2025’te tarımı, hayvancılığı bırakacakların sayısının daha da artacağını belirten Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, “Zor günler bizi bekliyor. Tüm çiftçiler borçlu. Yeni borç alacak, ipotek gösterecek bir şey kalmadı. Süt hayvancılığında ciddi sorun var. Çiftçi finansa ulaşamazsa gelecek yıl tarlasını ekmeyecek” dedi.
Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların çözülmediği sürece tehlikenin daha da artacağını belirtti.
Solakoğlu, faiz oranlarının çok yüksek olmasının, çiftçinin kendisini finanse etmesinin imkansız hale geldirdiğini ve bu sorun çözülmezse çiftçinin gelecek yıl tarlasını ekemeyecek duruma geleceğini söyleyerek, “Çiftçinin gelecek yıl tekrar domates ekmesini bekliyorsak onlara ciddi destekler verilmeli. Türkiye tarımının özünde ciddi bir verimsizlik problemi var. Gıda enflasyonunun önüne geçecek tek şey verimliliktir” dedi.
Ahırlardaki doluluk oranının yüzde 10’lara geriledi
Et ve süt tarafında da sıkıntılar büyük olduğunu dile getiren Solakoğlu, ahırlardaki doluluk oranının yüzde 10’lara gerilediğini belirterek şunları söyledi:
“1000 hayvanın olduğu işletmelerde 100 hayvan kalmış. Bir iki yıl önce ahırlar tıklım tıklım iken bu seviyeye inmiş. Faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda insanlar bu işi yapmak istemiyor. Sermayeden yiyor çünkü.”
“Türkiye’de süt pahalı değil, alım gücü düşük” diyen Sencer Solakoğlu, 2025 yılında bu durumun daha da kötüleşeceğini belirterek şöyle dedi:
“Gelecek yıl işlerin daha kötüye gideceğini görüyorum. İnsanlar hep gıdadan kesiyor. Bugün et süt ürünlerinde inanılmaz daralma var. İçinde süt bile barındırmayan peynirler satılıyor. Yarım yağlı tereyağları çıktı. Beklenen enflasyona göre maaşlara bir zam yapılırsa bu alım gücünün daha da düşeceği anlamına gelecek ve insanlar et ve süt ürünlerine daha az bütçe ayıracak.”
Zor günler bizi bekliyor
Geleceğe dair öngörüsünü dile getiren Solakoğlu şu uyarılarda bulundu:
“Zor günler bizi bekliyor. Tüm çiftçiler borçlu. İpotek verecek malı kalmadı. Borcu kapatmak için evini, traktörünü satıyor. 10 tane ineği olan bir çiftçi ineklerini satsa cebine 800 bin TL koyacak. Faize yatırsa ayda 35 bin TL kazanacak. Çiftçi finansa ulaşamazsa gelecek yıl tarlasını ekmeyecek. Karacabey’de şu anda yıllık icar kira fiyatları yarı yarıya düştü. Enflasyona rağmen fiyatlar düştü. Bu, ben toprağı ekecek kişi bulamıyorum, demektir.”
Kaynak :Cumhuriyet