İLKAY ÇİVİCİOĞLU: “BALIKESİR VOLEYBOLA AŞIK BİR KENT”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKİYE VOLEYBOL SEVENLER DERNEĞİ BAŞKAN YARDIMCISI İLKAY ÇİVİCİOĞLU İLE VOLEYBOL VE SALON SPORLARINI KONUŞTUK

Türkiye Voleybol Sevenler Derneği Başkan Yardımcısı İlkay Çivicioğlu, Türk Voleybolunun dünü, bugünü ve yarını hakkında POLİTİKA’ya açıklamalarda bulundu. Balıkesir’in voleybol ve salon sporları konusunda oldukça ilgili bir şehir olduğunu söyleyen Çivicioğlu, özellikle voleybol takımlarının geçmişte olduğu gibi günümüzde de daha aktif olması gerektiğini ifade etti.

 

Türkiye’de ve Balıkesir’de salon sporlarının yaygınlaştırılması ve oyuncu yetiştirilmesi için yapılması gerekenleri anlatan Türkiye Voleybol Sevenler Derneği Başkan Yardımcısı İlkay Çivicioğlu, voleybol özelinde de yaşanan sorunları dile getirdi.

 

“AMACIMIZ VOLEYBOLU SEVDİRMEK”

Türkiye Voleybol Sevenler Derneği’nin kuruluş aşamasını ve amaçlarını anlatır mısınız? Dernek kurulduğundan bu yana ne gibi faaliyetlerde bulundu, bundan sonra neler yapacak?

Voleybol Sevenler Derneği; tüzüğü Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından hazırlanan, voleybol konusunda yapılabilecek her türlü etkinlik, aktivite ve sorunların değerlendirilebileceği bir platform olarak 2019 yılında kuruldu. Başkanlığını Erkan Ünlü’nün yaptığı derneğimiz voleybol konusunda faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Biz voleybolcu adayı iki kız babası olarak Balıkesir’de meydana gelen bir takım olaylara tepki vermek adına derneği kurduk. Neden Voleybol Sevenler olarak açıldık onu da söyleyelim çünkü voleybol branşı Avrupa ve dünya üzerinde ülkemizi en başarılı şekilde temsil eden takım sporlarından ve potansiyeli olan bir branştır. Bu açıdan erkek olsun, kadın olsun, özellikle genç kızlar bu konuda çok meraklılar. Bunları biz voleybol adına Türkiye’de bazı şeylerin değişmesi, gelişmesi için bir takım plan ve projeler geliştirerek Türk Voleybolunun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurduk. Derneğin kuruluş amacı budur. İleride yapılacak olan faaliyetlerimizi pandemiden dolayı askıya almak durumunda kaldık. Bunlar içerisinde voleybolla ilgili ünlü oyuncuları ya da antrenörleri bir araya getirerek paneller düzenlemek, voleybola gönül verecek, meraklı olan gençlerimizi, onların ailelerini ve voleybol sporu hakkında onların kazanımlarını ya da kaybedimlerini, yapacakları fedakarlıkları bilgilendirmek adına paneller düzenlemek istiyoruz. Her spor branşında olduğu gibi gençlerimizi özellikle spora yönlendirme anlamında daha farklı toplantılar, sportif etkinliklerin yer alacağı projeler geliştirmeyi düşünüyoruz. Ama bunları yapabilmek için de pandeminin bitmesini bekliyoruz. Bu konuşla ilgili Türkiye bazında Türkiye Voleybol Federasyonundan destek alabileceğimizi düşünüyoruz ve umuyoruz. Çünkü derneğimizin kuruluş amacı voleybola gönül verenlerin derneğidir. Bu açıdan derneğimize üye olan veya olmayan voleybol sevenlerden de destek bekliyoruz. Derneğin Balıkesir’de kurulmasının sebebine bakacak olursak; Balıkesir hem erkek hem kız çocuklarında voleybol potansiyeli olan bir şehir. Övünerek söylüyorum ki Balıkesir’den giderek büyük takımlarda oynayan voleybolcular arasında ilk olarak ismini sayacak olduğum EbrarKarakurt var. Birçok kız çocuğunun kendine idol olarak aldığı, voleybol konusunda örnek aldığı bir kardeşimiz. Onunla gurur duyuyoruz. Ona keza Sude Pehlivan var. Alt yaşlarda Eczacıbaşı Kulübüne burslu olarak gitti ve orada okuyarak U-17 Milli Takım kaptanlığına yükselmiş bir kardeşimizdir.

 

 

“BALIKESİR’DE PROFESYONEL BİR VOLEYBOL TAKIMI OLMALI”
Balıkesir’deki voleybol takımlarının geçmişi, şimdiki durumu nedir, gelecekte Balıkesir’i voleybolda nerede görüyorsun?

Balıkesir’de aslında çok eskilere gitmeye gerek yok. Eskiden Balıkesir’de üniversite maçları oluyordu. Fakülteler arası voleybol maçları büyük heyecan ve zevkle izlenirdi. Bunun yanında liselerarası okul maçları da büyük heyecana sahne olurdu. İşin açıkçası Balıkesir’deki voleybol sevgisi bu okul maçlarında başladı. Fakat profesyonel anlamda Balıkesir’de ilk voleybol takımını oluşturan kurum Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü’dür. Balıkesir DSİ Spor Kulübü Türkiye genelinde olduğu gibi DSİ Bent Spor, İzmir DSİ, Zonguldak DSİ, Ankara DSİ Spor Kulüpleri özellikle voleybol anlamında kız ve erkek takımları kurarak Türk Voleybolunun gelişmesine büyük katkıda bulunmuşlardır. Fakat günümüzde ne yazık ki bunlar kurum müdürlerinin inisiyatifinde olduğu için bazı şehirlerde hala aktif olarak devam edebilmekte, fakat Balıkesir’de olduğu gibi bazı şehirlerde profesyonel A takımı dediğimiz 2. Lig ya da 1. Lig’de mücadele eden takımlar ne yazık ki kapatılmış durumdadır. Medarı iftiharımız Balıkesir Büyükşehir Belediyespor Voleybol takımı vardı. Fakat o da yine Balıkesir için konuşuyorum kapanmış durumdadır. Masraflı olduğundan dolayı bu voleybol takımımız kapatıldı. Çünkü her spor branşında olduğu gibi takımların profesyonel anlamda sporcu yetiştirmeden, sporcu transferiyle yürütülen takımlar ne yazık ki kalıcı olamıyorlar. Sonuç itibariyle dışarıdan destek almaları gerekiyor. Bu da her zaman Türkiye’nin ticari şartlarında çok mümkün olan bir durum değil. Biz voleybol sevenler olarak; dernek olarak Balıkesir’de olduğu gibi her şehirde voleybol takımlarının devam etmesini istiyoruz. Çünkü dediğimiz gibi Türkiye’yi Avrupa ve dünyada en başarılı şekilde temsil eden takım sporlarının başında voleybol gelir. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan kapatılmış olan voleybol takımının tekrar faaliyete geçirilmesini istiyoruz. Bunun da sebebine gelince 2019 yılında olduğu gibi 2022 yılında da Avrupa Şampiyonası Balkan Elemeleri Birinci Raunt diye tabir edilen eski adıyla Balkan Şampiyonası finalleri olan maçlar profesyonel takımı olmayan Balıkesir’e veriliyor. Kurtdereli Spor Salonu ikinci kez bu sene milli karşılaşmalara ev sahipliği yaptı ve Balıkesir’in voleybola olan ilgisi bir kez daha tescillenmiş oldu. Kurtdereli Spor Salonu’nun seyirci kapasitesi bin 366 kişidir. 12 Ocak’ta başlayıp 16 Ocak’ta sona eren Balkan Şampiyonası salon tam kapasite seyirciyle yapıldı. Bundan sonra da muhtemelen ileride gerçekleşecek şampiyonaların sözünü Federasyon Başkanımız Mehmet Akif Üstündağ’dan hem şahsıma hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yücel Yılmaz’a bunun bilgisi ve müjdesi verildi. Tabi ki şartlar değişebilir, şampiyona burada olmayabilir, kesin olarak bu konuda bir şey söylemek mümkün değil.

 

 

“SPORCU YETİŞTİRMEK İÇİN ALTYAPI OLUŞTURULMALI”

Balıkesir’deki okullarda voleybol yapılanmaları ne durumda, okullara voleybol konusunda yeteri kadar destek veriliyor mu?

Balıkesir voleybol konusunda çok müthiş bir potansiyele sahip bir il. İl bazında konuşmak gerekirse Bandırma’da voleybol takımlarımız var, Susurluk’ta Gençlik ve Spor Kulübü var ki voleybol anlamında yapılanmalarına devam ediyorlar. Körfez Bölgemize bakacak olursak Ayvalık’ta iki tane voleybol takımımız var. Edremit’te yine iki takımımız var altyapılarla devam ediyorlar. Havran’da Fatih Belediyespor var. Dolayısıyla il genelinde yapılanmış olan takımlarımız var. Ayvalık ve Havran Belediyesi ikinci ligde mücadele ederken Edremit Belediyesi Altınoluk Sigorta Shop Kadınlar Voleybol 1. Ligi’nde mücadele ediyor. Takımlarımızın hepsiyle gurur duyuyoruz fakat şöyle bir durum var; Temelleri sağlam olmayan binalar yıkılmaya mahkumdur diye bir laf var. Bu takımların dışarıdan oyuncu transfer ederek sportif yaşantılarına devam etmelerini son derece sakıncalı olarak görüyorum. Çünkü sporcu yetiştirme açısından alt yapıları oluşturmak gerekiyor. Bununla ilgili bir takım çalışmaların yapılabileceğini düşünüyorum. Bunun da yolu mevcut il merkezi ve ilçelerdeki mevcut beden eğitimi öğretmenleriyle yapılacak çalışmalarla olur. Yani diğer sporlarda olduğu gibi voleybolun da temel yapısı okullardan geçiyor ve bu okullarla ilgili yetenek tarama çalışmalarının yapılması gerekiyor. Fakat bazı öğretmenlerimizi tenzih ederek söylüyorum; beden eğitimi öğretmenlerimiz eski idealist öğretmenler gibi değiller. Bana göre görev verilirse yapıyorlar. Kendileri kalkıp bir şeyleri ispat etmek ya da çocukların yeteneklerini keşfetmek yerine belli müfredata bağlı kalarak öğretmenliklerini gerçekleştiriyorlar. Bu da tüm spor branşlarıyla beraber tabi ki voleybolu da birazcık vuruyor. Ancak bir jenerasyon yakalanırsa bir voleybol takımı ortaya çıkıyor. Bu son derece yanlış bir durumdur. Normalde her branşta yetenekli öğrenciler sezon başında okullar açıldığında tespit edilip bu çocukların üzerine gidilerek yeteneklerine bağlı olarak çocukların gelişmeleri ve sportif hayatlarına devam etmeleri için öğretmenlerimizin biraz daha ideolojik olarak davranması ve bronşlarını belirleyerek çocukları spora yönlendirmeleri gerekiyor.

 

 

“FEDERASYONUN DESTEKLERİYLE ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Türkiye Voleybol Federasyonu’nun voleybol ile ilgili destek ve yapılanmaları hakkında da bilgi verebilirmisiniz?

Türkiye Voleybol Federasyonu bu konuda Mehmet Akif Üstündağ başkanımızla birlikte başlayan bir takım projelerimiz var. TVF’nin Fabrika Voleybol isminde bir projesi var ve federasyon Türkiye’nin çeşitli illerinde okullar açarak voleybola yetenekli olan çocukları tespit edip, buralarda TVF’nin görevlendirdiği hocalarla öncelikle temel çalışmaları yapıp takım statüsünde oynayabilecek çocukları o ilde bulunan kulüplere yönlendirerek çocukların voleybol hayatlarına devam etmeleri sağlanıyor. Çoğu ailemizin çocukları sporla uğraşan ailelerimizin bildiği bir durum var. Hangi branş spor olursa olsun çocukların hayatını düzene sokan, sorumluluk almalarını sağlayan bir olgudur. O açıdan aslında çocukları zorlayarak değil istedikleri spor branşına yönlendirerek spor yapmalarını ailelerimizin sağlaması gerekiyor. Bununla ilgili de beden eğitimi öğretmenleri veya rehberlik öğretmenleriyle istişarelerde bulunarak ailelerin biraz daha çocuklarına ilgi göstermeleri gerekiyor. Çocuklarımız hiperaktiftir, enerji doludurlar ve bu enerjilerini farklı şekilde boşaltmak gerekir. Bunu kahve köşelerinde veya kafe gibi yerlerde değil spor yaparak değerlendirmeleri çocukların sorumluluk duygusu kazanmalarına, hayatlarını hem akademik anlamda hem de sporla uğraşıp bir takım duygulara sahip olmalarını sağlayacaktır. Bu manada çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz. Türkiye Voleybol Federasyonu bu konuda çeşitli kurumlar ve hocalar vasıtasıyla Türkiye’nin 81 ilde çalışmalar düzenlemektedir. Gençlik Spor İl Müdürlüklerinin düzenlediği Sporda Yetenek seçmelerine katılan çocuklarımızın içerisinde voleybola yetenekli olanlarının ama burslu, ama farklı şekillerde büyükşehirlerdeki daha iyi veya voleybol takımı olmayan şehirlerden alınarak farklı şehirlerde eğitim hayatlarına devam ettirilmelidir ve devamında da voleybol oynamaları sağlanmalıdır.

 

 

“EN TEMEL SORUN SALON SIKINTISI”

Türk Voleybolunun temel sorunları nelerdir?

Türk Voleybolunun daha doğrusu salon sporlarının teme sorunları var. Büyükşehirler dışındaki çoğu şehrimizde hala spor salonlarımız, antrenman salonlarımız, çocukların temel ya da branş anlamında spor yapmalarını sağlayacak salonlarımız ne yazık ki eksik. Yani bir voleybol takımını kurmak, herhangi bir kulüp kurmak son derece basittir. Belli prosedürler, yazışmalar ve yatırılacak ücretler tamamlandığı sürece birtakımı oluşturmak son derece kolaydır. Fakat takımı kurduktan sonraki süreçte işin içerisine maddi sıkıntılar giriyor. Çünkü bu çocukların spor yapmalarını sağlayacak salonların kiralanma yöntemine gidilmektedir. Bunlar spor salonu olmayan şehirlerde okul salonları olmaktadır. Okullardaki salonlar okulun döner sermayesine katkı sağlamak için kiralama yapabiliyorlar. Fakat bazı okullar da salonlarını hiçbir spor kulübüne vermemektedirler. Bu konuda salon sporlarında en büyük sıkıntı antrenman yapılabilecek salonların bulunmamasıdır. Voleybol branşının birinci sorunu salonsuzluk, ikincisi maddi sıkıntılar. Profesyonel anlamda kulüpleşen yerler ne yazık ki sponsor bularak devam etmek zorunda kalıyorlar. Bu son derece yanlıştır. Bu konuda aslında devletten bir destek alınabilir. Türkiye Voleybol Federasyonu ya da herhangi bir branşın federasyonu tek başlarına yeterli olamamaktadır. Sponsor olacak firmanın beş yıl boyunca zarar beyan etmemiş olması gerekmektedir. Ayrıca bu firmanın bir tane bile çalışanının SGK primini devlete geciktirmemiş olması gerekmektedir. Kesinlikle vergi borcunun bulunmaması gerekmektedir. Yani açıkça söylemek gerekirse Türkiye’de böyle bir firma bulmak çok çok zordur. Çünkü her firma yapılandırma içerisinde, piyasa şartları malum. Dolayısıyla bu da sponsor arayışında olan spor kulüplerinin belli bir yere gelince tıkanmalarına sebep olmaktadır. Voleybolun sorunlarından bir tanesi de menajerlik sistemidir. Menajer arkadaşlarım sakın bana kızmasınlar, Türkiye’de menajerlik sisteminin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü bir voleybol takımı kuruyorsunuz pasör lazım, pasör çaprazı lazım, libero lazım. Ama bunlardan herhangi birisi lazım diye talep etmenize rağmen menajerlik sisteminde 3’lü, 4’lü, 5’li hatta tam takım olarak paketler bulunmaktadır. Bundan kesinlikle vaz geçilmesi gerekiyor. Kulüplerin takım kurarken istediği mevkiye istedikleri oyuncuları alabilmeleri sağlanmalıdır. Yani bana sadece libero lazımsa ben sadece libero alabilmeliyim. Ama empati de yapmak lazım sporcu arkadaşlar ne yazık ki kulüp yönetimleri, profesyonel insanlardan çoğu zaman oluşmadığı için, cebinde parası olan kulüp açtığı için bir takım ayak oyunlarına maruz kalabilmektedirler. Bu yüzden de menajerlerle çalışmak durumundalar. Çünkü menajer kardeşlerimiz işin spor hukuku kısmında veya sözleşme bağlamında çok daha tecrübeliler ve oyuncuların kulüpler tarafından kandırılmasının önüne geçmek adına bu işten para kazanmaktadırlar. Bu açıdan bu kurumun da gereksiz olmadığına inanıyorum. Yani her oyuncu bir menajerle anlaşmalı ve onun tavsiye edeceği, onun yönlendirmesiyle bir kulüple anlaşmalıdır. Fakat bu dediğim gibi ikili, üçlü, dörtlü paketlerle olmamalıdır. Çünkü kurulmak istenen takım bu sefer kurulamıyor.

 

VOLEYBOL HAKEMLERİ DE AKADEMİDEN YETİŞMELİ”

Türkiye’de voleybol hakemlerinin durumu nedir?

Voleybolda temel sorunlarımızdan bir tanesi de hakemlik kurumudur. Kişileri baz almadan bunu konuşmak istiyorum. Bir voleybol seven biri olarak, eski bir voleybolcu olarak bizim oynadığımız zamana göre yaşanılan çok büyük sıkıntılar var. Voleybol hakemlerimiz ne yazık ki akademisyen olarak yetişmiyor. İkinci, üçüncü iş olarak hakemlik kurumu oluşturulmuş durumdadır. Türkiye Voleybol Federasyonunun bu konuda yapacak bir şeyi yok. Bu gün devlet memuru olup hasbelkader zamanında voleybol oynamış olan veya astsubay, polis, avukat, doktor olup bugün hakemlik yapan ve bunu yıl içerisinde düzenlenen çeşitli eğitim seminerleriyle pekiştirmeye çalışan hakemlik üzerinde ne yazık ki Türk hakemliği gidiliyor. Bu tür hakemlik tüm branşlarda hemen hemen aynıdır. Benim naçizane dileğim; Spor Bilimleri Fakültelerinde antrenörlük nasıl kapsama alındıysabranş hakemlerinin de Spor Bilimleri Fakültesi mezunu hakemler olarak yetişmesi gerekiyor. Böylece kural hataları yapılmaz. İnsanlar bu işten para kazandıklarını bilerek hareket ederler ve iki tarafın da canını yakmamış olurlar.

 

 

ÖĞRENCİLERİN YETENEKLERİ KEŞFEDİLMELİ”

Balıkesir’de salon sporları ile ilgili yapılması gerekenler nelerdir?

Bununla ilgili birincisi okullarda yetenek taramaları yapılmalıdır. Çocukların yeteneklerine göre tespitler yapılmalı ve branşlara yönlendirilmeliler.  Aslında Türkiye genelinde yapılması gereken bir şeydir bu. Eskiden öyleydi şimdi de çift branşta lisans çıkması gerekiyor. Voleybolcu ya da basketbolcu olan bir çocuğun alt yapılara girerken öncelikle atletizm branşına kesinlikle lisansının çıkmış olması gerekiyor. Çocuk motor hareketleri gelişiminde takım sporlarına hazırlık anlamında bireysel olarak öncelikle vücudunu geliştirmesi gerekiyor. Bunu da profesyonel hocalar eşliğinde yapması gerekiyor. Bu sadece Balıkesir’de değil Türkiye genelinde yapılması gereken bir durumdur. Salon sporlarında ise dediğim gibi okullarda taramalar yapılıp belki okullar spor kulüpleri açmalı. Balıkesir’de bir sürü özel okul var. Aynı İzmir’de, İstanbul’da, Bursa’da, Ankara’da yapıldığı gibi çocuklara yüzde 100 voleybol bursu verilip okutulabilmeli, maddi durumu iyi olmayan çocukların bu branşla tanışmaları ve kendilerini geliştirmeleri mümkün olabilir. Bu konuda çok güzel çalışan birçok ilde özel okulların kurduğu spor kulüpleri var.

 

“BALIKESİR VOLEYBOL AŞIĞI BİR ŞEHİR”

Milli, okul sporları, voleybol, Unilig karşılaşmalarının Balıkesir’de oynanmasıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Bu karşılaşmalar neden Balıkesir’de oynanıyor? İki sezondur gördüğümüz gibi milli karşılaşmalarda Balıkesir voleybola aşık olan bir şehir. Voleybol A takımları olmayan merkez ilçede bir şehrin voleybola bu kadar aşık olmasının en büyük nedeni bence EbrarKarakurt. Çünkü çoğu kişi Ebrar’ın Balıkesirli olduğunu ne acıdır ki henüz yeni öğreniyor. Mesela Fenerbahçe Voleybol Takımının pasörü Naz Aydemir Akyol aslında Balıkesirli ama İstanbul doğumludur. Naz Aydemir Akyol aslen Dursunbeyli’dir ve İlkay Gündoğan’ın kuzenidir. Balıkesir’deki spor bilincine bu oyuncularımızı daha iyi takımlarda oynayan oyuncularımızı gerek okullarda gerek kulüplerde olsun buluşturarak çocukların spora yönelmelerini sağlayabiliriz. Çünkü her çocuk önce anne babasına daha sonra çevresini örnek alır. Bu anlamda Balıkesir’e biz milli turnuvaları, bölgesel okul sporları karşılaşmalarını, 1. Lig play-off karşılaşmalarını almaya talibiz. Çünkü Balıkesir özellikle voleybolu çok seviyor ve salonlar hınca hınç dolunca sportif karşılaşmaları da keyif veriyor. Salon sporları seyirciyle güzeldir. Bu anlamda biz Balıkesir’de yapılacak organizasyonları hem talep ediyoruz hem de Mehmet Akif Üstündağ başkanımızın müjdesini verdiği alt yaş takımları şampiyonaları kesinlikle her yıl Balıkesir’de düzenlenecek, buna tüm Balıkesirliler hazırlıklı olsun müjdesini de almış olduk. Bu konuda özellikle voleybol branşında olmak üzere Türkiye Voleybol Sevenler Derneği olarak elimizden gelen desteği vereceğiz.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
İLKAY ÇİVİCİOĞLU: “BALIKESİR VOLEYBOLA AŞIK BİR KENT”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!