Balıkesir’in yerel ve ulusal pazarda gastronomi alanında adının anılmasının yegane sebeplerinden biri şüphesiz ki peynir kitabıdır. ’50 Peynirli Şehir Balıkesir’ isimli kitap, uluslararası yarışmalarda ödüller almış, birçok insana ve kuruma ulaştırılmış, televizyon programlarında, sosyal medyada sıkça reklamı yapılmış, şehrimizin peynirlerini bizlere ve vatandaşlara tanıtan bir derlemedir. Adını daha önce pek duymadığımız, yalnızca belli başlı köylerde, eskilerin yaptığı peynirlerin gün yüzüne çıkması, tekrardan ekonomik hayatın içine dahil edilme çabası takdire şayandı.
’50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı Gourmand Awards 2023’te son 25 yılın en iyisi seçilerek “Best of Best” unvanını da kazandı. Kitabın yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber, iki yeni kitaba daha imza attı. ‘Ekmek Şehri Balıkesir’ ve ‘Zeytin Ülkesi Balıkesir’. Bu kitaplar da Gourmand Awards 2023’te çeşitli ödüllere layık görüldü.
Kırsalından körfezine çok kültürlü bir gastronomi yapısına sahip bir şehir Balıkesir. Peynirinden zeytinine, ekmeğinden köftesine, keşkeğinden tiridine ciddi bir nam durumda. Ödüller almış 3 tane de kitabımız var. Ancak hala ‘Gastronomi Şehri’ unvanı ya da yakıştırması alamıyoruz. Bu unvanı alabilmek için yalnızca kitap çıkarmak yetmiyor maalesef. Çıkarılan kitaplardaki içerikleri de temin edebilmek, üretebilmek, pazarlayabilmek de gerekiyor. Bu yörenin 50 çeşit peyniri var ama hangi mandırada hangi şarküteride 50’sini de bulabiliyoruz? Peynirin, ekmeğin ve zeytinin şehriyken neden ‘Gastronomi Şehri’ olamıyoruz?
Ömür Akkor’un ‘Balıkesir Lezzet Atlası’ kitabı, peynir, ekmek, zeytin üçlemesi, Balıkesir’in gastronomi alanındaki önemli atılımları kabul ediliyor. Ancak bunları yalnızca teoride bırakmamak, pratiğe, eyleme dökmek gerekiyor ki yapılan bunca emeğin bir karşılığı olsun. Gastronomi Şehirleri arasında Balıkesir’in de ismi geçsin. Bizim de festivallerimiz olsun.