KAZDAĞI KORUMA BAHAR MADENCİLİK’İN ÇED OYUNUNU BOZDU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Çanakkale ve Balıkesir’de çok sayıda altın madeni arama ve işletme ruhsatı bulunan Bahar Madencilik’in “ÇED gerekli değildir” kararını iptal ettirdi. Balıkesir Valiliği derneğin başvurusunun ardından maden şirketine “ÇED gereklidir” kararı verdi.

 

POLİTİKA / Konuyla ilgili açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Dernek Başkanı Süheyla Doğan maden proje alanının birinci derece deprem bölgesinde yer almasının yanında bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin de zarar göreceğini dile getirdi. Doğan ayrıca maden şirketlerinin ÇED Yönetmeliği’nin en büyük açıklarından birisi olan EK-1 listesinin 25-a maddesi uyarınca “Çevresel Etkileri Ön İnceleme ve Değerlendirmeye Tabi Projeler” listesine dahil etmek amacıyla proje alanlarını 25 hektar altında göstererek onay aldıklarını belirtti ve bu maddenin acilen değişmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“FİRMA ÇED GEREKLİ DEĞİL RAPORU ALMAK İSTEDİ”
Dernek Başkanı Süheyla Doğan konuşla ilgili yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:
“Çanakkale ve Balıkesir İllerinde çok sayıda altın madeni arama ve işletme ruhsatı bulunan Bahar Madencilik A.Ş., Balıkesir ili Balya ilçesi Çamucu köyünde, 03.01.2023 tarihinde 20055698 ruhsat numaralı sahada bir Altın Madeni Projesi için ÇED süreci başlatmıştı. Şirketin, Teck Madencilik’ten 2020 yılında devir aldığı ruhsatın alanı 1323,2 hektardır. Ancak Bahar Madencilik, ÇED alanını ÇED Yönetmeliğinin EK-1 listesinde verilen limitin (25 hektar) altında tutup 24,9 hektar göstererek Proje Tanıtım Dosyası sunmuştu. Şirketin amacı bir an önce “ÇED Gerekli Değildir” kararı alıp işletme ve çalışma izinlerini alarak alana girmekti. Tamamen ormanlık alan olan proje alanı Gönen Barajı’na 7,1 km, inşa halindeki Manyas Barajı’na ise 9,5 km. mesafede bulunuyor.

“ÇED ENTRİKASINI FARK ETTİK”
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği bu ÇED entrikasını fark edip hemen harekete geçerek Balıkesir Valiliğine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iki kez yazılı olarak başvurdu.

“VALİLİK ÇED GEREKLİDİR KARARI VERDİ”
Dernek, Madencilik Şirketlerinin uzun ÇED süreçlerinden kaçmak için küçük ÇED alanı gösterip, ÇED Başvuru Dosyası hazırlamak yerine “Proje Tanıtım Dosyası” ile başvurduklarını, “ÇED Gerekli Değildir” kararı alarak alana bir an önce yerleşmek istediklerini, Valiliklerin ve Bakanlığın da bugüne kadar çoğunlukla bu duruma müsaade ettiklerini belirterek 1322 hektar ruhsat alanı olan bu projenin 24,5 hektar ÇED alanı olamayacağını belirterek şirketlerin bu oyununa göz yumulmamasını ve Bahar Madenciliğin bu yeni projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmemesini istemişti. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ayrıca Çamucu köy ziyareti ile yerel halkı ve yaptığı basın açıklaması ile de basını ve kamuoyunu bilgilendirmişti. Nihayet, 05.04.2023 tarihinde Bakanlık, derneğin yazılı itiraz sonrasında “ÇED Gerekli Değildir” diyememiş ve “ÇED Gereklidir” kararı vermiştir.”

ÇAMYURT KÖYÜ’NDE YAPILAN YERLİ IRK SIĞIRCILIK DA TEHLİKEYE GİRECEKTİR
Süheyla Doğan bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin madenle birlikte zarar göreceğine değinerek, “Çamyurt Köyü ve civarında, yoğun bir şekilde yerli ırklarla hayvancılık yapılmakta ve proje alanı, mera olarak kullanılmaktadır. Yerli kara ve Bozırk hayvancılık, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından da desteklenmektedir. Projenin gerçekleşmesi durumunda, meraları ellerinden gidecek olan köylüler hayvancılık yapamayacak, geçimlik kaynaklarından mahrum olacaktır” dedi.

PROJE ALANI 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE
Süheyla Doğan Bölgenin aynı zamanda bir deprem bölgesi olduğunu ifade ederek, “Havran-Balıkesir Fayı projenin çok yakınında ve 26.02.2023 tarihinde Havran’da 3.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Fay hattına çok yakın olan bu projeler için yüksek deprem riskinin varlığı ÇED dosyalarının oldukça detaylı bir şekilde hazırlanmasını zorunlu kılmalıdır. Ülkemiz son haftalarda Maraş ve Hatay’da yaşadığımız depremden bu denli zarar görmüşken Proje Tanıtım Dosyaları ile bu tür riskli projelere onay verilemez” diye konuştu.

“BUNDAN SONRAKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, projenin bundan sonraki aşamalarını yakından takip ederek yerel halkla birlikte mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Süheyla Doğan ayrıca, maden şirketlerinin ÇED Yönetmeliği’nin en büyük açıklarından birisi olan EK-1 listesinin 25-a maddesi uyarınca “Çevresel Etkileri Ön İnceleme ve Değerlendirmeye Tabi Projeler” listesine dahil etmek amacıyla proje alanlarını 25 hektar altında göstererek onay aldıklarını belirtti ve bu maddenin acilen değişmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
KAZDAĞI KORUMA BAHAR MADENCİLİK’İN ÇED OYUNUNU BOZDU
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!