CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Bandırma’da “müjde” olarak duyurulan Eti Maden’in katı atık depolama tesislerinin kaldırılmasını Meclis gündemine taşıdı. “Bandırma Ağıldere’deki şlam tesisleri kaldırılacak ve hatta millet bahçesi yapılacakmış. Peki, burası kapandı diyelim, yeni şlam tesislerini nereye kuracaklar? Neyin müjdesini veriyorlar?” dedi.
CHP’li Ahmet Akın, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ETİ MADEN)’in bor işletme faaliyetleri sonucu ortaya çıkan katı atıkların depolandığı Bandırma Ağıldere Atık Barajı’nın kapatılacağını “müjde” olarak duyurulmasını “Yine ayakları yere basmayan bir seçim vaadiyle karşı karşıyayız” diyerek değerlendirdi. Ahmet Akın, “Vaat ettiğiniz tesis zaten 2020 yılının Nisan ayında kaldırılıp alanı yeşillendirilecek. Bunu da Eti Maden yapmak zorunda. Protokol böyle. Uhdenizde olmayan bir işi yapacakmış gibi oya tahvil etmeye çalışmak size oy kazandırmaz” diye konuştu.
Ahmet Akın, Bandırma’daki atık tesisleri ile ilgili konuyu Meclis gündemine taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Akın önergesinde şu soruları sordu:
Bandırma Belediyesi ile ETİ MADEN arasında 1986 ve 2015 yıllarında imzalanan protokollere göre Bandırma Ağıldere’deki şlam (katı atık) tesisinin kapatılması ve ETİ MADEN tarafından yeşil alana dönüştürülerek Bandırma Belediyesi’ne bırakılması söz konusudur. ETİ MADEN Bandırma Ağıldere’yi protokolde belirlenen sürede terk edecek mi?
ETİ MADEN Bandırma Ağıldere’deki şlam tesislerini kapattıktan sonra yeni şlam tesislerini nereye taşımayı planlamaktadır?
Bandırma’nın hangi mahallesine Ağıldere’deki gibi bir şlam depolama tesisi yapılacaktır?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şlam tesisleri için hangi izinleri vermiştir? ÇED raporu ile hangi girişimlerde bulunulmuş ve nasıl sonuçlanmıştır?
- BOR KARBÜR TESİSLERİNİN KURULMASI GECİKİYOR MU?
CHP’li Ahmet Akın Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e Çinlilerle yapılan “Teknoloji Transferi Mutabakatı” ile Bor Organize Sanayi İhtisas Bölgesini de sordu. Akın, Bakan Dönmez’den şu sorulara yanıt istedi:
“Teknoloji Transferi Mutabakatı’nın imzalandığı gün dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “Çin’li Dalian Jinma şirketi ile Eti Maden anlaşması kapsamında Balıkesir’de bor karbür tesisi kuruyoruz” açıklamasının üzerinden 7 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen somut hangi adımlar atılmıştır?
Proje çalışmalarının devam ettiği tesisin temeli 2018 yılı sonunda atılmış olacaktı ancak son 3 aydır Balıkesir’de neden herhangi bir temel atılmadı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce sektörel önceliklere bakılarak bor ve türevlerinin geliştirilmesi ve sanayide aktif kullanımının sağlanması için “müjdesini” verdiği Bor Organize Sanayi İhtisas Bölgesi (BOROSİB) ile ilgili çalışmalar hangi aşamadadır? BOROSİB nerede kurulacaktır?
Madenden çıkan borun katma değerini artıracak tesiste 2019 sonunda deneme üretimi yapılabilecek midir?”