Kirayı Elden Ödeyenler Yandı! 20 Milyon TL’ye Kadar Ceza!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut ve iş yeri kiralarındaki kayıt dışılığı önlemek amacıyla denetimlerini artırdı.

Kirayı Elden Ödeyenler Yandı! 20 Milyon TL'ye Kadar Ceza!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut ve iş yeri kiralarındaki kayıt dışılığı önlemek amacıyla denetimlerini artırdı.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren düzenleme kapsamında kira ödemelerinin yalnızca banka veya PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirilmişti. Yeni düzenlemeye uymayanlar ise ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Elden Kira Ödeyenler İçin Cezalar Netleşti

Mevzuata aykırı şekilde elden ödeme yapanlar, her ihlal başına kira bedelinin yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılacak. Bu cezanın alt sınırı 5 bin TL olarak belirlenirken, bir takvim yılı içinde uygulanabilecek maksimum ceza 20 milyon TL’ye kadar çıkabilecek.

Vergi Kaçırmaya Karşı Denetimler Sıkılaşıyor

Yetkililer, son dönemde kira artış sınırının kaldırılması ve TÜFE’ye endeksli zam oranlarının belirlenmesiyle birlikte bazı ev sahiplerinin vergiden kaçınmak amacıyla kayıt dışı yöntemlere başvurduğunu tespit etti. CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılan yoğun şikayetler üzerine harekete geçen Maliye ekipleri, kira sözleşmesi yapmayan, mülklerini boş gösteren veya kira ödemelerinin bir kısmını elden alıp düşük bir miktarını banka üzerinden gösteren mülk sahiplerini mercek altına aldı.

Tapu kayıtları ve banka hesapları üzerinden yürütülen incelemelerde usulsüzlük yapan kiracılar ve ev sahipleri hakkında yasal işlemler başlatılıyor.

Kiracılara da Yaptırım Uygulanacak

Sadece ev sahipleri değil, yasaya aykırı şekilde elden ödeme yapan kiracılar da cezai yaptırımla karşılaşacak. Kiracıların, ev sahibi istemese bile 500 TL üzerindeki kira ödemelerini banka veya PTT üzerinden yapması gerekiyor.

Uzmanlar, “Ev sahipleri elden ödeme talep etse dahi kiracılar kira bedelini banka veya PTT aracılığıyla göndermeli” diyerek yasal zorunluluklara dikkat çekti.

Cezadan Kurtulma Şansı Var mı?

Yeni düzenlemeye göre, kira ödemesini elden yapan ancak bunu beş iş günü içinde ilgili kuruma bildiren kiracılar cezadan muaf tutulabilecek. Yetkililer, bu düzenlemeyle hem vergi kayıplarının önlenmesinin hem de kira süreçlerinde şeffaflığın sağlanmasının amaçlandığını belirtiyor.

Denetimlerin önümüzdeki dönemde daha da sıkılaştırılacağı ve ihlallere karşı caydırıcı cezaların artırılabileceği ifade ediliyor.

Exit mobile version