İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun evi, bu sabah erken saatlerde polis ekiplerinin baskınına sahne oldu.
Yaklaşık 20 polisle gerçekleştirilen baskında, İmamoğlu’nun konutunda arama yapılırken, yakın çalışma arkadaşları olan danışmanları Murat Ongun ve Necati Özkan’ın gözaltına alındığı bildirildi.
Diplomasının İstanbul Üniversitesi tarafından iptal edilmesinin ardından yaşanan bu gelişmeler, Türkiye siyasetinde büyük yankı uyandırdı.
“Millet iradesine darbe vuruluyor”
Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Milletimizin iradesini gasp etmeye çalışan bir akıl, benim sevgili polislerimi konutumun kapısına yığmıştır. Büyük bir zorbalıkla karşı karşıyayız, ben kendimi milletime emanet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Danışmanlar da gözaltında
İmamoğlu’nun basın danışmanı Murat Ongun da X hesabından gözaltına alındığını duyurdu ve şu çağrıyı yaptı:
“Bizi susturarak Ekrem İmamoğlu’nu savunmamızı ve desteklememizi engelleyeceklerini sanıyorlar. Tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum: Bu saatten sonra Ekrem İmamoğlu Türk milletine emanettir. Koruyun, kollayın, destekleyin! Milleti yenemezler.”
Gazeteci Fatih Altaylı’nın aktardığı bilgilere göre, İmamoğlu’nun seçim kampanyası direktörü Necati Özkan da gözaltına alınan isimler arasında yer aldı. Ayrıca, Avukat Hüseyin Ersöz’ün açıklamasına göre Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın evinde de arama yapılırken, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık hakkında da gözaltı kararı olduğu iddia edildi.
“Bir darbe girişimiyle karşı karşıyayız”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, gelişmelere sert tepki göstererek,
“Bir sonraki Cumhurbaşkanını milletin belirlemesine engel olmak üzere bir güç devrededir. Karşımızda açık bir darbe girişimi var,” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise yaptığı açıklamada,
“Bilinmelidir ki, milletin iradesine yapılan hiçbir müdahale karşılıksız kalmaz. Hukuk dışı yöntemlerle, baskılarla, tehditlerle yapılan bu uygulamalardan en büyük zararı demokrasimiz görecektir. Ancak biz susmayacağız! Ekrem Başkanımız asla yalnız değildir!” ifadelerine yer verdi.
Diploma iptali sonrası kriz derinleşti
İstanbul Üniversitesi’nin, aralarında Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 28 kişinin diplomalarını “yokluk” ve “açık hata” gerekçesiyle iptal etmesi, olayların fitilini ateşlemişti. İmamoğlu’nun adı resmi açıklamada geçmese de gelişmeler doğrudan kendisine yönelik olarak değerlendiriliyor.