CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmekte olan Turizm Tanıtma Ajansı Kurulmasına dair kanun teklifi üzerine Meclis’te konuştu.
Kanun teklifi üzerine söz alan Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, yaptığı konuşmada, turizm işletmelerinden alınması ön görülen payların düşük sezon yaşayan Balıkesir’deki esnafı haraca bağlamak olduğunu ifade etti. Altyapının ve sağlık hizmetlerine erişimin yetersiz olduğu Körfez bölgesinde kağıt üzerinde hazırlanan bu teklifin yeni sorunlar yaratacağına değinen Aytekin’in şöyle konuştu:
“Teklif üzerine yapılan düzenleme bir turizm ajansının kurulmasını öngörüyor ama bu ajansın yerel iş birliği ağlarında devlet yönetimi, valiliği ve belediyeleri sürecin dışına itmiştir. Bu yönüyle kurullarına bakarsak aslında bir patronlar kulübü öneriliyor.
Ege Bölgesi, Muğla’dan başlayıp Çanakkale’ye uzanan, içeride ise Afyon’a kadar dayanan büyük bir coğrafya; hem otel sayısı hem turist sayısı hem de turizm çeşitliliği çok yüksek. Buna rağmen, getirilen teklifte yönetim kurulunda 1 kişiyle temsil edilmesi, bu kurulun bölge gerçeklerini göze almadan masa başında oluşturulduğunu gösteriyor.
Balıkesir, kuzeyinde Marmara Denizi, güneyinde Ege Denizi’yle çevrili geniş bir coğrafyadır. Erdek, sahillerinde görülen fiyort tipi kıyılar ve genel olarak Kapıdağ Yarımadası ve sahil hattı birçok açıdan turizme katkı sunacak bir vizyon şehridir. Yine “Körfez bölgesi” diye adlandırılan ve Ayvalık’tan Edremit Altınoluk’a kadar uzanan alanda, hem deniz turizmi hem termal turizm hem de doğa turizmi yapılabilmektedir. Bu iki bölgenin de yıllık turist miktarı ciddi sayıda yüksektir.
Bununla birlikte sadece iç turizme açılmış ve orta gelirli vatandaşlarımız için bir tatil mekânı olarak ele alınan bu iki bölge birçok konuda sıkıntılar yaşamaktadır. Yazın milyonları aşan nüfusuyla Körfez bölümünde hastane altyapısı yetersizdir. Hastanelerde örneğin kalp damar doktoru yoktur. Aynı şekilde ciddi bir kanalizasyon problemi yazın artan nüfusa bağlı olarak yükselmektedir. Arıtmanın yetersiz oluşu yine bu sorunu büyütmektedir. Benzer şekilde, Edremit’te yer alan Koca Seyit Havaalanı’nda uçuş sayısı yetersiz, var olan uçuşların biletleme fiyatları da ciddi şekilde yüksektir.
“Antandros’a Sahip Çıkalım Çağrısı”
Arkeolojik kent mirasında da önemli yer tutan Balıkesir’de kültür turizmi nedense bu kanunda hiç ifade edilmemiştir. Avrupa’nın ve Ege’nin ortak tarih kültürü olan ve Edremit ilçe sınırlarında yer alan Antandros antik yerleşiminin ören yeri yapılmasına dair girişimler ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır. Vakıflar müdürlüğünün alanına giren parsellerde kamulaştırma yapılamaması kararı yüzünden Antandros, ören yeri yapılamamıştır. Çıkarılan KHK’yle vakıflar müdürlüğü kendi mülkiyetindeki birçok yeri Kültür Bakanlığına devretmiş olmasına rağmen belli ki bir mevzuat çatışması yüzünden Antandros hâlen statü elde edememiştir. En azından bu mevzuat çatışmasının giderilmesi ve Antandros’un ören yeri olarak ilan edilmesini beklemekteyiz.
“Bunca Peşkeş Beylere Yetmedi!”
Sonuç olarak, belli ki paraya ihtiyaç vardır. 4’üncü maddede yer alan ajans faaliyetleriyle ilgili olarak yurt içinde ve yurt dışında hibe alabilir hükmü de sorunludur. Yurt dışından ulusal turizm politikası için ne hibe alınabilir? Karadeniz yaylalarında sayısı her geçen yıl katlanan Arap turistler göz önüne alındığında sırf para bulmak için Katar şeyhlerine ve oksijen rezervi yüksek olan Kaz Dağlarında maden şirketlerine peşkeş çekilen araziler anlaşılan o ki beylere yetmemiştir.”