AKARYAKITA KALICI ÇÖZÜM, AĞIR VERGİ YÜKÜNÜ AZALTMAK

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, benzine yapılan 27 kuruş zammın ardından yeni zamlar gelebileceğinden endişe ettiklerini söyledi. ABD’nin İran ile Venezuela’ya uyguladığı yaptırımların yanı sıra OPEC ve Rusya liderliğindeki OPEC dışı ülkelerin ham petrol üretim miktarlarında kesintiye gitmesinin piyasadaki arz fazlasını azaltarak fiyatları yükselttiği belirten Ahmet Akın, “Petrol fiyatları dünyada artış trendine girdi. Türkiye’nin işlenmiş akaryakıt ürünlerinde temel aldığı piyasa olan Akdeniz piyasasında da artış söz konusu. Bunun sonucunda Türkiye’de zam baskısı var” dedi.

CHP’li Ahmet Akın benzine gelen 27 kuruş zammı değerlendirdi. Akın, ABD’nin İran ve Venezuela’ya yönelik yaptırımları ve OPEC’in üretim kısıtlama kararı sonrası bir varil ham petrolün fiyatı 56 dolara yükseldiğini bildirdi. ABD Batı Teksas türü ham petrol fiyatlarının yüzde 0,8 artarak bu yılın en yüksek rakamı olan 56,02 doları gördüğünü anlatan Ahmet Akın, uluslararası brent petrolün fiyatının da yüzde 0,6 artarak 66,65 dolara ulaştığını ifade etti. “Bu rakamlar, 20 Kasım 2018’den bu yana görülen en yüksek ham petrol fiyatları oldu” diyen Ahmet Akın şöyle devam etti:

“Arz fazlasını önlemek için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışında Rusya gibi bazı ülkeler, geçen yıl üretimi günlük 1,2 milyon varil azaltma kararı almıştı. Fiyat artışında sadece OPEC’in kararı değil, ABD’nin büyük üreticilerden İran ve Venezuela’ya yönelik yaptırımları da etkili oldu. Bunların yanı sıra Türkiye’nin işlenmiş akaryakıt ürünlerinde temel aldığı piyasa olan Akdeniz piyasasında da artış söz konusu. Türkiye’de akaryakıt üzerine büyük bir zam baskısı var. Kısa zamanda bu baskının yansıması büyük olacak.”

Akaryakıta pompa fiyatlarına yansıyan 27 kuruş zammın önümüzdeki günlerde de devam edebileceği endişesini taşıdıklarının belirten Ahmet Akın, şu bilgileri verdi:

“Bir süredir dünya petrol piyasalarındaki artışlardan ötürü Türkiye’de de büyük bir zam bekleniyordu. O zam 27 kuruş olarak benzinde görüldü. Zamlar devam edebilir. İktidar da 24 Haziran’daki seçim öncesi uygulamaya aldığı ‘eşel mobil’ kartını uygulamaya sokabilir. Bu bir seçim yatırımıydı, Mayıs – Kasım 2018’de kullandılar. Yine bir seçim var ve yine kullanabilirler. Mayıs 2018’de başlayan Kasım ayında sona eren eşel mobil sistemi ile ÖTV’den karşılanan yani Hazine’nin kasasından karşılanan zamlar ve vatandaşa direkt yansımıyordu. Eşel mobil sistemi de kalıcı çözüm değil. Akaryakıta gelen zamlar dolaylı olarak vatandaşın cebinden çıkıyordu. Hazinenin kasasından çıkan para sanki hiç vatandaşa yansımıyormuş gibi gösteriliyordu. Geçici çözümlerle varılan nokta ortada. Kalıcı çözüm akaryakıtta ağır vergi yükünü azaltmak. Verginin de vergisini alan bir iktidar var. ÖTV kaldırılmalı. KDV makul düzeylere indirilmeli.”

Exit mobile version