Avukatlık ücret tarifelerine yüzde 100 zam yapıldı!

2024-2025 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un onayıyla resmen yürürlüğe girdi.

Avukatlık ücret tarifelerine yüzde 100 zam yapıldı!

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un onayıyla resmen yürürlüğe girdi.

Türkiye Barolar Birliği’nden yapılan açıklamada, 2024-2025 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin (AAÜT) bugünden itibaren geçerli olduğu duyuruldu. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tarifede, önceki dönem mali koşullar göz önünde bulundurularak maktu ücretlerde ortalama yüzde 55,06 oranında artış yapıldığı belirtildi.

Öne Çıkan Değişiklikler ve Artışlar

Yeni tarife ile anonim şirketlerde sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğuna ilişkin ücret 32.000 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca, özel ve tüzel kişilere ait sözleşmeli avukatların alacağı aylık ücret 25.000 TL olarak belirlendi. Sulh Hukuk Mahkemelerinde avukatlık ücreti 18.000 TL’ye, Sulh Ceza Hakimliğinde ise 13.500 TL’ye yükseltildi. Asliye Mahkemelerinde takip edilen davalarda avukatlık ücreti 30.000 TL olurken, Ağır Ceza ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde bu miktar 48.000 TL’ye çıkarıldı.

Tarife’ye yeni eklenen bir maddeyle çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam ve tedbir kararlarına karşı yapılan işlemler için belirlenen maktu ücret 12.000 TL oldu. Ayrıca, icra ve iflas dairelerinde yapılan hukuki yardımlar için ödenecek ücretler, güncellenmiş mali tabloya göre yeniden düzenlendi.

Genel Hükümlerde Yapılan Düzenlemeler

Yeni tarife ile bazı genel hükümler de revize edildi. Özellikle temyiz sonrası istinafta görülen duruşmalı işlerde avukatlık ücretine dair farklı uygulamaların önüne geçilmesi için ilgili maddelere eklemeler yapıldı. Ceza davalarında vekil tayini konusunda da bazı eksik düzenlemeler düzeltilerek, Danıştay kararına uygun hale getirildi.

Yeni tarife, avukatların hizmetlerinin karşılığını daha adil bir şekilde almasını sağlamak amacıyla önemli düzenlemeler içeriyor ve yasal süreçlerde daha net ve uygulanabilir kurallar getiriyor.

Exit mobile version