21 Eylül 1988 Çarşamba: Harb-iş’in kararlı tutumu Amerikalıları dize getirdi.

Grafik1 (Custom)

Politika Gazetesi 21 Eylül 1988 Çarşamba günü yayımlanan sayısında, “Başbakan Turgut Özal bütün kritik dönemlerde uyguladığı sürpriz politikayı yineledi” başlığı ile Turgut Özal’ın seçim öncesi yaptığı ilginç taktiği okurlara manşet haber olarak vermiş. Gazetenin bir diğer manşeti ise “Milletlerarası Ticaret Odası toplantısı İstanbul’da yapılıyor” başlıklı haber. Ancak manşetten verilmeyen, “Harb-iş’in kararlı tutumu Amerikalıları dize getirdi” başlığını taşıyan haber diğerlerinden daha çok ilgi çekti.

 

 

Harb-iş Sendikası’nın Amerikalıları alt eden haberi şöyle: “Türk Harb-iş Sendikası’nın şehrimizdeki 9. Ana Jet Üssü Komutanlığında da bulunan ve Amerikalılarca işletilen işyerlerinde çalışanlar adına yapılan toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamaması üzerine ilan edilen grev kararı uygulanmadan kaldırıldı. Son dakikaya kadar kararlı bir şekilde greve hazırlanan Harb-iş Sendikasının bu kararlı tutumu karşısında bizzat 16 Eylül Amerikan Tuslog Komutanı General Crove’nin devreye girmesi ile gelişen olaylar ve yeniden başlatılan görüşmeler sonunda anlaşmaya varıldı. Harb-iş Sendikası üyeleri şu hakları ve zamları aldılar: 1- Ücretlere yeni dönem toplu iş sözleşmesinin başlangıcı olan 1 Nisan 1988’den itibaren geçerli olmak üzere % 100 zam. 2- 1 Nisan 1989’da önceki 12 ayın DİE endekslerine göre tüketici fiyat endeksi artışında zam. 3- 1 Ocak 1990’da 1989’un nisan, eylül geçinme endeksi artışı oranında zam. Sosyal yardımlarda da ücret artışları dönemlerinde aynı oranda zamlar yapılacak. Çocuk yardımı 400-1300-1600 liradan sırası ile 2500-4000-5000 liraya çıkacak. Ekim 1984’ten sonra işe girenlere sözleşmenin imza tarihi itibar edilen 19 Eylül 1988’den geriye her tam yıl için 38 lira zam verilecek.

Birinci sayfadaki diğer haber başlıkları: “Bazı numaralarda telefonlar dama diyor”, “Otobüs yolcusu 1 içim esrarla yakalandı”, “Cindoruk yarın şehrimizde”, “Gazeteciler Cemiyeti Başkanı bir açıklama yaptı”, “Hayvanı tutayım derken canından oldu”, “Şehirlerde salon köyde çayır gözde”

Exit mobile version