Muhtar Yıkılmaz: “Verdiğiniz sözü tutun, bu kemreleri alın”

OCG

Hilmi DUYAR  / POLİTİKA  Altıeylül İlçesi’nin Yakupköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Yıkılmaz, mahallede beslenen büyükbaş hayvanların gübresini sözleşme olmasına rağmen almayan Biyogaz firması yetkililerini çevreye karşı duyarlı olmaya çağırdı. Yıkılmaz, “Verdiğiniz sözü tutun bu kemreleri alın” derken, sözleşme koşullarını yerine getirmeyen firma için yasal yollara başvuracağını açıkladı. CHP’li belediye meclis üyeleri de konunun araştırılması için 1 Ağustos 2023 Salı günü meclis toplantısında önerge verdi. Ancak önerge kabul edilmedi. Bu arada

 

 

Sözleşme imzalayan şirketin adı başka, Biyogaz tesisini çalıştıran şirketin adı başka

Yakupköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Yıkılmaz, memleketine hizmet için 31 Mart Yerel Seçimlerinde muhtar adayı olduğunu, vatandaşın teveccühü ile seçildiğini, halkın ilgisini karşılıksız bırakmayacağını söyledi. Yakupköy ve çevre mahallelerde, hayvancılık yapıldığını, hayvan kemrelerinin bölgenin en büyük sorunu olduğunu açıkladı. Kemre meselesini kökünden çözmeye kararlı olduğunu söyleyen muhtar Yıkılmaz, 5 yıl önce Çubuk Biyogaz Enerji ve Gübre Üretim Anonim Şirketi’nin eski muhtar ile 13 yıl boyunca gübreleri almak için sözleşme imzaladığını, sözleşmeye rağmen ne gübre kuyusu açıldığını ne de mahalleden hayvan pisliklerinin kaldırıldığını vurguladı. Yıkılmaz, “Bu bölgede hayvancılık, besicilik çok. Yalnız benim mahallemde değil, Halalca, Ovaköy, Karamanköy, Köylüköy gibi mahallelerde de yapılıyor. Bende olan kemre sorunu onlarda da var. Biz kemre dediğimiz hayvan dışkılarını meraya atıyoruz. 2019 yılında Halalca’da Biyogaz santrali kuracağını söyleyen Çubuk Biyogaz Enerji ve Gübre Üretim Anonim Şirketi eski muhtarlarımızla sözleşme imzalamış. Biyoenerji şirketi şu anda taahhüdünü yerine getirmiyor. Benim tahminime göre hiçbir muhtar bu işle ilgilenmemiş ama ben sonuna kadar ilgileneceğim. Çünkü sözleşmede şirket kemreleri 13 yıl çekeceğine dair taahhütte bulunmuş. Firma ile muhtarın yaptığı imzalı sözleşme elimde. Şu anda hiçbir alım yapılmıyor. Sözleşmede, atıkların 13 yıl boyunca bedelsiz olarak verileceği konusunda imzalar atılmış. Bu firma gelecek bu kemreleri alacak. Çünkü kemrelerden dolayı meramız kalmadı. Vatandaş kemreyi nereye atacak? Kuyu açılması gerekir. Balıkesir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Serkan Akça, burada araştırma yaptırdı. 3 bin 500, 4 bin hayvanının Kemrelerinin toplanacağı bir betonarme kuyunun maliyeti 15 milyon liraymış. Belediye bunların hiç birine yetişemez.  Bu nedenle muhtarlar birlik olup, bu gübrelerin alınmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

Halalca’da Biyogaz üretim tesisi var, fakat tesis Yakupköy eski muhtarının sözleşme imzaladığı firma değil. Çubuk Biyogaz Enerji ve Gübre Üretim Anonim Şirketi’nin tesisi Energrom Balıkesir Biyogaz Enerji Santrali’ne yani bir başka şirkete devrettiği ve ya sattığı iddia ediliyor.

 

 

Yakupköy ayağına gelen fırsatı tepmiş

Balıkesir’deki konutların ısınması ve sanayi tesislerinde kullanılan doğalgaz hattı Yakupköy Mahallesi sınırları içinden geçiyor ve tüm vanalar yine aynı yerde bulunuyor. Mehmet Yıkılmaz köy halkı ve muhtarlarının 20 yıl önce ayaklarına gelen fırsatı teptiğini açıklarken, muhtar olarak yapacağı işin en önemlilerden birinin de mahalleye doğalgaz getirmek olduğunu belirtti. Yıkılmaz, “Doğalgaz ile ilgili Balıkesir’de herhangi bir sıkıntı olsa, gaz buradaki vanadan kapatılıyor. Doğalgazın kaynağı köyümün içinden geçiyor. Ne var ki; Doğalgazın ilk geldiğinde, dönemin muhtarına, doğalgaz verelim demişler. Doğalgazı bilmeyen insanımız, evlerdeki tadilatın pahalı olacağını düşünmüş. Eğer o günlerde 160 imza toplansaydı doğalgaz Balıkesir’e gelmeden önce köyümüzde olacaktı. Geç olsa da ben şimdi doğalgazı köyüme getirtmek için uğraşıyorum. Mahallemize eşit sayılacak Bandırma İlçesinin Aksakal Mahallesinde var Gönenin 2 veya 3 kırsal mahallesinde var, neden bizde olmasın? Buradaki vatandaş kömür alıyor, odun alıyor, mutfağına tüp alıyor, şehirde 2-3 bin liraya hem ısınıp hem diğer gereksinimlerini karşılarken, neden benim mahallemin insanı 5-6 bin lira yakıt gideri harcıyor?” ifadelerini kullandı.

 

 

Başkanlar sözünü tutu

Yakupköy Mahallesi’ndeki Bin 290 seçmenden, Bin 220’sinin katıldığı muhtarlık seçiminde 544 oy alarak Yakupköy Mahallesi Muhtarı seçilen Mehmet Yıkılmaz, aradan 3,5 aya yakın bir zaman geçmesine rağmen, isteklerinin % 60’nın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Altıeylül Belediyesi tarafından karşılandığını vurgulayıp teşekkür etti.  Yıkılmaz, “Ben mahalleme hizmet etmekle mükellefim. Bu nedenle muhtar oldum. Siyaseti iyi bilirim. Ak Parti Altıeylül ilçe yönetim kurulunda görev yaptım bu nedenle insanlarla diyaloğum iyidir. Mahallemin kaderini değiştirmek için bu göreve talip olmuştum. İsteklerimi söyledim, sorunlar yavaş yavaş çözülüyor. Büyükşehir Belediye başkanı Ahmet Akın, Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, verdiği sözlerin % 60’ını yaptı. Çiftçimiz tarlasını rahat sulasın diye mahallemizden geçen derenin ıslahını istedim, dere 20 gün içinde temizlendi. Belediyenin iş makinası mahallemizde ve derelerin ıslahını yapıyor. Bir başka projem mahalleme düğün salonunu kazandırmak. Bir başka çözülmesi gereken mesele de köyümüzün içinden geçen dere bu derenin kapatılması ya da beton duvarlar içine alınmasını sağlamak. Ayrıca köyüme en kısa zamanda bir kreş yapılması gerekiyor” dedi.

 

 

13 dönümlük alanı spor kompleksi yapmak istiyorum

Muhtar Yıkılmaz çocukların kötü alışkanlıklardan uzak durması için, köyde 13 dekar alanın spor  kompleksi için ayrıldığını hatırlatıp, “Sadece futbol değil basketbol, tenis, masa tenisi, voleybol, güreş gibi sporların yapılabileceği bir spor kompleksi istiyorum. Yakupköyspor, 1983 yılında kurulmuş ve tüm köylerin arasında kapılarını kapatmadan bugüne kadar hiç ara vermeden varlığını sürdüren bir kulüp. Ben 3 dönem Yakupköyspor Kulübü Başkanlığı yaptım. Takımı süper amatörde oynattım. Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ından tüm amatör spor kulüplerine destek bekliyorum. Mahallemize de bir spor kompleksi yapılsın istiyorum

Exit mobile version