Hilmi DUYAR /POLİTİKA/ Balıkesirli saat tamircisi İsmail Kökçü 35 yaşından sonra başladığı Taekwondo sporunda önce Türkiye şampiyonu, ardından 42 yaşında milli takım sporcusu, daha sonra Avrupa şampiyonu ve dünya 3’üncüsü oldu. Bu başarılarla yetinmeyen milli sporcu bu günlerde antrenör olarak milli sporcular yetiştiriyor.
İsmail Kökçü, babası bisiklet sporcusu Ali Rıza Kökçü’nün özendirmesiyle, küçük yaşta karate sporuna başladı. Uzun yıllar bu dalda eğitim alan İsmail Kökçü, askere gidip geldikten sonra yaşam koşullarının zorluğu ve ekonomik koşullar nedeniyle, sporu bırakıp iş yaşamına atıldı. Saat tamirciliği yapan Kökçü, aradan yıllar geçtikten sonra, oğlu Ali Enes’i Balıkesir Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nde açılan Taekwondo kurslarına yazdırdı. Eski karateci Kökçü, oğlunu antrenmanlara götürüp beklerken, eski karate yaptığı günleri hatırladı ve oğlunun antrenörüne Taekwondo eğitimine katılmak istediğini söyledi. 35 yaşından sonra oğlu Ali Enes ile birlikte antrenmanlara katıldı. 3 yıllık çalışma sonrasında siyah kuşak sahibi oldu ve yarışmalara girmeye hak kazandı. 2010 yılında ilk kez. Türkiye Taekwondo Şampiyonası’na katıldı. Kendi dalında 14 sporcunun mücadele ettiği yarışmada 14’üncü oldu. Kökçü sonuncu olmanın kendisi üzerinde yaptığı etkiyi, “14’üncü olmam beni daha çok hırslandırdı. Listeyi ters çevirip baktım. Bu listenin en üstünde olacağım diye kendime söz verdim. Çok şükür 2-3 yıl sonra başardım” diye anlattı.
Saatçi dükkanını kapatıyor antrenmanlara gidiyor
Balıkesir Yeni Çarşı’da saatçilik yapan İsmail Kökçü, saat tamirciliğinin 32 yıldır geçim kaynağı olduğunu söylerken; “Akşamları dükkanımı kapattıktan sonra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü salonlarına gidip hem antrenmanımı yapıyorum, hem öğrencilerimi çalıştırıyorum. Bizim sporumuz uzun süreli bir spor. Bir çocuğun maça çıkabilmesi için en az 2,5 yıl gerekiyor. Önce eğitim, sonra karşılaşmalar. Olimpik bir dal olan Taekwondo’nun özelliği bu. Benim amacım antrenör olarak çocuklara şunu yapın, bunu yapın, iki tekme atın, demek değil, amacım o tekmenin nasıl atılacağını göstermek. Onlara rol model olmaya çalıştım. 2018’de kendi kulübümü kurdum. Çok sayıda sporcu yetiştirdim. 12 milli sporcum var. Altyapı geliyor ve bunların hepsi, geleceğin şampiyon adayları. Yusuf Emre, Elif Yıldız, Ece Naz Çakan, ve diğerleri Balıkesir’i en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyorum. Bu çocuklar ayni zamanda okullarında da çok başarılılar. Benim tezim, çocukların hem okul kariyerlerini hem spor kariyerlerini en üst seviyede tutmalarıdır. Çocuklar mutlu olduğunda, enerjisini spor ile boşalttığında, beynini rahatlattığında, derslerinde daha başarılı oluyor. Ben bu tezimi kanıtladım çünkü başarılı sporcularımın hepsi Balıkesir’in en elit okullarında öğrenim görüyor. Sporla eğitim, iç içe çok daha güzel yürüyor. Çocuklar hem spora, hem derslerine yeterli zaman ayırabilmek için kendi planlamalarını yapıyorlar. Bu planlama rayına oturduğunda her şey beklediklerinden daha iyi oluyor. Daha da önemlisi, bu çocuklarımız saygı ve sevgiyi de bu sporla öğreniyorlar. Çünkü Taekwondo’nun ilkelerinden biri rakibe saygıdır. Rakibin yoksa zaten sen de yoksundur. Övünmekle bir yere varılmaz, sen dünya şampiyonu olduysan seni oraya getiren rakiplerindir. Rakibe saygı bizim sporumuzun değişmez kuralıdır. Rakibini yenersen bizim yaptığım ilk şey rakibi ve hocasını tebrik etmektir” dedi.
50’den fazla madalya sahibi
İsmail Kökçü, 1’i dünya 25’i Avrupa şampiyonası olmak üzere 50’den fazla madalya aldı. Hepsinin şampiyonluk olmadığını hatırlatan Kökçü, “Türkiye’deki başarılarım sayesinde milli sporcu olunca Avrupa şampiyonalarına katılmaya başladım. Danimarka, Belçika, Sırbistan, Almanya, pek çok Avrupa ülkesinde yarıştım. 20 Avrupa şampiyonasına katıldım. 20 maçın hepsinden madalya ile döndüm. Türkiye maçlarım da dahil hepsinde dereceler yaptım. Benim için en anlamlı olan madalyam, 2018 yılında, Rodos’ta düzenlenen dünya şampiyonasıydı. Dünya plaj Taekwondo Şampiyonası’nda Poomsae kategorisinde dünya 3’üncüsü oldum. Bu başarıda bana gösterilen güven ve destek var. Bu destek her dönem sürmüştür. İl Müdürümüz Adem Özalp, sporun içinden gelen bir insan bu nedenle bize en üst seviyede destek oluyor. Karesi İlçe Müdürümüz Caner Çorlak, o da sporun içinden gelen bir insan başarılarımız için çalışıyorlar. Yöneticilerimiz hem sporcu hem bürokrat oldukları için biz sıkıntılarımızı daha iyi anlatabiliyoruz” dedi.
170 kayıtlı sporcusu var
İsmail Kökçü 170 kayıtlı sporcusu olduğunu belirtip, “Pandemi döneminde maçlara çıkamamıştık. Bu yıl altyapıdan gelen sporcularımızla maçlara çıkacağız. Çok şeyler yapacağımıza inanıyorum. Balıkesir’deki hakemlerimizin büyük çoğunluğu, benim kulübümden çıkan sporculardır. Antrenmanlara katılan aktif 60-70 sporcum var. Önümüzdeki dönem müsabaka dönemi. Karşılaşmalarda Balıkesir’i en iyi şekilde temsil edeceğiz” diye konuştu