”Gripten korunmanın en iyi yolu aşı olmak”

Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez hastalıklarından biri olan grip, özellikle risk grubunda yer alan kişiler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

''Gripten korunmanın en iyi yolu aşı olmak''

Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez hastalıklarından biri olan grip, özellikle risk grubunda yer alan kişiler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, grip hastalığı ve aşı konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Kolay Bulaşıyor, Ağır Seyrediyor

Influenza virüsünün neden olduğu grip, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, bitkinlik gibi belirtilerle seyrediyor. Dr. Mamçu, grip virüsünün özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyrettiğini ve ölüme kadar varabilen ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini vurguladı. “Grip, spesifik bir tedavisi olmayan bir hastalık. Bu nedenle gripten korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır,” dedi.

Belirtiler Bitti Sanmayın, Hastalık Devam Ediyor

Dr. Mamçu, grip belirtilerinin kaybolmasından sonra dahi hastalığın bir süre daha devam ettiğine dikkat çekti. “Gribe yakalanan hastalar genellikle 3-7 gün arasında yatağa mahkum olur. Ancak belirtiler kaybolsa bile halsizlik ve bitkinlik yaklaşık iki hafta daha sürebilir,” diye belirtti.

Grip ve Soğuk Algınlığı Karıştırılmamalı

Grip ve soğuk algınlığının sıkça karıştırıldığını söyleyen Dr. Mamçu, gripte yüksek ateş ve kas ağrıları görülürken, soğuk algınlığının daha hafif belirtilerle geçtiğini belirtti. Grip, özellikle çocuklar ve yaşlılarda zatürre, orta kulak iltihabı ve beyin iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabiliyor.

Bulaşma Yolları Basit ve Hızlı

Grip virüsü, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan damlacıklar yoluyla çok kolay bulaşıyor. Dr. Mamçu, grip virüsünün havada asılı kalabilmesi nedeniyle, hasta bir kişinin bulunduğu ortamın bile bulaşma açısından risk taşıdığını söyledi.

Ekonomiye de Etkisi Büyük

Gribin sadece sağlık değil, ekonomik etkileri de büyük. Dr. Mamçu, grip nedeniyle her yıl milyonlarca liralık ilaç harcaması yapıldığını ve iş gücü kayıplarının yaşandığını belirtti. “Grip nedeniyle her 100 çalışanda 30 ila 195 gün iş gücü kaybı yaşanıyor,” dedi.

Kimler Aşı Olmalı?

Grip aşısının risk grupları için özellikle önemli olduğunun altını çizen Dr. Mamçu, 65 yaş üstü kişiler, kronik hastalığı olanlar, hamileler, sağlık çalışanları ve toplu alanlarda bulunan kişilerin mutlaka grip aşısı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, aşı için en uygun dönemin sonbahar ayları olduğunu hatırlattı.

Gripten Korunmanın Yolu Aşılanma

Gripten korunmanın en etkili ve ekonomik yolu aşılanmadır. Aşılanma ile hem sağlık sorunlarından korunabilir, hem de iş gücü kaybının önüne geçilebilir.

Exit mobile version