Marmara Denizi’nde alarm! Müsilaj Bilim Kurulu toplandı!

Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, toplandı. Bakan Yardımcısı Varank, Marmara Denizi'nin genelinde müsilaj ihbarı aldıklarını söyledi.

Müsilaj

Marmara Denizi’nde yeniden müsilaj tehlikesi mi? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı.

Toplantıda Marmara Denizi’nde artan müsilaj ihbarları değerlendirildi ve acil eylem planları masaya yatırıldı.

“Marmara Denizi’nde Müsilaj İhbarları Alıyoruz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcısı Varank, Marmara Denizi’nden son günlerde gelen ihbarların endişe verici olduğunu belirtti. Deniz yüzeyinden 5 ila 25 metre arasındaki derinliklerde müsilaj oluşumlarının gözlemlendiğini söyleyen Varank, “Bilim insanları ve balıkçılar tarafından yapılan ihbarlar, hızlı bir şekilde aksiyon almamız gerektiğini gösteriyor,” dedi.

Marmara Denizi Eylem Planı’nda Son Durum

Bakanlık tarafından hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı’na ilişkin bilgi veren Varank, plan kapsamındaki 22 maddenin 19’unun tamamlandığını, 3 maddenin ise devam ettiğini belirtti. Ancak özellikle ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin yapımında hedeflerin gerisinde kalındığını vurguladı.

Varank, “Marmara Denizi’ne deşarj edilen azot ve fosfor kirlilik yükünde çok sınırlı bir azalma sağlanabildi. Ayrıca yapay sulak alanlar oluşturulması gibi kritik adımlar, fiziki imkansızlıklar nedeniyle tamamlanamadı,” ifadelerini kullandı.

2021’deki Müsilaj Krizinden Dersler Çıkarılıyor

Varank, 2021 yılında Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj afetinin tekrar yaşanmaması için alınması gereken önlemlerin acilen belirlenmesi gerektiğini söyledi. İklim değişikliğinin deniz suyu sıcaklıklarını artırarak müsilaj oluşumunu hızlandırdığına dikkat çeken Varank, kara ve gemi kaynaklı kirlilikle mücadelenin öncelikli hedef olduğunu ifade etti.

“Acil Eylem Gerekiyor”

Toplantının sonunda, deniz ekosisteminin korunması için hızlı hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. Müsilajın önlenmesi için ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin sayısının artırılması, kara kökenli kirlilikle mücadeleye hız verilmesi ve biyolojik çeşitliliğin iyileştirilmesi gibi konularda öneriler tartışıldı.

Bakan Yardımcısı Varank, Bilim Kurulu üyelerine yaptığı çağrıda, “Marmara Denizi’ni korumak ve sürdürülebilir bir ekosistem sağlamak için hızlı ve etkili adımlar atmalıyız,” dedi.

Marmara Denizi için Alarm Verildi

Toplantıda alınacak kararların Marmara Denizi’nin geleceği için kritik olduğu belirtilirken, deniz ekosisteminin korunmasına yönelik yeni adımların kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi. Müsilajın yeniden tehdit oluşturmaması için toplumun her kesiminin iş birliği içinde olması gerektiği vurgulandı.

Exit mobile version