MİLLİ EĞİTİM DEĞİL TEMSİLİ EĞİTİM BÜTÇESİ OLMUŞ!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde süren Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini değerlendirdi. Mali Müşavir olduğu için, Sayıştay raporlarını titizlikle incelediğinin altını çizen Aytekin “temsili ağırlama bu bütçenin ana gideri. O yüzden Milli Eğitim değil temsili eğitim bütçesi yapılmış. Buradaki ağırlamalar Sayıştay raporlarında bile artık göze batar hale gelmiş” ifadelerini kullandı.

 

  “Döneminizde Kaç Okul Ahıra Çevrildi Biliyor Musunuz?”

 

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

 

“İki haftadır Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bütçe görüşmeleri yapılıyor. İlgili Bakanlığın sorumlusu sıfatıyla Bakan gelip, 2019 bütçesini anlatıyor. Muhalefetin sorduğu hiçbir soruya cevap vermeye tenezzül dahi edilmiyor.  Belli ki bu konuda bir fikir birliği var. Tüm Bakanlara ‘susun’ diye talimat verilmiş. Mali Müşavir olduğum için Sayıştay raporlarını alıp tek tek okumaya başladım. Neden ‘susun’ dedikleri bu raporlarda ortaya çıkıyor. Artık yolsuzluk, kamu zararı o kadar ayyuka çıkmış ki birkaç yıl önce asli görevi olmasına rağmen raporları Meclis’e gönderemeyen Sayıştay bile “bu kadar da olmaz” diye isyan etmiş. Öncelikli olarak Sayıştay raportörlerine büyük bir iş başardıkları için teşekkür ediyorum. Ama Türkiye’de başarı cezasız kalmaz. Sayıştay denetçilerinin başındaki kişi anında görevden alındı, her ne kadar Sayıştay yaptığı açıklamada başkanın kendi isteğiyle bu tasarrufun yapıldığını söylese de kimsenin buna inanmayacağı da aşikârdır.

 

Sayın Milli Eğitim Bakanı, 2023 Vizyon ’undan bahsediyor. Fakat sormak istediğim şu: Sayın Bakan, döneminizde kaç köy okulunun ahır yapıldığını biliyor musunuz? Örneğin geçen günlerde temel atmaya gittiğiniz Balıkesir İvrindi’de kaç köy okulu ahıra çevrilmiş, çöplüğe çevrilmiş ve atıl bırakılmış biliyor musunuz?

Bununla birlikte, kaç öğrenci taşımalı eğitim sisteminden dolayı mağdur edildi? Bununla ilgili bir bilginiz var mı? Yoksa yalnızca bakıyor musunuz Sayın Bakan?”

 

Örneklerle Eğitim Bakanlığındaki Büyük Vurgun

 

Açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere genel olarak kurum ve kuruluşların Sayıştay Raporlarını incelediğini ifade eden CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, raporların bir vurgun belgesi olduğunu şu sözlerle ifade etti:

Ne var raporlarda? Çok şey var ama birkaç maddeden bahsedelim. Mesela 4’üncü bulgu. Bakanlık merkez teşkilatı bünyesinde akşam sanat okullarıyla ilgili yasal dayanağı ve fiilî bir işlevinin kalmadığı bu birimlerin herhangi bir dersliği, öğrencisi, sanat dallarına ya da başka alanlara ilişkin bir müfredatı, akşam ya da başka vakitlerde yürütülen bir ders programı olmadığı hâlde çok sayıda öğretmen atandığı, kendilerine maaşla birlikte on iki ay süreyle ek ders ücreti ödendiği söyleniyor. Örneğin, resmî yazışmalarda depo, bildiğiniz genel depo olarak vasıflandırılan 1. Akşam Sanat Okulu herhangi bir işlevi yok, öğrenci yok, müfredat yok, ders programı yok, derslik yok, fiziki koşulları yok, bu hâlde 556 norm kadro tahsis edilmiş. 2017 yılı sonu itibarıyla 250 öğretmen atanmış, 73’ü herhangi bir görevi yok, bankamatik memuru, birisi YÖK’te geriye kalan bakanlığın çeşitli birimlerinde çalışıyor.

 

Dövizden Zarar Etmeyi Başardıkları İçin Bakanlık Bürokratlarını Kutluyorum

 

Bir başka konu, bakanlık bürokratlarını da tebrik etmek lazım. Dövizin her gün arttığı bir ülkedeyiz. Yılın üç yüz altmış beş gününün üç yüz kırk beş günü döviz armış, sadece yirmi beş gün, 31 Ocak 24 Şubat arasında bir düşüş var. Bakanlığın Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir projesi kapsamında kullanılan banka hesabında TL hesabı avroya çevrilmiş, oradan da bir zarar elde edilmiş. Bunu da bir başarı olarak –tırnak içinde- görürüz diye düşünüyorum. İnanıyorum ki Türkiye’nin birçok ilinde vardır bu taşımalı eğitimle ilgili boşaltılan okullar. Balıkesir’in Sındırgı, Bigadiç, İvrindi ilçelerinin köylerini gezdim. O okulların, imece usulüyle köylünün yaptırdığı o okulların içler acısı hâlini gördüm. Kapıları sökülmüş, pencereleri sökülmüş, uçmuş, dağılmış, yıkılmış, ahır yapılmış, hayvan barınağı hâline getirilmiş okullar var.

 

 “Sayıştay Raporları Tam Bir Vurgun Belgesi. Suçüstü Yakalanmışlar”

 

Milli Eğitim Bakanlığı çeştli birimleri eğitim öğretim dönemi için çalıştaylar yapıyor.

Örnek verecek olursak 23-27 Ekim 2017 tarihleri arasında Antalya’da iki ayrı çalıştay yapılıyor. Biri Lara Otelde. Temsili ağırlama bedeli için uçak biletleri hariç 403 bin 949 lira ödenek çıkartılıyor. Eş zamanlı olarak bir diğer çalıştay da Manavgat’ta yapılıyor. Oraya da 395 bin 782 lira ödeniyor. Önce Afyon Sandıklı’da 6- 10 Kasım tarihleri arasında 203 bin 480 lira ödenekli taslak ders kitaplarını değerlendirmek için çalıştay yapılıyor. Herhalde kitaplar değerlendirmeden geçemiyor ki bu sefer 16-20 Kasım’da Antalya Side’de toplanıyorlar. Bu çalıştayın ödenek bedeli ise 392 bin 36 lira.

 

Bakanlık sırayla herkesi tatile götürür gibi çalıştaya götürüyor. Yine Antalya Manavgat’ta 30 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında yatılı pansiyon okul müdürleri çalıştayı yapılıyor ve verilen yolluk tam 689 bin 836 lira. Bu Bakanlığa yetiyor mu? Elbette yetmiyor. Neticede Eğitim Bakanlığı. Durmadan deniz kenarında eğitime gidiyorlar. 16-20 Kasım ve 28 Kasım- 1 Aralık tarihleri arasında 2 grup halinde bir daha eğitime gidiyorlar. 1599 katılımcı için Bakanlık uçak biletleri hariç 1 milyon 193 bin 642 lira ödenek veriyor.

 

Orta Öğretim Genel Müdürlüğü bütçesinde sermaye gideri payı 6 milyon 708 bin TL iken, bu payın 6 milyon 134bini yani yüzde %94’ü Sayıştay raporlarına göre gezi, çalıştay, toplantı vs. etkinliklere harcanıyor. Kimse kimseyi kandırmasın, burada milyonlarca liralık vurgun var. Ve bunun hesabını soracağız!

 

“Bu Bütçe Milli Eğitimin Değil, Temsili Eğitimin Bütçesi”

 

Bu ülkede, kamunun parası böyle hiç ediliyor. Bu bütçede eğitim falan yok. Temsili eğitim var. Halbuki bu ülkede, terkedilmiş okullar var. Ahır yapılan, atıl pozisyona çıkarılan, çöplüğe dönen köy okulları var. Üstelik tüm bunlar, iki denize de sınırı olan Balıkesir’de yaşanıyor. Sivil toplumun kitap kampanyasıyla ayakta tutmaya çalıştığı köy okulları var. Bakanlık asli görevini yerine getirmek yerine, bu çocuklara bu okullara harcanması gereken parayı Antalya’da çalıştaylarda hiç ediyor.

 

“Yolsuzluğu Tespit Eden Sayıştay Denetim Sorumlu Müdürünü Görevden Aldılar”

 

Bütçedeki aslan payı eğitime gitti söylemleriyle kamuoyunu yanıltanlar ekranları süslüyor. Eğer aslan payınız okullara harcama yapmak, eğitimin kalitesini yükseltmek yerine Antalya Çalıştaylarına ödenek sağlamaksa batsın sizin aslan payınız diyorum. 2017 raporları bu devletin kaynaklarının nasıl çarçur edildiğini, kamuya ayrılması gereken payın, temsili ağırlama payıyla nasıl usulsüzce harcandığını gösteriyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bütün yolsuzlukları, usulsüzlükleri ortaya çıkaran Sayıştay’ın Denetim İşleri Sorumlu Başkan Yardımcısı Fikret Çeker de üç gün önce görevden alınıyor, yerine Zekeriya Tüysüz atanıyor. Adam asli görevini yapıyor diye adamı görevden alıyorlar. Tam iktidara özgü bir durum.Tüm bu sebepler yüzünden bu bütçe devlet bütçesi falan değil, saray bütçesidir. Temsili ağırlama bütçesidir. Bu bütçeden bu halka hayır gelmez.”

 

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
MİLLİ EĞİTİM DEĞİL TEMSİLİ EĞİTİM BÜTÇESİ OLMUŞ!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!