Emekli öğretmenin isyanı: “Bu lojmanları değerlendirin”

OCG (Custom)

Hilmi DUYAR / POLİTİKA, Balıkesir’in Karesi İlçesi Turplu Mahallesi İlkokulu Lojmanları yıllardır kaderine terkedilince harabeye dönüştü. Turplu Köyü’nde doğup büyüyen öğretmen olunca yolu sılaya düşen, emekli Fen Bilgisi Öğretmeni Muhsin Konuk ziyaret ettiği köyünde, lojmanların halini görünce isyan etti. Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi’nin gençlere yönelik, başta bilgisayar olmak üzere çeşitli kurslar açmasını istedi. Halk eğitimin yapmaması halinde, Balıkesir Büyükşehir ya da Karesi Belediyesi’nin meslek edindirme kursları açmasını önerdi.

 

 

Balıkesir’in Balya İlçesi’ne bağlıyken, 1970 yılında inşa edilen Turplu İlkokulu, köy çocuklarının eğitimine katkı sağlarken, okulla birlikte inşaatı bitirilen 3 lojman öğretmenlere mesken oldu. Uzun yıllar kullanılan lojmanlar, Turplu Köyü’nün Balıkesir’e bağlanması, ulaşım araçlarının artmasıyla boş kaldı. Bir dönem lojmanlardan biri ana sınıfı olarak, biri de küçük bir kütüphane olarak hizmet verdi. Ana sınıfı öğrencilerinin az olması nedeniyle sınıf kapatıldı, yakıt masrafından kaçınmak için kütüphane okul bünyesine taşındı. Aradan geçen yıllarda lojmanlar bakımsızlıktan viraneye döndü.

 

 

Karesi’nin Turplu Mahallesi İlkokulunda, 1971-1975 yıllarında öğretmenlik yapan Servet Karaoğlan, 1975-1986 yıllarında öğretmenlik yapan İsmail Yılmaz, 1997-2005 yıllarında öğretmenlik yapan İbrahim Bozgül Turplu Mahallesi’nde bir araya gelince, eskiden eğitim verdikleri okulu da gördü. Lojmanların yıkık dökük halini gören öğretmenler, büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Turplu Mahallesi’nde doğup büyüyen, öğretmen olunca görevi gereği köyden ayrılan uzun bir aradan sonra köyü ziyaret eden öğretmenlerle bir araya gelen emekli  öğretmen Muhsin Konuk, Lojmanların değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Konuk, Bir zamanlar lojmanların öğretmenlere mekan olduğunu belirterek, “Eskiden okullarda yapılan lojmanlardan biri Okul müdürüne tahsis edilir, diğerleri öğretmenlere verilirdi. Köyde öğretmen 2 tane olursa, Köyün imamının da lojmanı yoksa, imam okulun lojmanından yararlanabilirdi. Şimdi ulaşım kolay olduğu için köyde öğretmen durmuyor. Mahalle Balıkesir’e 27 kilometre, 15 dakikada ulaşım sağlanıyor. O nedenle lojmanlar bakımsızlıktan harabe olmuş. Tadilatı yapılarak, yöreye özgü, Şayak, aba, dokuma kursu açılabilir. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün yönetiminde, köy kadınlarına yönelik el becerilerini geliştirecek kurslar açılabilir. Çocukların yararlanması için kütüphaneye dönüştürülebilir” diye konuştu. Mahallenin eski muhtarlarından Mehmet Çobanoğlu da, devletin konuya el atması gerektiğini vurguladı.

 

 

 

Exit mobile version