Hükümetin ‘kamuda tasarruf’ tedbirleri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 11 maddelik genelge olarak Resmi Gazete’de yayımlandı.
Genelgeye göre, mevzuatta belirtilen makam ve hizmetler dışında, hibe dahil hiçbir şekilde yabancı menşeli taşıt kullanılmayacak. Kullanılacak yabancı menşeli taşıtlarda ise en az yüzde 40 yerli katkı payı şartı aranacak.
Ekonomim.com’un haberine göre, tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumları önümüzdeki üç yıl boyunca yeni taşıt alımı yapamayacak. Ancak savunma ve güvenlik hizmetleri için ihtiyaç duyulan taşıtlar, ambulanslar ve itfaiye araçları bu yasaktan muaf tutulacak ve sadece acil ve zorunlu hallerde alınabilecek.
Kamu kurumlarında ihtiyaç fazlası olan taşıtlar tasfiye edilmek veya ihtiyacı olan başka kurumlara devredilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilecek.
Yeni genelge ile kamu taşıtlarının yerli ve milli elektrikli araçlarla değiştirilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, mevcut taşıtların tasfiye edilmesi şartıyla yerli elektrikli araç Togg satın alınabilecek.
Belediye başkanları ve bazı üst düzey kamu görevlilerinin makam aracı kullanımına da sınırlamalar getirildi. Belediye başkanları sadece işe gidiş gelişlerde makam araçlarını kullanabilecekler. Belediye genel sekreterleri ve genel müdürler de benzer şekilde, makam araçlarını evleri ile görev yerleri arasında kullanabilecekler.
Hizmet araçları, resmi hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, kurumlar arasında ayrım yapılmaksızın ve mümkün olduğunca güzergah birleştirilerek kullanılacak.
Genelgede ayrıca, satın alınmasına izin verilen taşıtların ekonomik yöntemlerle temin edileceği belirtiliyor. Hizmet aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, yerli ve elektrikli olanlar tercih edilecek ve binek veya station wagon cinsi araçlarda 1600 cc ve altındaki modeller seçilecek.
Taşıtların verimli kullanımı plaka bazında takip edilecek ve düzenli olarak kayıt altına alınacak. Bu önlemlerle kamuda tasarruf sağlanması ve yerli üretime destek verilmesi amaçlanıyor.
Kaynak: Ekonomim