Elektronik sigara, başlangıçta sigarayı bırakmak için bir “yerine koyma tedavisi” olarak ortaya çıkmış olsa da uzmanlar, bu cihazların sigara kadar tehlikeli olduğunu vurguluyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bahruz Shukurov, elektronik sigaraların da hızlı bir şekilde nikotini beyne ulaştırarak bağımlılık yaptığını ve içerdiği yaklaşık 7 bin kimyasal maddenin çoğunun kansere yol açabileceğini belirtti.
Dr. Shukurov, “Nikotin, sigarada olduğu gibi elektronik sigarada da hızla beyne ulaşıyor. Bu hız, bağımlılık yapma potansiyelini artırıyor. Elektronik sigaralar, zararlı katkı maddeleri ve kansorejenlerle dolu” dedi. Ayrıca elektronik sigaraların propilen, nitrozamin gibi zararlı kimyasallarla birlikte kahve ve çikolata gibi aromalar içerdiğini de ekledi.
Nikotinin Beyne Ulaşması Sadece 10 Saniye Sürüyor
Dr. Shukurov, nikotinin sigaradan dumanla alınarak hızla akciğerde absorbe edildiğini ve 10 saniye gibi kısa bir sürede beyne ulaştığını belirterek, bunun dikkat ve hafıza üzerindeki etkilerini anlattı. “Dopamin ve noradrenalin salınımını artırarak bağımlılığa yol açıyor. Kişi giderek daha fazla nikotine ihtiyaç duyar ve bu duruma ‘tolerans’ denir” dedi.
Elektronik Sigara Patlama ve Yaralanma Riskini de Beraberinde Getiriyor
Elektronik sigaraların sadece bağımlılık değil, aynı zamanda güvenlik riskleri de taşıdığını belirten Dr. Shukurov, cihazlarda kullanılan lityum iyon pillerin patlama riski taşıdığını, bu yüzden ürünlerin dikkatle seçilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak en güvenli seçeneğin elektronik sigaralardan tamamen uzak durmak olduğunu söyledi.
Elektronik Sigara Bağımlılığı da Tedavi Edilebilir
Elektronik sigara bağımlılığının da tedavi edilebileceğini belirten Dr. Shukurov, nikotin replasman tedavisi ile sigara bağımlılığının giderilebileceğini ifade etti. Nikotin bandı veya sakızı gibi tedavilerin yanı sıra psikoterapinin de bu süreçte kritik bir rol oynadığını dile getirdi. “Bağımlılık tedavisinde ritüelleri kırmak önemli bir adımdır. Elektronik sigarada da bu ritüeller devam ettiği için benzer tedavi yaklaşımları uygulanabilir” diye ekledi.