Ultra işlenmiş gıdaların sağlığa olan zararları artık geniş bir kabul görmekte ancak tüketim alışkanlıklarımızda bir değişiklik sağlamak oldukça zor olmaktadır. Uzmanlar, bu gıdaların sağlık üzerinde sigara gibi olumsuz etkilere sahip olduğunu ve bu konuda kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini savunuyor.
Bilinen bir gerçek olarak, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, ultra işlenmiş gıdaların tam 32 hastalıkla ilişkilendirildiğini ortaya koymuştur. Bu gıdaların aşırı tüketimi, kilo artışı, obezite, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet ve diğer kronik hastalıkların riskini artırmaktadır.
Avustralya’daki akademisyenler, son üç yılda yayınlanan araştırma makalelerini inceleyerek, ultra işlenmiş gıdaların kötü sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirildiğini göstermiştir. Yapılan analizler, daha fazla ultra işlenmiş gıda tüketiminin herhangi bir nedenden ölme riskini artırabileceğini ortaya koymaktadır.
Uzmanlar, aşırı işlenmiş gıdaların tüketimine ilişkin kısıtlamaların getirilmesi çağrısında bulunurken, bu gıdaların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmektedirler. Ultra işlenmiş gıdaların içerdiği kimyasallar ve katkı maddeleri, vücut sistemlerine zarar verebilmektedir.
Uluslararası bir grup akademisyen, aşırı işlenmiş gıdaların tütün ürünlerine benzer şekilde kısıtlanması gerektiği konusunda BM kuruluşlarına ve üye devletlere çağrıda bulunmaktadır. Bu çağrı, bu tür gıdaların reklam ve satışlarına yönelik kısıtlamaların getirilmesini amaçlamaktadır.
Ultra işlenmiş gıdaların tüketimi, toplum sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için bu tür gıdaların tüketiminin azaltılması ve yerine daha sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesi önemlidir.