CHP Balıkesir İl Kongresi’nde, karşısında oluşturulan ittifakın Genel Merkez destekli birleşik gücüne karşın az farkla seçim kaybeden İl Başkan Adayı Ömür Boyuer, düzenlediği basın toplantısında partisinin bugünkü politikalarını eleştirdi, değişimi savundu. CHP’nin Atatürkçülük ve laiklik üzerinde söylem değişikliğine giden bir politika izlediğini ileri süren Boyuer, “Sosyal ve ekonomi politikalar ile Atatürkçülük ve Laiklik üzerinde yapılan söylem değişikliklerinin izlerini genel başkanın konuşmalarına ve seçim bildirgelerine bakarak görmek mümkündür” dedi.
Boyuer, CHP’deki sağcılaşmaya da dikkat çekti; “bu söylemin altı, sağ muhafazakar siyasi aktörlerin partiye devşirilmeleriyle doldurularak ve bu partinin öz evlatları göz ardı edilerek toplumda karşılık bulacağı düşünülmüş ve her seferinde büyük hayal kırıklığı yaşanmıştır” dedi.
Ekibiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, değişimi savunduklarını ifade eden Boyuer’in açıklamaları şöyle:
“Mensubu olmaktan büyük onur duyduğumuz Cumhuriyet Halk Partisi, bu ülkeyi kuran bir partidir. Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkan parti olmanın ötesinde elbette devrimlerin de yılmaz savunucusudur. Çok partili sisteme geçtiğimiz 1950 yılından günümüze kadar yaşanan 73 yıllık tarihsel süreç incelendiğinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyasi hayatının büyük bir kısmında kendisini bu kalıpların içerisine sıkıştırdığını görürüz.
Kendini rejimi koruma misyonuyla tanımlayan, devlet odaklı, zaman zaman milliyetçi öncelikleri olan, kurucu değerlere sahip çıkan, devrimlerin yılmaz koruyucusu bir parti olarak kendini ifade etmenin; iktidara gelmek için tek başına yeterli olmadığını da kabul etmemiz gerekiyor.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilkeleri olan ‘altı ok’, 27-30 Kasım 1976 tarihinde yapılan 23. Kurultayda, özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, halkın kendi kendini yönetmesi gibi Sosyal Demokrasinin evrensel ilkeleriyle tekrar boyutlandırılmış ve ‘Demokratik Sol’ kavramı daha da net belirginleştirilmiştir.
Yaşamın gerçek sorunlarına ideolojik temelde çözüm üretmeyi başaran ve çok partili siyasal yaşama geçtikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ne 1977 seçimlerinde %41’in üzerinde oy alma başarısını kazandıran tek lider, Bülent Ecevit’tir.
Emek-Sermaye çelişkisinde, emekten yana, hakça bir gelir paylaşımını savunan, geniş halk yığınlarının ekonomik, siyasal, kültürel, insani ihtiyaçlarına kulak veren ve aynı zamanda Laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin koruyucusu, Atatürk devrimlerine sahip çıkan demokratik sol parti kimliği ile Bülent Ecevit liderliğinde Cumhuriyet Halk Partisi, 1977 seçimlerinde tarihinin en fazla oyunu almıştır…
İsmet İnönü’den, Deniz Baykal döneminin sonuna kadar Cumhuriyet Halk Partisi’ne liderlik etmiş tüm Genel Başkanların ortak söylemlerinde; sosyal demokrasiye fazlaca yer verildiğine, laiklik ilkesinin gündemde tutulduğuna ve laikliğin her zaman tehdit altında olduğuna dikkat çekilerek, laiklik tartışmalarının siyasal alanın dışına itilmediğine de vurgu yapmak isteriz…
“KEMAL KILIÇDAROĞLU İLE BİRLİKTE CHP’NİN SÖYLEMLERİ DEĞİŞTİ”
Mayıs-2010 yılından bu yana 13 yıldan fazla bir süredir Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, partimiz Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı’dır. Kendisinin genel başkan olmasıyla beraber Cumhuriyet Halk Partisi’nin söyleminde, siyaset yapış tarzında bir değişim meydana gelmiş ve yeni bir Cumhuriyet Halk Partisi iddiasıyla laikliği temel alan parti ideolojisinden uzaklaşılarak, sosyal devleti temel alan bir söylem değişikliği içerisine girilmiştir.
Sosyal ve ekonomi politikalar ile Atatürkçülük ve Laiklik üzerinde yapılan söylem değişikliklerinin izlerini genel başkanın konuşmalarına ve seçim bildirgelerine bakarak görmek mümkündür.
Cumhuriyet Halk Partisi değişimin öncüsüdür. Gerçekleştirdiği devrimlerle toplumsal yapıyı ve çağ dışı kalmış değerleri değiştirmeyi hedeflemiş, kurucu değerleri bu temel üzerine inşa etmiştir.
Cumhuriyetin ilanından bu yana bu rejimi yıkmak adına karşı devrim hazırlıkları hep olmuştur. Bozulan ekonomi düzelebilir, ağır aksak işleyen demokrasi arzu edilen şekilde tesis edilebilir. Bunlar ancak laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti rejimi yaşadıkça mümkün olabilir. Unutulmamalıdır ki “ laiklik çağdaş Türkiye’nin temelidir”. Her türlü inancın güvencesi olan laiklik ilkesini korumak ve siyasi mücadelesinin ana unsuru olarak siyasetin gündeminde tutmak Cumhuriyet Halk Partisi’nin asli görevidir.
Ama ne yazık ki iktidar olma odaklı pragmatist bir yaklaşımla laiklik kavramı söylemlerde inanç özgürlüğü şeklinde bir dönüşüme uğratılarak, yeni sağın muhafazakar değerlerine karşılık gelen söylem şeklini almıştır.
Bu söylemin altı, sağ muhafazakar siyasi aktörlerin partiye devşirilmeleriyle doldurularak ve bu partinin öz evlatları göz ardı edilerek toplumda karşılık bulacağı düşünülmüş ve her seferinde büyük hayal kırıklığı yaşanmıştır.
Bunun yanında halktan, emekten, ezilenden ve yoksuldan yana olan bir Cumhuriyet Halk Partisi, rekabetçi ekonomiyi, küresel ekonomiyi, özelleştirme ihalelerindeki süreci daha şeffaf hale getireceğiz şeklindeki söylem ve kavramları dile getirerek daha piyasacı ekonomiyi savunur hale gelmiştir.
Yoksulluk, işsizlik, eğitim, sağlık, istihdam, üretim, emeklilik gibi konuları, neoliberal bir anlayışın ürünü olan serbest piyasa ekonomisi kavrayışı ile ele almak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ideolojisiyle bağdaşan bir şey olamaz.
“POPÜLİST SÖYLEMLER VE GÜNLÜK POLEMİKLERLE İDARE EDİLİYOR”
Cumhuriyet Halk Partisi, Emperyalizme karşı verilen kurtuluş mücadelesinin ruhundan vücut bulmuş bir parti olarak; emperyalizmin yeni masalı küreselleşmenin resmi ideolojisi olan neoliberalizmi bir kurtuluş reçetesi gibi görülmesine izin veremez.
AKP iktidarı neoliberal politikaların savunucusu ve uygulayıcısıdır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal bunalımın ana nedeni uygulanan bu politikalardır.
Ama ne yazık ki, 2011 yılından bu yana Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidara dönük eleştirileri daha çok güncel siyasete ilişkin popülist söylemlerle, polemiklerden ibarettir.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel sorunu geniş halk kitlelerini kavrayacak sol bir vizyon ortaya koyamaması, devrimci bir anlayışla kamucu ve antiemperyalist değerleri savunmaktan uzak politikalar izlemesidir.
Atatürkçü ve sol bir parti olan Cumhuriyet Halk Partisi acilen toparlanmalı, devrimci, umut veren, değişimin sesi olabilecek ve geniş halk kitlelerine ulaşabilecek noktaya gelmelidir.
14 ve 28 Mayıs seçimlerinde yaşadığımız hayal kırıklığı yukarıda ki sebeplerin bir sonucudur. Cumhuriyet Halk Partisi özüne dönmediği sürece bu sonuçlar değişmeyecektir.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin özü, sosyal demokrasinin evrensel ilkeleri ile bezenmiş halktan, emekten yana, antiemperyalist ve kamucu anlayışı devrimci bir iddia ile savunan altı oktur.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin sorunu liderden çok özünden sapmış olan söylemler, siyaset yapış tarzıyla birlikte yapısal sorunlardır. Antidemokratik tüzüğün bir an önce parti içi demokrasiyi hayata geçirecek şekilde düzeltilmesi, parti tabanının beklentilerini karşılayacak şekilde demokratik hale getirilmesi ilk öncelik olmalıdır.
Ne yazık ki önümüzdeki yerel seçime sayılı aylar kala böyle bir değişimin imkansızlığı ortadadır. Ortada olan diğer bir gerçek ise yerel seçimlere bu yapı ve anlayışla girecek olursak seçim sonuçları açıklandığında bir hüsran yaşama olasılığımızın yüksek olduğudur.
“ARTIK SEÇİM GECELERİ GÖZYAŞI DÖKMEK İSTEMİYORUZ”
Genel merkezin üst katlarından sokağın nasıl görüldüğünü elbet bilemesek de her gün sokakta vatandaşla birlikte olan bizler; son Cumhurbaşkanlığı seçiminde hayal kırıklığı yaşayan, kızgın ve kırgın olan, sandığa gitmeme eğiliminde olan halkla iç içe yaşıyoruz. Her gün halkla iç içe yaşayan bizler halkın önceliğini çok iyi biliyoruz…
Onlar için Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüzüğü çok önemli değil.
Onlar için parti içi demokrasinin işleyip işlemediği de biz parti üyeleri kadar önemsenmiyor.
Onlar 39 milletvekilinin ulufe dağıtılır gibi halkta karşılığı yeterince olmayan sağ partilere verilmesini, biz parti tabanı gibi emeğin sömürülmesi olarak ele almıyor.
Onlar, yani halk, yani sokaktaki vatandaş, tek bir şeye bakıyor o da parti lideri ve her şeyin sorumlusu olarak gördükleri liderin değişmesini istiyorlar.
Evet, bizde yukarıda çerçevesini çizdiğimiz ilkesel ve yapısal değişikliği önceleyen bir değişimden yanayız.
Parti içerisinde farklı düşüncelerde olabiliriz. Bizim gibi değişimden yana olan da olmayan da olabilir. Değişim anlayışımız farklı renklerde olsa da döktüğümüz gözyaşımızın rengi aynı.
Artık seçim gecesi gözyaşı dökmek istemiyoruz…
“CUMHURİYET HALK PARTİSİ KİŞİSEL ÇIKAR İLİŞKİLERİNE FEDA EDİLEMEZ”
Unutulmamalıdır ki; Cumhuriyet Halk Partisi’nin kimseye borcu yoktur. Cumhuriyet Halk Partisi kişisel çıkar ilişkilerine feda edilemez. Tam aksine Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında bir yerlere gelenler sadece ve sadece Cumhuriyet Halk Partisi’ne kendilerini borçlu hissetmelidirler. Cumhuriyet Halk Partisi hiç kimsenin kişisel ikbali uğruna kullanılacak bir araç değildir. Amaç, mensubu olduğumuz partiyi iktidara taşımaksa, kulun kulluğuna şiddetle karşı çıkmalıyız. Bulunduğu makamların diyetini partiye değil de kişilere ödemeyi benimseyen zihniyet solcu ve devrimci olamayacağı gibi Atatürk’ü de hiç anlamamış demektir.
Bizler; Atatürkçüyüz, Solcuyuz, Devrimciyiz, Atatürk’ün Genel Başkanlığını yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi’nde olmaktan onur duyuyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’ni seviyoruz. Partimiz için kaygılanıyoruz, değişimi savunuyor ve eleştiri hakkımızı da kullanarak değişimi dillendiriyoruz.
Bizler; Ötekileştirmiyoruz, ayrıştırmıyoruz, bir hizibin temsilcisi değiliz. Her türlü baskıyı ve dayatmayı reddediyoruz.
Bizler; Kendisi gibi düşünmeyenleri ötekileştiren zihniyete karşıyız. Genel Başkanın kanatları altına sığınıp siyaset yapanların, kendisi gibi biat kültürünü benimsemedikleri ve kendisi gibi düşünmedikleri için sırf eleştiri yaptıklarından dolayı partiye oy veren, verdiren, gecesini gündüzüne katan parti emekçilerine, mikrofondan bağıra çağıra ayar veriliyor olmasını kabul etmiyoruz.
“Bir adamın ölçütü güçle ne yaptığıdır” diyen Platon’un sözünü, kendilerini de bir yerlere getiren ve sokağın tozunu yutan partilileri azarlayanların unutmamasını tavsiye ediyoruz.
Bizler; Cumhuriyet Halk Partisi’nin öz evlatlarıyız, bağırana çağırana ve parmak sallayana boyun eğmeyiz, küsmeyiz, mücadelemizden ve partimizden vazgeçmeyiz, korkmayız, sinmeyiz, yılmayız; hiçbir yere gitmiyoruz ve buradayız.”