Melike Yaşa’dan Tanrıça Şahmeran sergisi

72436569_2445575852185225_8996008360968978432_n

Balıkesir’de yaşayan Nazillili ressam Melike Yaşa’nın, 22 yapıtından oluşan Tanrıça Şahmeran ve portreler sergisi 27 Mayıs Pazartesi günü, Balıkesir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılacak. Sanatçı Ortadoğu kültüründe önemli bir yeri olan Şahmeran figürlerinin güçlü kadını temsil ettiğini, bu nedenle Şahmeranı konu edindiğini vurguladı.

 

 

Emekli olup iş yaşamını tamamladıktan sonra, çocukluk hayali ressam olabilmek için 2017 yılında Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne giren, resim bölümünden birincilikle mezun olan Melike Yaşa, 5’inci kişisel Sergisini Balıkesir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde açıyor. 27 Mayıs Pazartesi günü Saat 13.00’te açılacak sergi hakkında bilgi veren sanatçı Yaşa, “Şahmeran, Türk, İran, Irak mitolojilerinde belden aşağısı yıllan, belden yukarısı insan olan Meran adı verilen varlıkların başında bulunmaktadır. Bu nedenle Şahmeran denilmektedir. Şahmeran ve halkı iyiliksever ve akıllı yaratıklardır. Şahmeran, mitolojide, bilgelik, ölümsüzlük, koruyuculuk sırrına sahip güçlü bir kadın olarak figüre edilmiştir. Benim yapıtlarımdaki Şahmeran çalışmalarım, bir efsaneyi resimlerle öyküleştirirken, Ataerkil Anadolu toplumunda ötekileştirilen ve kamusal alandan kovulan kadınlar için bu resim çalışmaları büyük önem taşımaktadırDiye konuştu.

 

 

Batı resim sanatındaki ikonografiyi doğu toplumunun mitolojik kahramanı Şahmeran ile harmanlamak

Melike Yaşa, uzun yılların verdiği tecrübe ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim görünce, sanat tarihi konularında batı resmine bağımlı olduğumuzun farkına vardığını belirtti. Ressam Yaşa, “Batı Kültüründe, mitolojik ve dini konular resmedilerek cahil halkın bilinçlendirilmesi için kullanıldı.

Dini konulardaki tüm detaylar resmedilince ve sanat tarihini bu resimler üzerinden işleyince Hıristiyanlığı, Museviliği, yaratılışı, mitolojiyi çok iyi öğreniyorsun. Bizim kültürümüzdeki resim ise rölyefler, hat ve minyatür resimlerle sınırlıydı. Batı sanatçılarının soyut kavramları somutlaştırarak ortaya koyduğu eserler, beni, kendi kültürümde neleri dönüştürebileceğim konusunda oldukça düşündürdü. 1300- 1400’lü yıllardan beri üretilen batı resmindeki zengin mitolojik ve ikonografik algıyı, doğu toplumunun mitolojik kahramanı olan Şahmeran için üretmeyi ve toplumun her kesimine ulaştırmayı amaçlayıp,  Şahmeran serisini hayata geçirdim.

 

 

Resim Çalışmalarını Balıkesir ve Ayvalık’ta sürdüren sanatçı, Ayvalık, Altınoluk ve Nazilli’de açtığı sergilerden sonra, 5’inci kez, Tanrıça Şahmeran ve portreler sergisini Balıkesirli sanatseverlerin izlenimine 27 Mayıs, 1 Haziran günlerinde sunacak

Exit mobile version