DEVLET İÇİNDEKİ TARİKATLAR MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu üyesi Ensar Aytekin, son zamanlarda sıklıkla dile getirilen devlet içerisindeki tarikat yapılanmalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Verdiği araştırma önergesi ile Mecliste komisyon kurulmasını isteyen Ensar Aytekin “Bir dönem birlikte yol yürüdükleri, devletteki her kademeye yerleştirdikleri cemaatin hain darbe girişimi sonucu gerçek yüzünü gören iktidarın FETÖ’den boşalan koltukları, birçok cemaat ve tarikata hibe ettiği iddiaları her geçen gün gündeme gelmektedir. Bu iddiaların araştırılması Meclisimiz için asli görevdir” ifadelerini kullandı.

Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

“15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında devletin genel işleyişinde dengeler değişmiş ve bir takım aksaklıklar ortaya çıkmıştır. FETÖ’den boşalan koltukların, birimlere göre yeni cemaat ve tarikatlara bırakıldığı iddiaları sıklıkla dillendirilmektedir. İddialara göre Sağlık bakanlığını başka tarikata, Eğitim Bakanlığını başka tarikata, Emniyeti başka tarikata bırakan iktidar, devletin dibini oymak isteyen ve FETÖ benzeri yapılanmalara girişen bu yapılara kulak kapatmakta, haklarındaki iddiaları görmezden gelmektedir.

Yıllarca kürsülerden, mikrofonlardan bu vuslat bitsin diyenler, Ankara’yı ve İstanbul’u parsel parsel yol arkadaşlığı yaptığı ve sonrasında terör örgütü ilan ettiği yapılara peşkeş çekenler, halen daha gerçek tehlikeyi görmemektedir. Türkiye’yi dini yapıların, cemaatlerin, vakıfların ve tarikatların eline bırakmayı beka olarak adlandıran iktidar, devlet içerisinde bir şeytan büyütmektedir.

Küresel çapta yayılan bir organizasyonla halkın duygularını sömürenler; başta emniyet, ordu, yargı gibi devletin üç temel direğinde öbek öbek yayılan bu terör örgütüne izin verenler tehlikenin gerçek yüzünü 15 Temmuz günü görmüş ve halkımızın da desteği ile bu hain girişim bertaraf edilmiştir. Bundan sonra ise, devlet içerisinde hızlı bir temizliğe girişilmiştir. Ancak gelinen noktada FETÖ’den boşalan kadrolara bu sefer çeşitli tarikatlar girmiş, her bir Bakanlık ayrı bir tarikatın eline bırakılmıştır. Öyle ki zamanında bir bakan, tıbben çözümünü bulamadığı ufak bir soruna ilişkin kerameti kendinden menkul bir sözde şeyhe “sorunun çözümü istihareye yatar mısınız?” gibi akıl dışı bir yola başvurmuştur. Yine aynı şekilde basın yayın organlarında ve bazı gazetecilerin son zamanlarda yazdığı kitaplarda söz konusu iddialar gündeme getirilmiştir.

Yaşanan hain darbe girişimi sonrasında devlet içerisinde kökü temizlenmesi gereken cemaat ve tarikatların sırtının sıvazlanıyor olması yeni tehditleri de ortaya çıkarmaktadır. Bu yüzden, öylesi bir alçaklığa fırsat tanımadan, yeni bir alçak saldırıya hedef olmadan Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu konuyu boylu boyunca araştırması gerekmektedir. Bu önergeye verilecek destek ile devlet içerisindeki illegal yapılanmaların da tam anlamıyla ortaya çıkarılması fırsatı elimizdedir.”

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Ülkemizde siyasallaşan cemaatler demokrasimize zarar vermektedir. Bunun en acı örneği 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşanmıştır. Demokrasiye darbe vurmak isteyenler halkımızın feraseti ve parlamentoda gösterilen kararlılık ile başarısızlığa mahkûm edilmiştir. Ancak FETÖ terör örgütünden boşalan koltuk adeta başka cemaatlerce doldurulmak istenmektedir. Devlet kurumlarına sızan çeşitli cemaatlerin olduğu iddiaları derhal araştırılmalıdır. Bunun yanı sıra cemaatlerin gelirleri de başlıca ele alınması gereken konulardandır. Bu nedenle Anayasa’nın 98. TBMM İçtüzüğü ’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bu konu hakkında Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Ensar AYTEKİN / Balıkesir Milletvekili

 

GEREKÇE

 Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de faaliyet gösteren 30 tarikat ve cemaat bulunmaktadır. Bu cemaatlere bağlı olarak ise 400 kol olduğu tespit edilmiştir.

15 Temmuz’da FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişimi siyasallaşan cemaatlerin gözü dönmüşlüğünü göstermiştir. İktidar tarafından siyasal ayağı göz ardı edilen FETÖ’nün devlet kurumlarına sızması ise ülkemiz adına kara lekelerden biridir. 15 Temmuz sonrası başka cemaatlerin devlet kurumlarına sızma çabası iddiaları ise yine iktidar tarafından ciddiye alınmamıştır.

Yapılan araştırma cemaatlerin ülkemizde yaygınlığını bir kez daha göstermektedir. FETÖ’nün boşalttığı koltuk başka cemaatlerce doldurulmaktadır. FETÖ yerine ise başka cemaatler devlet kurumlarına sızmaktadır.

Araştırılması gereken bir başka konu ise söz konusu tarikat ve cemaatlerin gelir kaynaklarıdır. Araştırmalar cemaatlerin adeta şirketleştiğine, gelir kaynaklarının ise özel okul, bağış vs. ile her geçen gün arttığına vurgu yapmaktadır.

Ülkemiz bir kez daha 15 Temmuz ve benzeri hain darbe girişimleri ile karşı karşıya kalmamalı, kaderine terk edilmemelidir. Bu iddiaların araştırılarak kamuoyuna bilgi verilmesi şarttır.

Tüm bu nedenlerle Anayasa’nın 98. TBMM İçtüzüğü ’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bu konu hakkında Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Exit mobile version