BÜYÜKŞEHİR ÇEVRE SAĞLIK KOMİSYONU’NDAN UYUŞTURUCU RAPORU

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül Ayı toplantısının ilk oturumunda Çevre ve Sağlık Komisyonu uyuşturucuyla mücadele konusunda yaptıkları çalışmaları meclis üyelerine sundu. Komisyon İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerde elde ettikleri bilgileri bir rapor halinde açıklarken, Büyükşehir Belediyesi olarak da yapılması gerekenleri raporda belirttiler.

İl genelinde uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla ilgili mücadele  için yapılan çalışmaların ölümle sonuçlanan vaka sayılarında düşüşe neden olduğu belirtilen raporda, Narkotik Şubesi’ne ulaşan vaka sayısında ise artışın gözlendiği belirtildi.

 

OLAY SAYISINDA ARTIŞ VAR

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu yaptıkları çalışma sonucunda uyuşturucuyla mücadele konusunda şu raporu hazırladı:

“Konu ile ilgili olarak 6 Ağustos 2019 tarihinde Balıkesir Narkotik Şube Müdürlüğü ile yapılan görüşme neticesinde; ilimiz genelinde esrar, bonzai, ecstasy, eroin, kenevir, skunk, ecza hap ve metamfetamin gibi bağımlılık oluşturan maddelerin kullanıldığı görülmüştür. Bu maddelerin kullanılması sonucunda 2017’de ölümle sonuçlanan vaka sayısının 13, 2018’de 9, 2019 yılında ise 5 olduğu bilgisi edinilmiştir. İlimizde Narkotik Şube Müdürlüğüne ulaşan olay sayısının 2016 yılında 975, 2017’de bin 48, 2018’de bin 52, 2019 başından bugüne kadar ise 586 vakanın bulunduğu bilgisine ulaşılmıştır.

 

BALIKESİR’DEKİ KURUM VE KURULUŞLARIN ÇALIŞMALARI

Komisyonumuzca yine aynı tarihte İl Sağlık Müdürlüğüne yapılan ziyarette ise ilimiz genelinde çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla her ay Uyuşturucu ve Tütün Komisyonunun toplandığı öğrenilerek, bu komisyonun “Balıkesir İli Uyuşturucu İle Mücadele Yerel Eylem Planında” çeşitli çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile Büyükşehir Belediyemiz işbirliğinde çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Buna göre; sokak bazlı mücadeleye yardımcı olmak maksadıyla, caydırıcılık etkisini de göz önünde bulundurarak başta merkez ilçeler olmak üzere il bazında park, bahçe ve oyun alanlarının güvenlik kameraları ile izlenerek gerekli durumlarda verilerin paylaşımı sağlanmıştır. Metruk binaların yıkımı ve restorasyonu hususunda diğer kurumlarla işbirliği çerçevesinde olunması, uyuşturucuyla mücadelede Gönüllülük Programı kapsamında hedef grupların desteklendiği belirtilmiştir. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Aile Danışma Merkezi (ADEM) yolu ile uyuşturucuyla mücadele konusunda bireylere yönelik konferans, panel, seminer gibi bilgilendirmeye yönelik etkinliklerin düzenlendiği görülmüştür. Genç gönüllüler platformuna bireysel ve kurumsal üyelik sayısının artırılarak gençlerin gönüllülük faaliyetlerine aktif olarak katılımlarının sağlanmasına imkan verilmiştir. Sokakta çalıştırılan/dilendirilen çocuklara ve ailelerine uyuşturucu ile mücadele kapsamında rehberlik hizmeti verilmesinin sağlandığı görülmüştür. Spor ile Hayata Gülümse (Sevgi Evlerinde kalan çocuklar vb) projelerine gençlerin aktif olarak katılımlarının sağlandığı belirtilmiştir. Gelen talepler ve irtibatlar neticesinde riskli gruplara yönelik uyuşturucuyla mücadeleye yönelik Psikolojik Danışma Birimi (PDB) bünyesinde gerekli rehberlik faaliyetlerinin yürütülmesi ve gerekli yönlendirmelerin yapılması, ilde rehabilitasyon merkezi kurulması için yer tahsisi v. Konularında çalışmaların gerçekleştirilmesi konusunda çalışmaların yapıldığı öğrenilmiştir. Bunların yanında Sosyal Uyum Birimleri personeline bağımlılık alanında hizmet içi eğitim verilmesi, ilde YEDAM açılması için çalışmaların gerçekleştirilmesi, ayaktan tedavi merkezi ile temas noktalarının bilinirliğinin artırılması, ilimizde 15 yaş üzeri genel nüfusta tütün, alkol ve madde kullanımına yönelik tutum ve davranış araştırmasının yapılması bilgisine ulaşılmıştır.

 

BELEDİYE NE YAPMALI

Komisyonumuzca yapılan çalışma ve müzakere neticesinde özellikle eğitim kurumlarının çevresinde bulunan metruk binaların restorasyonu veya 3194 sayılı İmar Kanunu ‘Yıkılacak Derecede Tehlikeli Yapılar’ başlıklı 39’uncu maddesi uyarınca yıkımı konusunda ilçe belediyeleriyle birlikte koordinasyon sağlanarak gerekli çalışmaların yapılması için İmar ve Şehircilik Dairesi’ne iletilmesi gerekmektedir. Gençlerimiz ve çocuklarımızın madde bağımlılığından korunması amacıyla bu amaca yönelik olarak Kültür ve Sosyal İşler Dairesince kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere önem verilmesi ve bu konuda belirli bir plan-program çerçevesinde faaliyette bulunulması hususunda konunun Kültür ve Sosyal İşleri Dairesine iletilmesine karar verilmiştir. İlimiz genelindeki madde bağımlılığı konusunda diğer kurum, kurul ve kuruluşlarla sürekli irtibat halinde olunması, bu konu ile ilgili olarak belediyemizin diğer birimleri ile koordinasyonunun sağlanması için konunun Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına iletilmesinin uygun olduğuna komisyonumuzca oybirliği ile karar verilmiştir.”

Exit mobile version