BİZİMKİLER DURURKEN NEDEN HDP’Lİ VEKİL SORDU?

HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Balıkesir Gönen Çatak köyünde rezervi düşük kömür madenini işleten Metehan Madencilik Har. Tic. Ltd. Şti. ünvanlı firmanın, Balıkesir Balya Koyuneri köyünün tarım alanlarına usulsüzce pasa çöpü döktüğü, döktüğü bu atıklarla köye ait sulama göletini doldurduğu, köylülere ait ekilebilir tarım arazilerinin derenin kirlenmesi nedeniyle sulanamadığı, kasten çevreyi kirletme suçu işleyen şirketin bu faaliyetleri hakkında yanıtlanması istemiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesi verdi.

 

BİZİMKİLER DURURKEN HDP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ NİYE KONUYU GÜNDEME TAŞIDI?

Koyuneri köyündeki çevre kirliliğinin gündeme taşınması ve çözüm üretilmesi elbette önemli. Ancak Balıkesir ile ilgili bir konuyu, Balıkesir Milletvekilleri’nin gündeme getirmesi, sorulacak sorular varsa yine Balıkesir Milletvekilleri’nin sorması beklenir. Dokuz Milletvekili bulunan Balıkesir’de 5 AK Parti, 3 CHP, 1 Bağımsız Milletvekili TBMM’de görev yapıyor. İktidar Milletvekilleri’nden bu tür soru önergeleri beklenmez zaten. Geriye muhalefeti temsilen 4 milletvekili kalıyor. Onlar dururken, HDP Milletvekili Balya Koyuneri’nde yaşanan çevre kirliliğini Meclis gündemine taşıyor.

 

ENSAR AYTEKİN KOYUNERİ’DE İNCELEMELER YAPTI

Bu arada CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin geçtiğimiz gün Balya Koyuneri Köyü’nde maden şirketinden kaynaklanan çevre kirliliğini yerinde tesbit etti. Aytekin bu konuda yazılı ya da sözlü bir açıklama yapmadı. O’nun yerine CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı yazılı bir açıklamayla durumu anlattı.

 

HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU Balya Koyuneri ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Balıkesir/Balya ilçesi Koyuneri Köyünde tarım alanları pervasızca yok ediliyor. Gönen/Çatak köyünde sıfır rezervli kömür madenini işleten Metehan Madencilik Har. Tic. Ltd. Şti. ünvanlı firma, Koyuneri köyünün tarım alanlarına usulsüzce pasa çöpü dökmektedir. Bu durumu kamu kurumları ise sessizce izlemektedir.

Söz konusu şirket, Cumhurbaşkanlığının dere yatakları doldurulamaz genelgesine rağmen Koyuneri Köyü deresini ve Gölcük gölünü atıklarla doldurarak, kasten çevreyi kirletme suçu işlemektedir.

2011 yılından beri kasten kirletme suçunu işlemekte olan bu şirket, Madencilik Genel Müdürlüğünde bağlantıları olduğunu söyleyerek, kirlettiği taşınmazları ve tarım alanları arsasını m2’si 2.5 TL (ikibuçuk) gibi komik bir fiyatla köylüden satın alıp, İvrindi Asliye Ceza Mahkemesinde açılan 2017/111 esas sayılı ceza davasında yargılamadan kaçmak için köylülere baskı yapmaktadır.

Maden Şirketinin, döktüğü atıklar ile köye ait sulama göletini doldurduğu, derenin zarar gördüğü ve köylülere ait ekilebilir tarım arazileri ve tarlaların sınırlarına kadar gelen pasa çöp dökümü nedeniyle ekim yapılamaz hale geldiği belirtilmektedir.

Edinilen bilgilere göre şirketin köylülerin arazilerini satın alma yoluna giderek şikayetlerin önüne geçme çabalarının devam ettiği ancak köylülerin dede yadigarı topraklarını satmaktan yana olmadıkları kaydedilmiştir.

Balıkesir/Balya ilçesi Koyuneri köyünün gölüne, tarım alanlarına ve Manyas sulama barajına su kaynağı sağlayan köyün deresine pasa çöplerini dökerek kasten çevreyi kirletme suçu işleyen bu şirketin faaliyetlerinin derhal durdurulması gerektiği açıktır.”

 

CEVAP BEKLEYEN SORULAR ŞÖYLE

1- Söz konusu bu maden şirketinin ruhsatı var mıdır?

2- Ruhsatı varsa ruhsata uygun işlem yapmayan bu şirketin faaliyetine son verilecek midir?

3- Söz konusu şirketin ruhsat konusu dışında faaliyet gösterdiği iddiaları doğru mudur? Buna ilişkin bir inceleme yapılmış mıdır?

4- Çevrenin atık ihalesini bu şirket mi almıştır?

5- Çevreye kasten kirletme suçu işleyen şirket hakkında kamu davası açılacak mıdır?

6- Koyuneri köylülerinin bu kanunsuz işlemlere dair kamuya verdiği şikâyet dilekçelerine bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonucu ne olmuştur?

Exit mobile version