Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına ilişkin yapılan yayınlar nedeniyle dört kanala ceza yağdırdı.
NOW TV, Tele 1, Halk TV ve Sözcü TV, verilen idari para cezaları ve program durdurma yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı.
RTÜK’ten Muhalif Kanallara Peş Peşe Cezalar
RTÜK, Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen soruşturma sürecine dair yayınları nedeniyle dört kanalı hedef aldı.
- NOW TV’ye yüzde 3 oranında idari para cezası,
- Tele 1’e yüzde 3 idari para cezası,
- Halk TV’ye yüzde 3 idari para cezası ve 3 kez program durdurma cezası,
- Sözcü TV’ye ise yüzde 3 idari para cezası ve Özlem Gürses’in sunduğu programa 3 kez durdurma cezası uygulandı.
RTÜK Üyesi İlhan Taşcı’dan Tepki: “Yasanın Olmadığı Yerde Her Şey Yasadışıdır”
RTÜK Üst Kurul Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, cezaların RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in siyasi baskılar doğrultusunda alınan kararları olduğunu iddia etti. Taşcı, raporların kurul üyelerine 24 saat önceden dağıtılması gerekirken, toplantıya sadece 20 dakika kala 5 ayrı dosyanın gündeme getirildiğini vurguladı.
Taşcı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Uzmanlara, yasaya aykırı şekilde talimat verilerek hazırlatıldığı anlaşılan raporlar, adrese teslim niteliğinde. Kendileri çalıp kendileri oynayarak kanallara ceza yağdırdılar. RTÜK Başkanı, arkasına aldığı siyasi güçle medyaya karşı, Ekrem İmamoğlu soruşturması bahanesiyle adeta savaş açtı. Yasanın olmadığı yerde her şey yasadışıdır.“
Kurul Toplantısına Katılmayan Üyeler Dikkat Çekti
RTÜK’ün bu cezaları oyladığı toplantıya, Üst Kurul Üyeleri İlhan Taşcı, Tuncay Keser, Ahmet Can Buğday ve Necdet İpekyüz katılmadı. Bu durum da RTÜK içerisindeki görüş ayrılıklarını gözler önüne serdi.