Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin Balıkesir’de son iki ayda 719 bin metrekare alanın icradan satılığa çıkarıldığını söyledi. Vatandaşların borçları yüzünden icralık olduğunu ifade eden Aytekin, “çiftçiler tarlalarında üretim yapamıyor. Hayvancılar üretim yapamıyor. Vatandaş bankalara borçlanıyor. Sonunda herkes icralık oluyor. Türkiye’de en çok çalışan devlet kurumu icra daireleri oluyor. 1 Ocak 2022’den bugüne, resmi ilan kurumu sitesindeki satışları menkul, gayrimenkul olarak alt alta yazdığımızda 719 bin metrekare alanın icradan satılığa çıkarıldığını görüyoruz“ dedi.
CHP’li Aytekin’in açıklaması şöyle:
“Ekonomide AKP’nin göz boyama hamleleri halkın gerçeğini yansıtmıyor. Vatandaş tarihte görülmemiş bir yoksulluk ile mücadele ederken, bir yandan katlanarak gelen faturalar bir yandan ödenemeyen borçlar ülkeyi derin bir uçuruma sürüklüyor. Çiftçi üretemiyor, süt üreticisi karşılık alamıyor, vatandaş borcu borçla kapatıyor. Ülkede en çok çalışan devlet kurumu icra daireleri olmuş durumda. Ülkede bir avuç insan dışında herkes borçlu. Artık o seviyeye geldi ki resmi ilan kurumunda en çok icradan satılık ilanları oluyor.
BALIKESİR’DE ZEYTİNLİKLER, TARIM ARAZİLERİ İCRALIK OLDU
Balıkesir’deki ilanlara baktığımızda ise ilginç veriler görüyoruz. Bu yılın başından bugüne kadar, menkul gayrimenkul toplamda 719 bin metrekarelik bir icradan satış durumu söz konusu. Yani alt alta koyduğumuzda vatandaşlarımızın icraya giden mülkleri 719 bin metrekare. Şöyle tarifleyecek olursak, bu aralar satışı ve ilişkileri ile çok konuşulan lunapark arazisinin tam 87 katı bir büyüklükte alan. Geçmiş yılların çok üzerinde olan bu rakam Balıkesirlileri korkutuyor. İcralık olan yerlere baktığımızda, tarlalar, süt üretim tesisleri, bahçeler, zeytinlikler öne çıkıyor. Vatandaşlar borçlarını ödeyemediği için icralık oluyor. Çiftçi üretim yapmak için kredi istiyor ancak ‘borcu yoktur’ yazısı olmadan kredi vermiyorlar. Kredi alan çiftçinin ürünü ise artan maliyetler karşısında eriyor. Kredi tutarını bile karşılayamıyor. Aynı şey hayvancılık için de geçerli. Üretici litrede 4-lira destek alırken, markette 15 liraya süt satılıyor. Maliyetler krediyi bile karşılayamaz oluyor. Önce hayvanlarını, süt ineklerini kombinalara gönderiyor. Ardından üretim tesisine haciz geliyor. Sonuçta tarlalar, tesisler haczediliyor. Üreteci üretemeyince insanlar tüketemiyor. Şehirdeki insanlar da market fiyatlarından yana mağdur oluyor. Kredi kartını bir başka kredi kartıyla kapatıyor. Olan yine vatandaşa oluyor. Geçtiğimiz yıl pandemi gerekçesiyle peynir ekmek gibi dağıtılan 0.49 faizli krediler de geri ödenemedi. Bu sefer vatandaşlar artan döviz kuru sonucu taksit ödemekle gündelik hayatı sürdürmek arasında tercih yaptı. İşte sonucu hep birlikte görüyoruz. Yalnızca 2 ayda Balıkesir’de toplamda 719 bin metrekare alan icralık oldu. AKP’nin iktidarda kaldığı her gün insanlar gelirlerini, işlerini, mülklerini, tarlalarını, araçlarını, iş yerlerini kaybetmeye devam ediyor. Olan vatandaşa oluyor. Bu ülkenin vatandaşları bu rezaleti hak etmiyor. “