Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun da Misakça mahallesindeki protestoya katıldı. Başkan Tosun, Misakça’daki sulak alana yapılmak istenen tesislere karşı çıkarken, “Çevre ve doğa felaketine yol açacak bu tür haksızlıklara ne Belediyemiz ne STK’lar ne de Bandırmayı seven hiç kimse izin vermeyecek” dedi.
Başkan Tosun şu açıklamayı yaptı:
“Bölgede inceleme yapan Belediye Başkanı, yaşananlardan tedirgin ve üzgün olan Misakça Mahallesi sakinlerine ve basına açıklama yaptı: “Hatırlanacağı gibi mevcut hükümet, önceki yıllarda Çanakkale Planı olarak işlediği bir çalışmayı yürürlüğe soktu. Bu planda, 48.000 m2’lik Bandırma ve çevresi, ağır metal ve kimya alanı olarak işaretlenmişti. Bu plana Belediyemiz başta olmak üzere, STK’lar ve tüm platformlarla en güçlü şekilde itiraz ettik, ediyoruz. Bu plan bölge halkına, yerel yönetimlere danışılmadan uygulanmamalı. Yaptığımız itirazlar üzerine 1/100.000’lik planda değişiklikler yapıldı. Buna uygun şekilde bazı kuruluşlar çalışmalarına devam ediyor.
HÜKÜMETE YAKIN YATIRIMCILAR HİÇBİR ŞEYİ UMURSAMIYOR
Bugün CHP İlçe Başkanımız Selim Panç, önceki dönem Milletvekilimiz Namık Havutça, mahalle muhtarlarımız, STK’lar ve duyarlı dostlarla Misakça’daydık. Misakça son derece önemli bir mahallemiz. Denize kıyısı olan 3 mahallemizden biri. Son gelişmelerden anlıyoruz ki, hükümete yakın olan bazı yatırımcılar hiçbir şeyi umursamadan, kendi menfaatlerine uygun şekilde kararlar aldırtarak, hazine arazilerinin tahsisini alıp, göllerimizi, akarsularımızı, denize kıyısı olan mahallelerimizi tehlikeye atacak şekilde yapılanıyorlar. Bunu tekrar ve açık bir şekilde ifade edelim: Bizler sanayiye karşı değiliz. Tam aksine, kentimizin yatırım almasından yanayız. Ama kurulacak olan sanayi çevreci olmalı, denetlenebilmeli, çevre, doğa, insan sağlığını gözetmeli.
BU YATIRIMLAR HANGİ PLANDA YER ALDI, NEYE GÖRE KURULACAK?
Misakça’ya yakın bir yerde yapılacak olan karides çiftliği hangi planla, nerede, nasıl kurulacak, tüm önlemler ve düzenlemeler alındı mı, deniz canlılarına zarar verecek mi bilmiyoruz. Bir de üstüne üstlük yine Misakça yakınına iplik fabrikası kurulacak deniyor. Yerel yönetime, bölge halkına sormadan, böyle damdan düşer gibi, gizli kapaklı, kapalı kapılar ardında işler yapılıyor. Buralar cennet gibi yerlerdir. Misakça’da bulunan sulak alan aynı zamanda göçmen kuşların konaklama alanı. Buraları yok etmek kimseye fayda sağlamaz. Gelen şikayetlerin ne kadar haklı olduğunu isteyen bizzat gelerek araştırabilir. Geçtiğimiz hafta Belediyemizden kurum görüşü soruldu. Neye, niçin itiraz ettiğimizi çözüm önerilerimizle beraber sunduk. Bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Denizimizi, toprağımızı, gölümüzü, suyumuzu, havamızı, hayatımızı kirletmeyecek yatırımlar istiyoruz. Gönen Çayımıza hala işletmeler umursamazca atıklarını boşaltıyor. Sonra da denizlerimizde müsilaj var. Neden? Çünkü bu tür firmalar yukardan aldıkları destekle, hiçbir şeyi umursamadan, çevreyi kirleterek iş yapıyorlar. Çevre ve doğa felaketine yol açacak bu tür haksızlıklara ne Belediyemiz ne STK’lar ne de Bandırmayı seven hiç kimse izin vermeyecek.”