Böbrek sağlığınıza dikkat ediyor musunuz?

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Keskin, Türkiye'de her 6-7 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu belirtti.

Böbrek sağlığınıza dikkat ediyor musunuz?

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada böbrek sağlığına dikkat çekti.

Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunduğu bilgisini paylaşan İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, Türkiye’de de bu hastalığın 6-7 kişiden birinde bulunduğunu söyledi.

Kronik böbrek rahatsızlığının nedenleri ve korunma yolları hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Keskin, “Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir” bilgisini paylaştı.

“TÜRKİYE’DE HER 6-7 KİŞİDEN  BİRİ BÖBREK HASTASI”

İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren ve zamanla ilerleyici kaybı ile ortaya çıkan bir durumdur. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizde durum daha da kötüdür. Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunmaktadır.

“OBEZİTE DİYABET VE HİPERTANSİYONA DİKKAT”

Kronik böbrek hastalığına yol açan nedenlerin dağılımı ülkeye, ırka, yaşa ve cinsiyete göre farklılıklar göstermekle birlikte altta yatan en sık nedenler obezite, diyabet ve hipertansiyondur. Ülkemizde de benzer bir eğilim mevcut olup hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olanlarda kronik böbrek hastalığı sıklığı daha yüksek olarak ortaya çıkmaktadır.

“BALIKESİR’DE TEŞHİS VE TEDAVİ MERKEZLERİ BULUNUYOR”

İlimizde aile hekimleri tarafından yapılan takiplerde, söz konusu hastalıkların ilerlemesinin durdurulması ve bu hastalıklara bağlı yeni hastalık oluşmasının engellenmesi içinerken teşhis, etkili tedavi ve izlem süreçleri en önemli mücadele basamakları olduğu görülmektedir. Böylece aile hekimlerimiz birimlerine kayıtlı bireylerin ilgili hastalıklara yönelik risk değerlendirmelerini yapmakta, risk değerlendirmesi sonucuna göre hastaları periyodik olarak izlemekte, gerekli tedavilerini düzenlemekte, yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, gerekli hallerde ise kişileri bir üst basamağa yönlendirmektedir.

“KORUNMAK İÇİN”

Böbrek sağlığınızı korumak için; sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, düzenli egzersiz yapın! Tuz tüketimini azaltın! Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun!     Yeterli miktarda sıvı alın! Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün! Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin! Aile hekiminize başvurarak düzenli ve periyodik olarak risk değerlendirmenizi yaptırın!  İlaçlarınızı hekiminize danışarak ve önerilen şekilde kullanın! Gerekmedikçe ağrı kesici alımından kaçının!

“KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?”

Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir. Geri dönüşsüz sonuçları ve artan görülme sıklığı sebebiyle kronik böbrek hastalığına dikkat çekmek, toplumsal bilgi düzeyini ve farkındalığı artırmak için her yıl Mart ayının ikinci Perşembe’si “Dünya Böbrek Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu bağlamda 2024 yılının teması “Böbrek Sağlığı İçin Optimal İlaç Uygulamalarına ve Sağlık Bakımına Eşit Erişim” olarak belirlenmiştir. Bu vesileyle böbrek sağlığınız için ilk önce aile hekiminize başvurmanızı ve sağlıklı bir yaşam geçirmenizi diliyoruz.”

Exit mobile version