AHMET AKIN SORDU: HANGİ FİNANS KAYNAĞIYLA?

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: “DOĞALGAZ REZERVİ MÜJDELERİ BİZİ DE MUTLU EDİYOR AMA İŞİN BİR DE MALİYET BOYUTU VAR”

Tele-1’de Mustafa Balbay’ın Ankara Rüzgarı programına konuk olan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervinin herkes gibi kendisini de mutlu ettiğini söyledi, çıkarma maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti, “Haberler sevindiriyor ama doğalgazı hangi finansman kaynaklarıyla çıkaracaklar, çıkarma maliyetleri yüksek. Dünyadaki fiyatlandırmalar ortada. Arz talep konusu var. Sorulacak çok soru var; bizim milli kaynağımızdır. Bundan halk ne zaman yararlanacak, buradan başka bir rant devşirme olmamalı. Bu konuda bir bilim kurulu, bir uzman kadrosu çıkıp halka ayrıntıları anlatmalı” şeklinde konuştu.

 

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarının temelinde enerji politikalarının bulunduğunu söyledi. Azerbaycan’ın önemli kentlerinden biri olan Gence’nin hedef alınmasını enerji hatlarının bu bölgeden geçmesine bağlayan Akın, bölgenin enerji açısından staretjik önemine de dikkat çekti.

Tele-1’de Mustafa Balbay’ın hazırlayıp sunduğu Ankara Rüzgarı adlı programa katılan Akın, “amasız, fakatsız Azerbaycan’ın yanındayız” dedi. Akın şöyle konuştu:

 

AZERBAYCAN’A YAPILAN

SALDIRILARI LANETLİYORUZ

“Azerbaycan’a kaç kez gittim, oranın parlamentosunda konuştum. Azerbaycan’ın direnişiyle onur duyuyorum. Atatürk’ün bize emanetidir orası. İki devletiz, tek milletiz. acıları acımızdır. Sonuna kadar amasız fakatsız yanlarındayız. Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmak bizim sorumluluğumuz.

Azerbaycan, Bakü – Tiflis – Ceyhan boru hattı jeopolitik öneme sahip. Bu bölge bir koridor. Enerji koridoru. Milyarlarca ton yük taşınıyor, enerjinin transport edildiği yerler var. O bölgedeki Güney Kıbrıs’ta odaklanan ülkelerin oradaki rezervleri konumlandırması manidar. Bölgenin stratejik önemini ortaya koyuyor. Kendi aktarımlarını güvence altına almak isteyen ülkeler var. Orada hep kriz ortamı vardır. Güven ortamının sağlanması mücadelesi de var. Rusya, Mısır, ABD, İsrail gibi ülkelerin o bölgede söz sahibi olma arzusu var. Ruslar sıcak denizlere açılma koridoru olarak görüyorlar.

Kaynak ve rezerv önemli miktarda. Bölgenin durumunu iyi anlamak gerekiyor. Gence’ye yapılan saldırıyı lanetliyoruz, akılla, insanlıkla ölçüşecek durum değil.”

 

DOĞALGAZI HANGİ FİNANSMAN

KAYNAKLARIYLA ÇIKARACAKLAR?

Karadeniz’de yapılan sondajlarda önce 350 milyar metreküp, ardından 85 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu açıklamalarıyla ilgili olarak, “bu rezerve sahip olmak herkes gibi bizi de mutlu eder” diyen Ahmet Akın, doğalgaz çıkarma maliyetlerine dikkat çekti. Akın, “Bu ülkenin kaynaklarının artması, enerji kaynaklarının çoğalması amasız fakatsız bizi mutlu eder. Sevindik. 350 milyar metreküp müjdesi verildi, şimdi 85 milyar metreküp daha olduğu açıklandı. Bunun Türk halkı için ne zaman etkili olacağını bilmiyoruz. Haberler sevindiriyor ama doğalgazı hangi finansman kaynaklarıyla çıkaracaklar, çıkarma maliyetleri yüksek. Dünyadaki fiyatlandırmalar ortada. Arz talep konusu var. Sorulacak çok soru var; bizim milli kaynağımızdır. Bundan halk ne zaman yararlanacak, buradan başka bir rant devşirme olmamalı. Bu konuda bir bilim kurulu, bir uzman kadrosu çıkıp halka ayrıntıları anlatmalı” şeklinde konuştu.

 

DOĞALGAZ KAYNAĞININ MİLLETE

YANSIMASI NE ZAMAN OLACAK?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bulunan rezervin millete yansımasının ne olacağına dikkat çektiği programda, “iktidar müjdeyi verirken, şu tarihten itibaren doğalgaz faturalarında yüzde 30 indirim uygulanacak diyebilmeli” dedi. Akın şöyle konuştu:

“Doğalgaza ödediğimiz paranın haddi hesabı yok. Başka ülkelerde diyelim 100 dolar öderken, bizim vatandaşımız 200 dolar ödüyor. Çıkarma maliyetleriyle ilgili çalışmalar yaptık, görüşler aldık, çıkarma maliyeti 10 milyar dolar civarında. bu rezervin toplamı 32 – 33 milyar dolar civarında. AK Parti 60 milyar dolar diyor ama öyle değil. Bu malın Avrupa’daki kaynak değeri öyle değil, 30 – 32 milyar dolar. çıkarma maliyeti 8-10 milyar dolar civarında. Bir şirket kurulacak, şirket kazanacak. Doğalgaz piyasası inanılmaz derecede aşağıya doğru gidiyor. Temiz enerjiye doğru yöneliş var. Bu kaynakların maliyetleri nedir, Türk milletine yansıması ne olacak. Müjdeyi verirken, şu kadar doğalgaz bulduk. milli kaynağımız, bu doğalgaz bir yıl iki yıl içinde faturanıza yüzde 30 indirim olarak yansıyacak diyebilmeliler. Bunu söyleyecek bir nokta yok.

 

YAPILAN ANLAŞMALAR YENİDEN

MASAYA YATIRILMALI

Yapılan sözleşmeler var. İleriye doğru gaz talebini dengelemek için yapılan anlaşmalar var. Hiç bir bağımlılık duygusu olmadan masaya oturmak var. Üç yıl içinde bazı kontratlar sona eriyor. Devlet şunu söyleyebilmeli; ey Rusya, biz üretici devletiz, biz artık kendi kayağımızı bulduk, bize avantaj yapın, fiyatları revize edelim diyebilmeli, pazarlık masasına şimdiden oturulabilir. İki katı fiyat ödüyoruz. Milletin sırtına yükleniyor. Doğalgazı açmaya korkuyor insanlar. Doğalgaz ve elektrik faturaları asgari ücretin üçte birini buluyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Bunun siyaseti olmaz. Bizim yönetimimizde olmayan şey planlama, programlama. Bu bizde yok. Dış politikada esas, kendi ülkemizin menfaatleridir. Başkalarınınki değil. 82 milyon vatandaşın menfaatleri önemli. Bir planlama ile gidilmesi lazım. Şu ana kadar yapılan fazladan ödemelerin hepsi masaya yatırılmalı.”

 

ENERJİ SANTRALLERİNE İHTİYAÇ YOK

AMA DURMADAN SANTRAL YAPILIYOR

Tele-1’deki programda Türkiye’nin elektrik politikalarını da eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, tüketilen elektrikle kurulu güç arasında büyük fark olduğunu, enerji santrallerine ihtiyaç olmadığı halde yeni santraller yapıldığını söyledi. Akın, “Türkiye’de bizim tükettiğimiz elektrikle kurulu gücümüz arasında büyük fark var. Enerj santrali ihtiyacımız yokken santral yapıyoruz. Pahalı enerji santralları yapıyoruz. Nükleer santrallere bakın, akla bilime uymuyor. Enerji verimliliği potansiyelimiz var yüzde 30 civarında. yeni santrale ihtiyacımız yok. Fazla yapılan santrallerle gelinen durum ortada. Milletin alım gücü düşük. Elektrik santrallerinin yapımı 82 milyona yükleniyor, işin parası, ödemesi yandaşlara gidiyor. Santral neden yapılır, ihtiyaç arz talep. Siz eğer talebin üzerinde büyük bir arz yaratırsanız fazlalık oluşur. Bunun bedelini biz öderiz. Elektrik fiyatlarına, enerji bedeli vesaire yansır” şeklinde konuştu.

 

ENERJİ KOOPERATİFÇİLİĞİNİ

ENGELLİYORLAR

CHP’nin enerji ve altyapıdan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini de hatırlattı, enerji kooperatifçiliğinin önemine dikkat çekti. Akın şunları söyledi:

“Yerli yenilenebilir kaynaklara yönelmek gerekiyor. Güneş tüm enerjilerin anası. Bizim enerji politikamız temiz ve önce insan diyen yerli ve yenilenebilir kaynaklar. Böyle olursa fiyatlar düşer, çevre daha temiz olur, fazla yatırımlara gerek kalmaz, tehlikeli işlere girmeyiz, kendi potansiyelimizi ortaya koymuş oluruz. Enerji kooperatiflerinin dünyada çok örneği var. 11 kooperatif kurduk belediyelerin öncülüğünde. Ne oldu, hep engel koydular. Kooperatiflerin üretime geçmesini engellediler. Dünyanın her yerinde enerji kooperatifleri var, halkın daha ucuz tüketmesi için var. Bizde neredeyse tamamı özelleştirilmiş bir enerji politikası söz konusu. Bu doğru değil,  bu bizi felakete götürür, doğalgazda oraya, petrolde buraya tutsak oluruz. Tam bağımsızlık yolunda gitmemize engel olur.

 

AK PARTİ İKTİDARI ENERJİDE

DIŞA BAĞIMLILIĞI ARTTIRDI

Dünyada devletler bağımlılıklarını azaltmak için mücadele ediyor. AK Parti bunu çoğalttı. Adam yarın elektriği keser. Hatırlayın, Rusya ile gerginlik yaşanırken Putin ‘doğalgazı keserim’ demişti. Bizim cumhurbaşkanımız tezek yakarız demişti. Sağlıklı enerji üreteceğiz. Ayrıca tezekte çok kalori yoktur. Gerçek anlamda akla bilime çağa ayak uydurmak zorundayız. CHP iktidarında enerji bağımlılığını azaltılacak. İnşaata para verdirip yandaşı zengin etmek için değil, vatandaşın elektrik faturasının düşmesi için politikalar geliştireceğiz.

 

ELEKTRİK FATURALARININ YÜKSEKLİĞİ

İKTİDARIN İSRAFINDAN KAYNAKLANIYOR

Enerji bedeli 50 lira, vergiler 50 lira. Bu fonların, vergilerin içinde gizli gizli oraya buraya aktarılan paralar var. Dağıtım ücretlerine zam geliyor. Milletin alım gücüne denk getirmek gerekiyor. Elektrik faturaları yüzde 35 pahalı. Bu pahalılık iktidarın israfından kaynaklanıyor. Bilgisizlikten, ortak akıl ortaya koymamaktan, yandaşa para aktarmaktan israf artıyor. Mevcut kaynakları, ulaşımdan, sanayiden, ticaretten, meskenden tutun yüzde 30 ucuzlatabiliyoruz enerji verimliliğiyle. İktidar kanun çıkarıyor sonra revize ediyor. Biz 82 milyon vatandaş, bu iktidarın gözünde müşteriyiz.”

 

YEŞİL MUTABAKAT KONUSUNDA

ADIM ATMAK ZORUNDAYIZ

Ahmet Akın, CHP’nin enerji verimliliği konusundaki çalışmalarını da anlattığı programda, yeşil mutabakatın önemine dikkat çekti. Akın, “Türkiye enerjide yol ayrımında. Önümüzde yeşil mutabakat süreci var, yeşil ekonomiye hızlı bir giriş yaptık CHP olarak. Belediyelerimizde çalışmalarımız var. enerji verimliliği çalışmaları yapılıyor. Yeşil mutabakat konusunda ülkemizin adım atması gerekiyor, politikalar geliştirmesi gerekiyor. İleride ünlü markalar sen fosil yakıt kullanıyorsun diye mal almayacak, kredi bulamayacağız, yeşil mutabakata dayalı olacak ticaret” şeklinde konuştu.

Exit mobile version