Yapay tatlandırıcılara dikkat! Diyet içecekler kalp hastalıkları riskini artırıyor!

Yapılan bir araştırmaya göre, haftada 2 litre veya daha fazla tatlandırıcılı içecek içmenin kalp rahatsızlıklarına yol açtığı ortaya çıktı.

Yapay tatlandırıcılara dikkat! Diyet içecekler kalp hastalıkları riskini artırıyor!

Yapılan bir araştırmaya göre, haftada 2 litre veya daha fazla tatlandırıcılı içecek içmenin kalp rahatsızlıklarına yol açtığı ortaya çıktı.

Diyet içeceklerin kalp hastalıkları riskiyle ilişkisi üzerine yapılan yeni bir araştırma, bu tür içeceklerin düzensiz kalp atışı riskini artırdığını gösterdi. Araştırmaya göre, haftada iki litre veya daha fazla yapay tatlandırılmış içecek tüketmek, hiç içmeyenlere kıyasla düzensiz kalp atışı riskini %20 artırıyor.

Atriyal fibrilasyon olarak bilinen düzensiz kalp atışı, birçok kişi tarafından çarpıntı veya titreme olarak tanımlanıyor. Aynı miktardaki içeceğe eklenen ilave şeker ise bu riski %10 artırıyor.

Yaklaşık 100 gram saf, şekersiz meyve suları içmenin ise atriyal fibrilasyon riskini %8 daha düşük olduğu belirlendi.

Şekersiz, sıfır kalorili veya düşük kalorili olarak pazarlanan diyet içeceklerinin, gazlı içeceklerin yapay olarak tatlandırılmış versiyonları olduğu biliniyor.

Araştırmacılar, şekerli içeceklerle atriyal fibrilasyon arasında bir ilişki saptarlarken, bu durumda genetik yatkınlığın da etkili olduğunu belirttiler. 2017’de yapılan bir araştırma, Avrupalı kökenli kişilerin bu rahatsızlığı yaşama riskinin yaklaşık %22 olduğunu ortaya koymuştu.

Amerikan Kalp Derneği üyesi olan Kris-Etherton, bu bulguların doğrulanması ve içeceklerin kalp hastalıkları ve diğer sağlık koşulları üzerindeki etkilerinin tam olarak anlaşılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Araştırmacılar, suyun en iyi seçenek olduğunu ve kalorisiz ve düşük kalorili şekerli içeceklerin sınırlandırılması veya bunlardan kaçınılması gerektiğini belirttiler.

Atriyal fibrilasyon, Amerika Birleşik Devletleri’nde felcin önde gelen nedenlerinden biri olarak tanımlanıyor ve bu duruma bağlı felçlerin diğer nedenlere bağlı felçlere göre daha şiddetli olabileceği biliniyor.

Dünya genelinde yaklaşık 40 milyon insanın atriyal fibrilasyonla yaşadığı ve bu kişilerin birçoğunun göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve yorgunluk gibi semptomlardan şikayet ettiği biliniyor.

Sonuç olarak, yapay tatlandırıcılı içeceklerin kalp sağlığı üzerindeki olası riskleri hakkında daha fazla araştırma yapılması ve tüketiminin azaltılması gerektiği vurgulanıyor.

Exit mobile version