AK Parti Balıkesir Milletvekili, MKYK Üyesi, Adalet Komisyonu Katip Üyesi Av. Belgin UYGUR, TBMM Adalet Komisyonunda görüşmeleri tamamlanan “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ve “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne dair açıklamalarda bulundu.
UYGUR; “TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul ettiğimiz İcra ve İflas Kanununda değişiklik içeren kanun teklifi ile iflas kapsamındaki satışlarda işletmenin devamlılığı ve ekonomiye katkısı gözetilecek.Ticari ve ekonomik olarak bütünlük arz eden mal ve hakları bünyesinde bulunduran ya da bütün halinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan işletmelerin tamamı satılacak. Alacaklı ve borçlu arasındaki menfaat dengesi korunacak. Konkordato kurumu daha işlevsel hale getirilecek.İflas tasfiyesinin daha etkin bir şekilde yürütülebilmesi için, iflas idare memurlarının niteliklerini artırılacak .” dedi.
Milletvekili UYGUR; “Son 19 yılda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti Hükümetlerimiz tarafından yapılan ticari ve ekonomik hayatımızda köklü ve önemli değişikliklerle, ülkemizde yatırım ortamı iyileştirildi, uluslararası raporlarda ülkemizin yatırım yapılabilmegörünümü daha da yükseltildi. Yapılan yeni değişikliklerle de ekonomik ve ticari hayatın daha sağlam bir zeminde yürütülmesine katkı sağlanmış olacaktır.” dedi.
‘ÖZGÜR BİREY, GÜÇLÜ TOPLUM; DAHA DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik içeren teklifle ilgili olarak Milletvekili UYGUR; “Bu teklifle ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının incelediği yerler bakımından görev alanı genişletilecek. Ceza ve infaz kurumlarının yönetim ve işleyişi ile ilgili olarak uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi yanında Türk Ceza Kanununda değişiklikle uygulamada ortaya çıkan farklılıklar giderilecek.” dedi.
Teklif ile;Ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurulları tarafından mevzuat ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle belirlenen ilkeler çerçevesinde, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin yönetim, işleyiş ve uygulamalarına yönelik düzenlenen raporların bir örneği Kamu Denetçiliği Kurumu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna da gönderilecek.
Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet savcılarının soruşturmayı sonlandıran kararları arasında oluşabilecek farklılıkların giderilmesi ile bu kararların kanuna uygunluğunun denetlenmesi hususunda görevli ve yetkili olacak.
Yabancı hükümlüler hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezalarının infazına karar verildiği takdirde, sınır dışı edilme işlemleriyle ilgili olarak, bu hükümlülerin durumları İçişleri Bakanlığınca değerlendirilecek. Böylece, yabancı hükümlünün koşullu salıverilmesi veya cezasının infazının tamamlanması halleri bakımından uygulanan bu tedbir, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazına karar verilmesi hali bakımından da uygulanacak.
Bulundukları ceza infaz kurumundan başka bir kuruma nakil talebinde bulunan hükümlülerin maddi durumlarının yetersiz olduğunu belgelendirmeleri durumunda, bu hükümlülerden nakil giderleri alınmayacak.
Hükümlüler, gerekli teknik altyapının bulunduğu kurumlarda Adalet Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde elektronik yöntemlerle de mektup alıp gönderebilecek.
Hükümlü tarafından resmi makamlara veya savunması için avukatına gönderilen mektup, faks ve telgrafların, alıcısı dışındaki kişilerin erişimini engelleyici tüm tedbirler alınarak, hükümlünün talebine göre posta yoluyla veya elektronik ortamda alıcısına ulaştırabilecek.
Teklife göre ayrıca hükümlülerin ziyaret süresi 1 saatten 1,5 saate çıkarılıyor, tutuklu ve hükümlüler bakımından hasta ziyareti amacıyla verilen mazeret izinleri arasında beklenmesi gereken asgari bir aylık süre şartı kaldırılıyor.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik içeren teklifle, vatandaş odaklı hizmet, hak ve özgürlüklerin daha etkin korunması, yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının güçlendirilmesi, hukuk güvenliğinin geliştirilmesi, adalete erişimin kolaylaştırılmasının hedeflendiğine değinen UYGUR; “Sayın Cumhurbaşkanımızın, İnsan Hakları Eylem Planı’nda açıkladığı gibi amacımız: ‘Özgür Birey, Güçlü Toplum; Daha Demokratik Bir Türkiye” dedi.