Yurt dışına çıkış harcı ödemelerinde yeni bir dönem başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yayımladığı tebliğ ile yarından itibaren pulla ödeme dönemi sona eriyor.
Artık ödemeler dijital yöntemlerle gerçekleştirilecek ve vatandaşların çıkış noktalarında makbuz göstermesine gerek kalmayacak.
Dijital Ödeme Kolaylığı
Yurt dışına çıkış harcı, GİB’in internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamalarının yanı sıra, anlaşmalı bankaların internet ve mobil bankacılık uygulamaları üzerinden de kolayca ödenebilecek. Ayrıca PTT, vergi daireleri ve söz konusu bankaların veznelerinden de harç ödemesi yapılabilecek.
Bu yöntemler kullanılarak yapılan ödemeler, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne (EGM) elektronik ortamda otomatik olarak aktarılacak. Böylece vatandaşlar, havaalanı veya sınır kapılarında makbuz sunma zorunluluğundan kurtulacak.
Ödeme Takibi Dijital Vergi Dairesinde
Harç ödemesinin EGM’ye aktarılıp aktarılmadığı, Dijital Vergi Dairesi üzerinden kolayca kontrol edilebilecek. “Yurt Dışına Çıkış Harcı Sorgulama” menüsünden ödeme durumunu görüntülemek mümkün olacak.
Makbuzla Ödeme Seçeneği Devam Ediyor
Ödemelerini dijital yöntemlerle değil de makbuz karşılığı yapmak isteyenler için de seçenekler mevcut. Defterdarlık muhasebe müdürlükleri, mal müdürlükleri ve gümrük saymanlıklarının veznelerinde yapılan harç ödemelerinde alınan makbuzun, çıkış noktasındaki yetkili emniyet personeline ibraz edilmesi gerekiyor.
Eski Pullar 10 Ocak 2025’e Kadar Geçerli
Öte yandan, geçmişte kullanılan pullar ile yapılan ödemeler de 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerli olacak. Vatandaşlar bu tarihe kadar mevcut pullarını kullanabilecek.
Yurt dışına çıkış işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlayan bu düzenleme, harç ödemelerini daha hızlı ve pratik hale getiriyor. Hem zaman tasarrufu sağlayan hem de bürokrasiyi azaltan bu yenilikle, vatandaşların işlemleri artık daha sorunsuz gerçekleşecek.