibaren şehrin peynir şehri olduğunu anlayabiliyoruz. Yani hemen tadım yerleri, satış noktalarını görüyorsunuz. Sonra bakıyorsunuz Hollanda ineği 35 litre süt veriyor. Hollanda sanayisi gibi şeyler önümüze çıkıyor. Aslında bunlar sattıkları üründen kaynaklı olarak diğerleri diğerlerinin üstüne çıkabiliyor. Yani siz peyniri iyi yapıp satıyorsanız çok farklı noktaya gidiyor. 50 Peynirli Şehir Balıkesir olarak dedik ki peynir fuarına, yarışmasına katılalım istedik. Oraya gidecekken Ticaret Bakanlığımız hiçbir ülke ile peynir dışarıya çıkarılabilir anlaşması yapamadığını gördük. Biz peynirleri normal yiyecekmiş gibi götürdük ki rakiplerimiz oraya tam teşekküllü gelmiş. Burada şöyle bir şey yapmamız gerekiyor; Biz Balıkesir olarak buna ev sahipliği yapıp peynir akreditasyon, temsil ve birliği kurmamız lazım. Bu ne işe yarayacak? Herkes kafasına göre yurt dışında bizi temsil etme değil Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, gerekirse bununla ilgili üreticilerden sorumlu Tarım Bakanlığı ile peynirlerimizi bir şekilde standardizasyonunun getirildiği bir oluşuma dönüştürmemiz lazım. Biz bunu güreşte yaptık peynirde de yapabiliriz. Bu birliğin alanını daha da genişletip sütü ürüne dönüştürdüğümüzde hayvan damlarının standardını da getirebiliriz.

Bunun yanında üretim alt yapısı olan yemlerin nereden geldiğiyle ilgili standart oluşturabiliriz. Hep işin matematiği, üretim maliyetlerinin azaltılması, üretme ve rekabetçi fiyatlarla piyasaya çıkabilmek var. Devletimiz 700 milyon lira para veriyor, bunun 300 küsur milyon lirası sadece çiğ süt üretimine veriliyor. Peki, arkadaşlar gerçekten memnun mu? Yaptıkları işte risk görüyorlar mı görüyorlar, sürekli baltalanma var. O dalgalanma için bu yatırım bir sigorta olacak. Çok mantıklı bir iş yapıyoruz. Elimizi ilk 3 sene teker dönünceye üstünden çekmememiz lazım. Bayrağı kim devralıyorsa bu işin ehemmiyetini bilmesi lazımdır. Şahıslarla münhasır değil şehrin projesi olması lazım. Yani sürdürülebilirlik bu tür yatırımlarda çok önemlidir. Çok güzel bir şeye imza atıyoruz. Bugün OSB’nin içerisinde 250 bin kişiyi ortak kılıyoruz. 250 bin kişi civarında paydaşı oluyor OSB’nin. Bunu ciddi bir şekilde sahiplenip iyi anlatıp sürdürülebilirliği yakalayacak projeler üretmek lazım. Yani şehrin tamamının bu işin takipçisi, destekçisi olmasını sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

 

VALİ İSMAİL USTAOĞLU. “SÜT SEKTÖRÜNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Balıkesir Milletvekilleri İsmail Ok ve Mustafa Canbey de yaptıkları konuşmada kurulacak tesisin Balıkesir ve üreticilere hayırlı olması temennilerini dile getirmesinin ardından Vali İsmail Ustaoğlu konuşma gerçekleştirdi. Vali Ustaoğlu konuşmasında bu tür birlikteliklerin daha da artması temennisinde bulunduğu konuşmasında şunlara değindi:

“Bugün önemli bir protokol imzalamak için bir aradayız. Burada Balıkesir’e geldiğim ilk günden beri ilçeleri, işletmelerimizi geziyoruz görüyoruz ki Balıkesir üreten bir  şehir. Balıkesir gerçekten tarım kenti olduğuyla ilgili keşfedilmemiş, bakir kalmış bir yer olduğunu her yerde söylüyorum. Bu anlamda Balıkesir’imiz hayvansal üretim başta olmak üzere tarımsal ürünlerde Türkiye’nin önde gelen illerinden bir tanesidir. En önemli üretimlerinden birisi de süttür ve bununla ilgili bir aradayız. Ülkemizde yıllık süt üretiminde üçüncü sırada olduğumuzu biliyorum. Yıllık 1 milyon tonun üzerinde süt üretimimiz var ve bu çok ciddi bir rakamdır. Tabi bunu katma değer haline getirmeliyiz. Bunu üreticilerimizin daha iyi istifade edebileceği hale getirmeliyiz. Bunu bu tip organizasyonlar, bu tip birlikteliklerle bunlar daha güçlü hale gelebiliyorlar. Bu noktada Balıkesir stratejik konumuyla ülkemizin birçok bölgesinde tabiri caizse gıda marketlerinin raflarında illaki Balıkesir’in  bir yerinde üretilen bir ürünü bulmanız mümkündür. Ayrıca bunu dünyanın bir çok ülkesinde de görebiliriz. Çünkü gittiğim tesislerde ihracat kapasitesi üst düzey, dünyanın birçok yerine ihracat yapan firmalarımız var. Bu noktada Balıkesir’imizin ne kadar güçlü bir potansiyele sahip olduğunu da hep beraber görmüş oluyoruz. Burada kurulu olan 18 birliğimizin tarım, hayvancılık ve gıda sektöründe birleşerek OSB içerisinde onlara tahsis ettiğimiz yerde inşallah güzel bir gelişim gerçekleştirilmiş olacaktır. Bu da ilimizin özellikle süt sektörüne çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum.”

 

Düzenlenen törende yapılan konuşmaların ardından Balıkesir Birlikleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu ile Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti ve Yönetim Kurulu olarak arsa tahsis sözleşmesi imza altına alındı.

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Birlikten kuvvet doğar! 18 üretici birliği süt ürünleri fabrikası kuracak
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!