Mart ayı sonunda ülke genelinde aniden düşen hava sıcaklıkları üzüm bağlarını vurunca, akıllara, “Bu yıl üzümü pahalı mı yiyeceğiz?” sorusunu getirdi.
Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üzüm bağlarını don vurdu. Dün gece yağan kırağı ve sıcaklığın sıfırın altında eksi derecelere düşmesi sonucu, özellikle erkencil üzümleri don vurdu. Sabah saatlerinde yerler adeta kar yağmış gibi bembeyaz oldu. Güneşin doğması ile erkencil üzüm filizlerinin soğuk vurgunu nedeniyle siyaha büründüğü görüldü. Yaklaşık 10-15 santimetre uzunluğa ulaşan üzüm filizleri don vurgunu nedeniyle yan yattı. Rekolte düşmesi halinde üzüm fiyatlarının yüksek olacağına dikkat çekildi.
Alaşehir’e bağlı Belenyaka, Elemli, Çeşneli, Türkmeköy, Toygar, Kasaplı, Kemaliye ve Akkeçili mahallelerinde bölgelere göre değişen don vurgunu yaşandı. Bölgedeki üzüm bağları yüzde 30 ile yüzde 80’lere varan oranlarda zarar gördü. Kırsal bölgelerde ortalama yüzde 40 oranında görülen don zararı dere yataklarında yüzde 80 oranlarına ulaştı. Üzüm üreticisi Burak Ünlütürk, “Dün gece bölgemizde meydana gelen soğuk zararı ve kırağının etkisiyle erkenci üzümlerimizde superior cinsi üzümlerimizde doğal bir afet yaşandı. Zor bir dönemden geçiyoruz. Bölge bölge olmak üzere yüzde 30 ile yüzde 100 arasında zararlarımız var. Bağlarımız çok zarar gördü. Çiftçilerimiz için devletimizden destek bekliyoruz” dedi.
Uzmanlar bu yıl üzüm fiyatlarının don nedeniyle yüksek olması ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini açıkladı.